Ordförande har ordet

Nu smäller det! Om några dagar går startskottet för årets upplaga av ÅF Offshore Race (f.d. Gotland Runt). Jag hoppas på att många medlemmar är med och satsar på framgång och upplevelser i själva tävlingen. För de av er som inte seglar i år, hoppas jag ändå att ni tar tillfället i akt att strosa runt och uppleva ”Race Village” på Skeppsholmen; beskåda båtarna, njuta av underhållningen på scen, ett besök i familjeområdet eller tid för lite mat och dryck i en unik kappseglingsmiljö. Varmt välkomna!

Kära medlemmar,

Om vi backar bandet något, så kan man reflektera lite över vad som har hänt under våren. Som alltid inom KSSS, så har det hänt mängder av saker, klubben sover aldrig. 

Styrelsen har hunnit med två möten sedan årsmötet. Många frågor blir av operativ natur, allt från läger, intendent, kappsegling och medlemsfrågor. En del har mer strategiskt innehåll, samtal om framtida investeringar i våra anläggningar, större kappseglingsarrangemang som övervägs med mera. Jag fascineras av hur de ideella krafterna och vårt kansli driver på, hur vi hinner med allt som skall göras, men att vi självklart ibland ser hur vi måste lösa vissa ”årspuckar” med hög arbetsbelastning när vi närmar oss säsongens höjdpunkter. Där finns en del att jobba vidare med och det gör vi. Alla medlemmar med intresse för KSSS får gärna höra av sig, det finns mängder med stimulerande ideella uppgifter.

En synnerligen givande egen erfarenhet under våren var att få ta del av intendenturens årliga inspektionsresa. Denna gång med fokus på Saltsjöbaden och Sandhamn inklusive Lökholmen och Telegrafholmen. Det är helt otroligt vilka anläggningar vi driver och bär ansvar för. Så många hamnplatser, mängder av byggnader, många bryggplank, eldragningar och vattenanläggningar. Mycket är i strålande skick, en del i godkänt skick och vissa delar kräver mer omgående åtgärder (tex har vi nu fått alla skadorna efter Alfrida kring Telegrafholmen och Saltsjöbaden åtgärdade). Det är kanske lite särskilt imponerande att reflektera över att KSSS som organisation är helt obelånad och har en relativt stor tillgångsmassa i balansräkningen. Mycket av detta tack vara generösa medlemmar över åren och i övrigt en hälsosam ekonomi. Tack för det!

Det var också under våren som vi fick nöjet att förrätta en dopceremoni kring våra 13 nya lägerbåtar s.k. RS Quest. Dessa valdes som ersättare till våra trogna 2-kronor som varit i KSSS tjänst i över 30 år. RS Quest:en är en modern, pigg och praktisk segeljolle för 3-4 personer som är rätt i tiden och kommer bjuda många ungdomar på roliga upplevelser på våra Lökholmsläger.

Även här fick vi njuta av kraften och generositeten av våra medlemmar och andra närstående organisationer och stiftelser som stod för finansieringen av samtliga 13 båtar. Många var närvarande vid dopceremonin, som skedde på hamnplan i Saltsjöbaden. Med hållbarhet i fokus, blev det inga krossade champagneflaskor, men dock dop med mini-jollar i hink samt därefter ett barkbåtsrace med återvunnen bark från Lökholmen! 
Tack igen till alla generösa bidragsgivare!

Hur går det med de aktivaste kappseglarna under KSSS flagg, kanske ni undrar. Jag skulle säga att det går mycket bra. Eliten har jobbat hårt under våren och inledningen av sommaren detta spännande år före OS i Tokyo 2020. I 470 klassen fortsätter Anton och Fredrik att visa sin styrka, tex genom att vinna Princes Sofia i Palma och därefter ta silvermedaljer på EM. Julia och Hanna i 49erFX klassen visade att de nu är tillbaka i stark form genom att ta en 8:e plats i världscupseglingarna i Genua och därefter får Svenska Seglarförbundets förtroende att bli uttagna till För-OS 2019. Jossan i Laser Radial och Jesper i Laser, som båda redan är uttagna till För-OS-platserna, har också levererat några formtoppar under våren. Vi har ett osedvanligt starkt elitlag och därtill utmanarlag, som bådar gott både inför året, nästa års OS, men även på längre sikt. En av vårens mest imponerande insatser tycker jag var Vilma och Malins EM-brons i 49erFX. Nu skall vi bara förstå hur vi riggar ett världsklasslag i den nya OS grenen ”doublehanded, mixed, offshore” inför OS i Frankrike 2024.

