Törnqvist tappar till trea efter tjuvstart

Artemis Racing med Torbjörn Törnqvist vid rodret är kvar på pallen i halvtid för RC44 Marstrand Cup, fyra poäng efter ledande ryska Bronenosec, med skepparen Vladimir Liubomirov.

Artemis Racing är på hugget i RC44 Marstrand Cup och har nu i halvtid fyra av sex placeringar bland de tre första. I torsdagens andra race var dock KSSS-skepparen lite väl ivrig, tjuvstartade och tvingades vända tillbaka bakom startlinjen för att rätta sitt misstag:

– Lite synd, men det är sånt som händer när man försöker hålla sig framme. Efter omstarten var det svårt för oss att komma tillbaka in i racet igen, kommenterar Törnqvist, som slutade näst sist i den delseglingen och halkade ner till tredjeplatsen i sammandraget.

Efter en kort och uppfriskande förmiddagsskur visade sig Marstrandsfjorden under torsdagen från sin allra mest fördelaktiga sida, med jämn västlig sjöbris och bara några små molntussar på den klarblå himlen. De 80 seglarna trivdes i solskenet och det blev täta seglingar med sekundstrider som under dagen resulterade i tre nya segrare från lika många länder. Ryska Bronenosec med Vladimir Liubomirov vid rodret, Nico Poons i Charisma från Monaco och så brittiska Peninsula Petroleum med skepparen John Bassadone, som knep den sista segern vid målgången ända inne i Marstrands södra hamninlopp. När sex av de dussinet planerade delseglingarna nu körts, har inte mindre än fem olika segrare presenterat sig.

Det är bara ryska Nika med rorsmannen Vladimir Prosikhin som lyckats ta två segrar så här långt, vilket tydligt visar vilket getingbo RC44-klassen är. De ligger nu på andra plats, med tre poäng tillgodo på efterföljande Artemis Racing och en poäng efter ledande landsmannen Liubomirov:

– Det är små marginaler och även mindre justeringar kan innebära stora skillnader. Nu ska vi jobba med att finslipa vår kryssfart, för att ha ännu bättre skärpa i de kommande seglingarna, avslöjar Torbjörn Törnqvist, som inte tycker att ryssarnas försprång är ointagligt.

– Verkligen inte. De är två erkänt skickliga rorsmän, men vi ska ge dem en match om segern, deklarerar den svenske skepparen.

Artemis Racings ungdomsbåt, med Gustaf Lidvall vid rodret och OS-guldmedaljören Fredrik Lööf på storskotstrim, håller sjätteplatsen efter dagens serie 4-8-9. Lööf tycker att besättningen börjat hitta den rätta känslan:

– Idag har vi seglat riktigt bra. Båten gick fort genom vattnet och vi började hitta rätt med trimmet, menar han, och påpekar att utan en extra straffsväng i det sista racet hade det resultatet troligen varit avsevärt bättre.

– Absolut. Vi kom för nära Bronenosec och domarna dömde oss därför att göra en 270-graderssväng. Efter en sån är det svårt att ta igen förlorad mark, konstaterar Lidvall med en huvudskakning.

Den tredje svenska rorsmannen på Marstrandsfjorden denna vecka är Richard Göransson, som vikarierar för ordinarie Chris Bake hos brittiska Team Aqua. Laget leder RC 44 Championship Tour totalt efter de två inledande evenemangen på Malta och Sardinien, men efter flera blygsamma placeringar de senaste dagarna håller man nu sjundeplatsen i RC44 Marstrand Cup:

– Det känns som det går lite, lite bättre hela tiden för oss. När vinden ökade till uppemot 16 knop i slutet av sista racet gick vi riktigt bra, tycker Göransson, även han från KSSS. 

Fleetracingen i RC44 Marstrand Cup fortsätter fram till lördag, då segraren ska koras.

Ställning i fleetracing vid RC44 Marstrand Cup 2015
(lag, nationalitet, rorsman, poäng), efter två dagar av fyra:

  1. Bronenosec Sailing Team, RUS, Vladimir Liubomirov, 18
  2. Team Nika, RUS, Vladimir Prosikhin, 19
  3. Artemis Racing, SWE, Torbjörn Törnqvist, 22
  4. Charisma, MON, Nico Poons, 24
  5. Peninsula Petroleum Sailing, GBR, John Bassadone, 27
  6. Artemis Racing Youth, SWE, Gustaf Lidvall, 39
  7. Team Aqua, GBR, Richard Göransson, 40
  8. Anywayanyday, RUS, Kirill Podolsky, 43
  9. Katusha, RUS, Alexander Novoselov, 46
  10. MAG Racing, POL, Artur Kasner, 53