Para Nordic Championship 2018 på Baggen

I helgen avgjordes Nordiska mästerskapen i Para-segling på Baggensfjärden med 14 anmälda deltagare, nästan alla aktiva Para-seglare i Norden. I växlande vindar och solsken tävlade deltagare från fyra länder, Finland, Estland, Lettland och Sverige i det andra nordiska para-mästerskapet genom tiderna. De tävlande hanterar sina båtar med fantastisk precision och efter sex kappseglingar stod Fia Fjälldahl från GKSS som överlägsen Nordisk mästare med sex första platser. På andra plats kom Nico Salomaa, Finland. Två deltagare kampades om tredje platsen och till slut lyckades svenske Bo Nylund ta tredje platsen.

Detta var andra gången som nordiska mästerskapen i para-segling anordnades, ett samarrangemang mellan KSSS, Skota Hem och Svenska Seglarförbundet. Utöver 2.4mR tävlades det även i den lite mer lätthanterliga Hansa 303, en båt som används som instegsbåt för unga som vill prova på para-segling. I Hansa 303-klassen segrade Margit Kasement från Estland.

Regattan föregicks av två dagars tränings-clinic hos Skota Hem och det var trötta men glada seglare som lämnade Saltsjöbaden efter fyra dagars intensiv träning och tävling. Regattan är inte bara en tävling utan också ett sätt att komma samman, träna och umgås. På lördagskvällen var det gemensam, hemlagad middag i Sjövillan för seglare, anhöriga och funktionärer.

Tävlingsledare Håkan Andersson är mycket nöjd med helgens regatta, även om söndagens skiftande vindar fick hela tävlingsledningen på vattnet att både ändra och flytta banan flera gånger.

"Det vassa startfältet är inspirerande och man kan inget än imponeras av hur skickligt och finurligt seglarna löser kappseglarens utmaningar", avslutar Håkan Andersson.

För kompletta resultat, klicka på länken nedan.