Därtill har de olika besättningarna som seglar Allsvenskan Segling också levererat och vi ligger just nu tvåa totalt, men vi är bara i ”halvlek” och den tredje av fyra delseglingar sker i slutet av augusti. Jag känner på mig att laget kommer kämpa hårt för att återigen ta guldet. 
Vi har även haft ett lag i kvalseglingen i den internationella tävlingen Champions League. Team Hansen levererade stort och landade på en 5:e plats i tuff konkurrens. Det innebär att de med bred marginal tar KSSS till finalen, i St. Moritz, i mitten av augusti. Därtill pågår i skrivandes stund Nord Stream Race, även detta en tävling som klubben kvalificerat sig till genom framgångarna i Allsvenskan förra året. Tävlingen sker i rafflande Club Swan 50 och går från Tyskland, via Danmark, Sverige, Finland och Ryssland. Just nu ligger KSSS tvåa och starten från Köpenhamn har just gått!

Sällskapet jobbar även vidare med hållbarhetsfrågorna på många olika nivåer. Vi har inlett nya kommersiella samarbeten med partners som särskilt vill jobba med hållbarhetsfrågor genom KSSS. Vi har själva tagit fram nya initiativ som implementeras under våren och sommaren på kansliet, i vår tränings- och lägerverksamhet, på våra kappseglingar med mera. Det är mycket stimulerande att se hur många som vill engagera sig i frågan och se till att vi också gör skillnad. I vår sport är ju naturen vår drivkraft, där havet och vattnet är vår arena och vinden vår energi.

Sommaren bjuder nu på mängder av tillfällen att utnyttja våra anläggningar och delta vid olika evenemang. Passa på och besök vår nya hamn vid Telegrafholmen, dyk upp på Lökholmens dag, hälsa på i några av våra nordiska vänklubbar med er båt. Njut av era medlemsförmåner och klubbens och våra partners erbjudanden.

En större händelse som jag själv ser fram emot är den stora eskader som genomförs inom kort med våra amerikanska vänner från North American Station. Över 40-talet båtar kommer segla genom Stockholms skärgård i ca 2 veckor med över 200 amerikaner och ett flertal KSSS medlemmar. Tyvärr överlappar det för egen del något med ÅF Offshore Race, men jag ser fram emot deras tänkta ”starformation” i Lådnafladen på deras nationaldag, ”Fourth of July” samt middag i Sandhamn helgen därpå. En synnerligen välplanerad eskader där ett antal ideella krafter inom KSSS skall ha särskild eloge!

Jag hoppas få möta många av er medlemmar under sommarsäsongen, på någon brygga, vid något rundningsmärke eller på någon av våra aktiviteter. Som alltid är jag intresserad av att höra ifrån er och mig når ni bäst på [email protected] .

Seglarhälsningar,

Er tillgivne ordförande

Patrik

”För historien i framtiden”

Visste du att: North American Station (NAS) grundades 1945 på initiativ av Greve Pehr Sparre och Lars Eklund, två KSSS medlemmar som på den tiden hade kopplingar till USA. De såg anledning att samla svenskar och amerikaner i USA med KSSS relation till en gemenskap. Det ursprungliga syftet, fritt översatt från stadgarna, var att samla personer med särskilt intresse för skeppsbyggeri och sjömanskap samt att särskilt jobba för nära kontakt mellan amerikanska och skandinaviska sjömän. Under åren har NAS utvecklats och har idag närmare 250 medlemmar och därtill är KNS, KDY, NJK samt GKSS numera också associerade med NAS. För KSSS del får vi dels möjligheten att etablera ett ungdomsutbyte genom NAS, därtill genomförs ett antal årliga kappseglingar, såsom 5-klubbsregattan för ungdomar samt The Atlantic Round för de lite mognare seglarna. Läs gärna mer om NAS via www.northamericanstation.com