Stolpe ut stolpe in på VM i Clearwater.

Sista dagen blev en spektakulär dag. Carl P Sylvan/ Marcus Anjemark fick inte med sig den farten som de haft dagen innan och gjorde två riktiga rens innan de fick till det i den sista seglingen.

Så här i efterhand hade det inte ens räckt att vinna den sista seglingen för att nå medaljracet. Sverige bästa VM resultat någonsin i 49er klassen är dock ett faktum. En total 12:e plats är mer än godkänt, men det kändes mer.

Vi är glada över vår prestation och våra resultat här i USA, men det hade känts skönt att ha fått ett medaljrace till här på VM, säger Carl och Marcus. Vi har fått alldeles för många ”rens” denna vecka för att röra de bästa i totalen. Vi var bäst på plan igår i guldfleeten och kan vi göra det en gång så går det att göra flera gånger, fortsätter Carl. Nu åker vi hem och tar ett nytt tag för att sista veckan i februari åka och träna på Mallorca. Där kommer nästa och största utmaningen att ske. Att segla hem en nationsplats till Sverige och en OS plats till oss själva. Största hotet om nationsplats är BEL för oss.

Julia Gross och Cicci Jonson tog ett stort kliv uppåt i listan sista dagen. Med en 15,8,4 idag blev det sånär en medaljrace plats, men den ”slank ur näven”. En totalt 11:e plats är hatten av för tjejerna. De har också haft en fin resa här i USA, där några få race kostade dyrt. Vi känner att vi gjort en bra comeback efter alla missöden vi haft, säger Julia och ser framemot nästa tävling som antagligen blir i Palma i slutet på mars. Vi har ju ingen OS plats att segla om denna gång, men de känns bra att kunna utmana alla de som skall segla OS redan nu. Det innebär att vi kan vara med direkt att slåss om nästa OS plats 2020 som nu är målet. Vi kommer dock att få en fin resa mot nya mästerskap här i FX klassen.

Ida och Rasmus kan än en gång inteckna ett nytt JVM silver. Det tredje i ordningen, men ett bra skutt i den totala listan. 22:a totalt och vi känner att det finns mycket mer att hämta. Vi har varit mycket jämnare denna tävling. Seglat i säkra spår och gjort färre misstag när det blivit svårare vind och vägförhållanden. Vi har ökat vår förmåga att kommunicera bättre ombord på båten. Vi jobbar mer som ett team nu än innan, det ger också ett bättre resultat. Vi behöver öka vårt tempo ombord och träna mer mot andra båtar. Det står kvar som hög prioritet. Vi åker nu nästan direkt till Palma de Mallorca för två träningsperioder innan vi tävlar om OS nationskvalplatsen. Det är en tuff uppgift för oss. Att slå GRE och RUS i första hand, men det finns fler nationer precis bakom. Vi skall göra våra hemläxor under träningsperioden och kan vi öka där så blir vi svårslagna om den platsen, säger Ida och Rasmus.

Summerar man detta VM har alla tre KSSS båtarna visat att de har ökat seglingsförmågan, på viktiga tävlingar. Vi har haft tuffa vind och vågförhållanden men ändå väldigt varierande segling. Det borde också innebära att vi fått med två båtar till i Landslaget. Topp 25 på VM är kriteriet.

Nästa stora tävling blir slutet på februari. VM i 470 i Buenos Aires, där vi har Anton Dahlberg och Fredrik Bergström med på banan. EM i Laser R och S på Kanarieöarna i början på mars där vi har Josefin Olsson och Jesper Stålheim. Där har vi även några juniorer med.

Stay tuned 

Resultat

KSSS Barometern slutresultat.
11. Julia Gross/ Cicci Jonsson, 49er FX
12. Carl P Sylvan/ Marcus Anjemark, 49er
22. Ida Svensson/ Rasmus Rosengren, Nacra


Övriga svenska resultat
20. Lisa Ericson/Hanna Klinga, 49er FX
30. Fritjof Hedström/ Victor Västernäs, 49er
34. Victor Bergström/Niclas During

/Björn Johansson