Nu drar Allsvenskan i segling igång för säsongen.

Sveriges 18 bästa kappseglingsklubbar gör upp om mästartiteln i de fyra deltävlingar som står på programmet. Första omgången avgörs nu i helgen i Strängnäs och titelförsvarande KSSS ställer upp med ett starkt lag.

2018 seglade KSSS hem det Allsvenska guldet för tredje gången. Med stabila insatser i alla fyra omgångar försvarade vi guldet från 2017. I och med segern är KSSS klara för Champions League 2019.

För Allsvenskan gäller att varje besättning måste bestå av en person av varje kön och minst en seglare under 25 år. Laget i Strängnäs består av Liv Gyllfors, Pontus Meijer, Mathias Hermansson, Mathias Bredin och Mikael Lindqvist. Laget i Strängnäs består till största del gänget som skall representera KSSS i Champions League-kvalet senare i vår.


Efter Strängnäs står Malmö på tur. De arrangerar sin deltävling 31 maj–2 juni i Limhamn. Tredje deltävlingen arrangeras, precis som 2018, i Örnsköldsvik 23–25 augusti och sist ut är Västerås som tar sig an finalen i allsvenskan 13–15 september.


Upplägget för varje deltävling är att under två och en halv tävlingsdagar seglas 45 race vilket innebär 15 race per klubblag. Racen är i sprintformat med banor som tar ca 10-15 minuter med sex båtar i varje enskilt race. Kappseglingarna är direktdömda på vattnet, så först i mål vinner. De korta racen gör att små misstag kan bli dyrköpta och ibland kan chansningar löna sig. Det betyder ofta att det är oerhört jämna seglingar.

KSSS tittar på att genomföra liknande sprinttävling men endast för klubbmedlemmar senare i år.

Det är klubbarna – inte de individuella seglarna – som gör upp om vem som till slut bärgar guldet.
Som vanligt går det bra att följa seglingarna via livestreaming och tracking.

Deltagande klubbar:
Göteborgs Kungliga Segelsällskap
Halmstads Segelsällskap
Hjuviks Båtklubb
Jollekappseglarna Västerås
Hudiksvalls Sjösportsällskap
Kungliga Svenska Segelsällskapet
Malmö Segel Sällskap
Oxelösunds Segelsällskap
SS Hjälmaren
Segelsällskapet Kaparen
Skanörs Båtklubb
SFS Hunnebo
Stenungsunds Segelsällskap
Stockholms 606-klubb
Strängnäs Segelsällskap
Särö Båtklubb
Upsala Segel Sällskap
Örnsköldsviks Segelsällskap

Läs mer om Allsvenskan HÄR