Törnqvist tvåa efter första dagens fleetrace

Torbjörn Törnqvists Artemis Racing vann onsdagens första race och ligger nu tvåa i RC44 Marstrand Cup, efter ryska Nika med Vladimir Prosikhin vid rodret.

Artemis Racings Torbjörn Törnqvist från Kungliga Svenska Segelsällskapet i Stockholm vann onsdagens första delsegling i RC44 Marstrand Cup. Svenskbåten ligger nu bara en poäng efter ledande ryska Nika, med Vladimir Prosikhin vid rodret, som prickade in segrar i dagens båda följande race:

– Det är alltid kul att vinna ett race, och idag gick det ganska komfortabelt. Vi ledde i stort sett hela vägen, kommenterar Törnqvist lagets första delsegling.

– Torbjörn var en tuff motståndare i början, men sedan fick vi bättre fart på vår båt. I det sista racet seglade vi upp oss från näst sist till seger, och det tycker jag är en prestation, säger Prosikhin.

Onsdagsförmiddagen på Marstrandsfjorden bjöd på både kyla och regn, men hyfsat stabila vindar, när fleetracingen i RC44 Marstrand Cup drog igång. Med det uppsprickande molntäcket och den västliga sjöbrisen senare under dagen följde också grövre sjö, som besättningarna utmanades att bemästra. Tre race genomfördes under dagen och Artemis Racing följde upp sin inledande seger med en femteplats och en andraplats. Bara Prosikhins Nika lyckades bättre, och toppar nu tabellen med serien 5-1-1-

– Vi hade riktigt bra fart idag, men Nika var ändå ett strå vassare, konstaterar Törnqvist, och passar på att berömma sin brittiska taktiker Iain Percy, som har flera internationella mästerskapsmedaljer och ett par OS-guld på meritlistan.

– Idag gällde det att hitta rätt spår i vindskiftena, och den taktiken satt fint, tycker Törnqvist.

Brittiska Team Aqua, som leder RC44 Championship Tour sammanlagt, inledde onsdagen mindre imponerande med två sistaplaceringar, men kom tillbaka något och tog en tredjeplats i dagens tredje och sista race. Laget ligger nu på sjunde plats och rorsmannen Richard Göransson från KSSS suckar djupt över det resultatet:

– Det var tungt idag. Vi gjorde fina starter men hade stora svårigheter att hålla fart i båten. Ett tag trodde vi att vi seglat in i något skräp som hängde under båten, men tack och lov kom vi igång till slut, analyserar den svenske skepparen, som också tvingades segla med trasig hydraulik till förstaget.

– Därför kunde vi inte justera förstagsspänningen, utan fick binda fast den i ett läge, men jag vet inte hur mycket det egentligen påverkade farten, funderar Göransson vidare.

Artemis Racings ungdomsbåt repade sig något efter tisdagens mindre lyckade insats i matchracing, och ligger nu med placeringarna 7-4-7 på sjätte plats i RC44 Marstrand Cup.

– Det är oerhört små marginaler i det här fältet, konstaterar rorsmannen Gustaf Lidvall, och fortsätter:

– Besättningsarbetet flöt prickfritt idag, men däremot lyckades vi inte riktigt med kryssfarten.

Fleetracingen i RC44 Marstrand Cup fortsätter fram till lördag, då segraren ska koras.

Ställning i fleetracing vid RC44 Marstrand Cup 2015
(lag, nationalitet, rorsman, poäng):

  1. Team Nika, RUS, Vladimir Prosikhin, 7
  2. Artemis Racing, SWE, Torbjörn Törnqvist, 8
  3. Charisma, MON, Nico Poons, 8
  4. Bronenosec Sailing Team, RUS, Vladimir Liubomirov, 11
  5. Peninsula Petroleum Sailing, GBR, John Bassadone, 16
  6. Artemis Racing Youth, SWE, Gustaf Lidvall, 18
  7. Team Aqua, GBR, Richard Göransson, 23
  8. Katusha, RUS, Alexander Novoselov, 25
  9. MAG Racing, POL, Artur Kasner, 25
  10. Anywayanyday, RUS, Kirill Podolsky, 25