KSSS Allsvenska Mästare i segling 2018

KSSS seglade på söndagen hem det Allsvenska guldet i ett blåsigt Gottskär utanför Göteborg. KSSS avslutade serien med en sjundeplats i helgens deltävling men försvarar guldet från 2017 med 11 poäng. Sex poäng efter och silvermedaljörer blir GKSS och Hjuviks BK tog bronset.

- En av våra styrkor är att vi har en bra och bred trupp. Totalt har vi använt 17 seglare i år och ingen har seglat mer än en omgång. Visst har vi en fördel i att vi är en stor klubb. Men vi tar Allsvenskan på allvar och skickar alltid bra lag. Vi vill alltid vara med och slåss i toppen, säger Niklas Edler som är ansvarig för KSSS lag.

Helgen i Gottskär har bjudit på tuffa förhållanden som satt både seglare och utrustning på hårda prov. Fredag bjöd på vindar runt 4–7 m/s, men på lördagen blev det rejält blåsig. På morgonen kördes en omgång, men sedan började båtarna gå sönder i den hårda vinden. När vinden ökade till närmare 17 m/s så avbröt tävlingsledningen alla seglingar under någon timme.

På söndagen var vinden fortfarande hård – men hanterbar. Tävlingsledningen valde dock att köra utan genacker – vilket givetvis förändrade strategin en del på undanvinden.

De som behärskade de tuffa förhållandena bäst var Malmö SS som skickat ett rutinerat lag eftersom de riskerade att ramla ur Allsvenskan, då man bara var en plats ovanför nedflyttningsstrecket. Nu seglade de (Martin Strandberg, Johan Lindell, Björn Jönsson och Alexandra Wikström) oerhört stabilt och av tolv race (sex båtar i varje race) var de etta eller tvåa i elva av dem.

- Det har varit en tuff helg. Det är svårseglat i Gottskär med en massa öar i vägen, speciellt för ett gäng Öresundsseglare som vi är. Men vi trivdes i den hårda vinden och vår styrka är starterna och kryssen, säger Malmö SS rorsman Martin Strandberg.

Sista omgången av Allsvenskan 2018 innebär alltså att guldet stannar hos KSSS. Klubben får också representera Sverige i nästa års Champions League. Det får även tvåan GKSS, trean Hjuviks BK och fyran SS Kaparen.

I botten av tabellen hamnar fyra lag som därmed åker ur Allsvenskan. De fyra är JKV Västerås, Kullaviks KKK, Rörviks SS och ESK Uppsala. Vilka som tar deras platser avgörs första när de fyra division I-serierna är avslutade.

Foto: Daniel Stenholm

 1. Slutställningen i Allsvenskan Segling 2018:

 

 1. KSSS                                     11 poäng
 2. GKSS,                                    17
 3. Hjuviks BK,                             22
 4. SS Kaparen                            28
 5. Särö Båtklubb                         29
 6. Sotefjordens SS                      29
 7. Cape Crow YC                        34
 8. Oxelösunds SS                       34
 9. Malmö SS                               38
 10. Stockholms 606 klubb             38
 11. Stenungsunds SS                   41
 12. Örnsköldsviks SS                    44
 13. Halmstad SS                           45
 14. Strängnäs SS                          50.……………………………………………………………………….
 15. JKV Västerås                           50
 16. Kullaviks KKK                          53
 17. Rörviks SS                               60
 18. ESK Uppsala                           61