50 dar kvar till ÅF Offshore Race 2017

I morgon, lördag 13 maj, är det endast 50 dagar kvar till starten av årets höjdpunkt inom svensk havskappsegling – ÅF Offshore Race 2017. Så nu är det hög tid att anmäla sig och sätta igång att träna för årets jubileumsregatta.

Under de 80 år som gått, sedan första starten, så har det förmodligen aldrig varit enklare att delta. Som arrangör har KSSS slopat kravet på livflotte och ändra reglerna för hur man måste kunna reva storseglet. Några andra mindre regler kommer också att ändras.

- Vi vill helt enkelt göra det enklare och billigare att vara med, utan att göra det mer osäkert. Vi tror och hoppas att det här framför allt ska locka fler seglare med lite mindre båtar, dvs vanliga familjeseglare, säger tävlingsledaren Magnus Woxén och fortsätter:

- Det är stor skillnad på att investera i en livflotte för minst 10 000 kr än om det kostar kanske 2 000 – 3 000 kr i investeringar och förberedelser. Och regeln att man måste ha storseglet revbart med minst 40 procent är också lite överdrivet, med tanke på de vädersystem som normalt råder runt Gotland. 

Finns det då ingen säkerhetsrisk med att ta bort livflottekravet? 

- Vi rekommenderar fortfarande livflotte men har tagit bort kravet. Säkerheten är en prioritet för KSSS. Men med tanke på att båtarna har transpondrar och den relativa närheten till andra båtar, och land, så har vi tagit bort kravet.

- Vi tycker inte heller att de som funderar på att segla ÅF Offshore Race ska behöva köpa ett nytt storsegel, bara för att de har ett som inte har ”rätt” rev, säger, Woxén.