Bottenstädning i Saltis den 29 maj

Lördagen den 29 maj får vi besök i Saltsjöbaden av ett gäng dykare från ideella föreningen Rena Mälaren som skall hjälpa oss att städa botten vid KSSS hamn i Saltsjöbaden. Syftet är att få bort gifter och annat skräp som stör vår ömtåliga vattenmiljö. Vi behöver din hjälp att vara med och ta hand om det skräp som tas upp från botten, som tack kommer du att få ett fint KSSS-plagg eller en fin bok att ta med hem.

Det kan bli spännande och kanske spektakulärt att se vad som döljer sig under ytan. Vi gissar på allt ifrån sjösättningsvagnar och diverse roder till miljöfarliga batterier. Detta skall vi ta från bryggorna till uppställda containrar på hamnplan. En uppgift är också att skydda dykarna från övrig båttrafik genom att köra RIB med dykarflagga A.

KSSS-kläder eller fin bok till er som hjälper till

För att hylla er strandstädare som är på plats och hjälper till en stund kommer vi att skänka tidigare kollektioner av KSSS-kläder till er som hjälper till.

Vi håller på mellan klockan 10:00-14:00. Vid lunchtid tänder vi grillarna utanför Sjövlllan och vill vi gärna veta hur många vi blir.

Anmäl dig på formuläret nedan.

På grund av den pågående pandemin kommer vi se till att hålla avstånd men KSSS hamnplan är stor så det ska inte vara några problem. Viktigt som vanligt att du stannar hemma om du känner dig sjuk och att vi håller god hygien.

Projektet Rena Mälarens syfte är att få bort gifter från Mälaren/Östersjön samt att väcka opinion så att folk inte fortsätter att slänga sina sopor i vår vackra och ömtåliga vattenmiljö. Idag är det över 100 volontärer såväl under som över vattenytan som regelbundet är med. Rena Mälaren utför minst en städning i veckan, ofta fler. Hittills har Rena Mälaren plockat upp 100 ton skräp från botten.

 

Foto: Oskar Kihlborg & Cassiani Fotonos