Yrke seglare – Möt Christian Harding

Få har nog missat Christian Hardings framfart inom segelsporten i Sverige och internationellt. Syns han inte styra en ClubSwan 50 i NSR 2021, kan man hitta honom ombord på Sveriges största skärgårdskryssare Beatrice Aurore, rekordjagandes i en F18 längs med Sveriges kust eller varför inte kommenterande en av de många e-seglingsregattorna i antingen KSSS eller SSF regi. Kort och gott, Christian har ett finger med i väldigt många seglingsprojekt, varför vi tänkte ta ett snack med honom för att se vad 2021 har att erbjuda.

Just nu befinner sig Christian i Valencia där han, ja vad är det du gör i Valencia egentligen Christian?

- Hej! Kul att höra av dig och att få dela med mig lite av vad som händer här nere i solen… Jag har faktiskt skaffat mig en egen båt, min första egna sen e-jollen i seglargymnasiet! En klassisk gammal fin träbåt som heter Anita, rita av Thord Sunden. Så det är mycket fix, men det är kul!

Det ryktas om att du kommer hänga runt mestadels i Medelhavet i vår, vad kokar?

- Jajamän, det är planen. Mestadels så jobbar jag på min egen lilla båt och förbereder den inför hösten, då planen är att åka på äventyr på riktigt! Jag ska även förbi Victory challenge basen i veckan och hämta upp några segel som ska till Stockholm, så det händer många roliga saker på samma gång! I slutet av april blir det att dra sig tillbaka till Sverige för att förbereda och träna inför säsongen där hemma med en massa spännande och roliga tävlingar som jag hoppas blir av. Ser fram mot en fin sommar i skärgården.

- Utöver tiden på min egen båt så håller jag på att koka ihop några nya spännande projekt, så håll utkik! Vi ska bland annat göra en fortsättning och förbättring av förra årets kölbåtsföreläsningar som blev en riktigt succé, men nu med en kul twist och utveckling!

Kappseglingsmässigt då, utöver seglingarna med Beatrice Aurore, så kör du TP52 och ClubSwan 50, berätta vilka regattor som finns i planen för 2021?

- Det är rätt många spännande regattor i planen… vi hoppas att få Beatrice Aurore redo så att vi hinner testa och kanske köra något race redan i maj! Sen börjar NSR med vår ClubSwan 50 i juni , vilket blir årets första stora tävling. Att få segla både inshore och offshore mot Östersjöns bästa seglare är något helt fantastiskt, speciellt med allt det sociala, tight racing och häftiga platser som vi kommer till. Rekommenderas starkt om man får möjligheten!

En fråga som nog många undrar, hur blir man tillfrågad att vara med på KSSS båt i NSR 2021?

- Jättebra fråga! Det är faktiskt något som jag sitter och jobbar med bland annat här från datorn, mycket planering och fixande. Ett viktigt mål är att ge så många unga seglare som möjligt chansen att testa på riktig offshoreracing i tuffa förhållanden mot de bästa på vattnet, så om man känner sig sugen att vara med eller tycker det låter spännande tveka inte att höra av er! Vi kommer bland annat gå ut med kontaktuppgifter och lite vad för typ av seglare vi söker via sociala medier, så varför inte skriva en rad till mig eller Nils Åkervall?

- Vi kommer sedan göra en urvalsprocess där jag redan nu kan avslöja att det är en blandning av fysik (båten är väldigt fysiskt krävande), känsla för teamwork (vi är en stor besättning som lever på liten yta och ska prestera på topp under pressade förhållanden), seglingserfarenhet av lite större båtar (väldigt bra men inte avgörande), samt att man är villig att lära sig och hugga i. Hela poängen med projektet är ju som sagt att ge unga chansen så vi förväntar oss inte att de som vill vara med alltid är supererfarna eller kan allt, utan vi vill ge möjligheter och visa vägar framåt där man kommer få ta del av erfarenheten som finns ombord och få möjlighet att segla med de bästa unga svenska seglarna. Men glädje, positivt tänkande och ödmjukhet är något vi värdesätter allra högst!

Nu avbröt jag din story om sommarens racing, fortsätt!

- Direkt efter NSR så kommer jag ta ett nattflyg tillbaka till Stockholm, landa kl 9 på morgonen på Arlanda och direkt ta en taxi till starten av Gotland Runt. Gotland Runt är något väldigt speciellt som inte alla förstår, att få segla ut genom skärgården mot alla andra båtar, med alla som står och hejar och följer oss längs stränderna är helt fantastiskt. Kanske inte ska säga för mycket, men tävlingen finns på radarn för några väldigt häftiga båtar så vi får hålla tummarna för att alla får plats.

- Säsongen med TP52:an (Zer0emission) sätter igång i augusti i Medelhavet för min del, tyvärr är jag uppbunden med andra tävlingar med Beatrice Aurore och NSR innan, man önskar att man hade haft lite mer tid. Copa del Rey blir min första stora regatta som följs av TP52 Super Series i Puerto Portals. Håller verkligen tummarna för att det blir av!

- I september kommer årets höjdpunkt för min egen del. Jag ska nämligen ta Anita och segla till Monaco för att deltaga i Monaco Classic Week! Det är inte direkt varje dag i livet man får segla in i Monacos hamn med sin egen båt så jag tänkte ta chansen. Därefter blir det vidare till Antibes för regatta där, följt av regattorna i Cannes och St Tropez! Spännande höst!

- Om det blir tid över så har jag faktiskt tänkt cruisningsegla… det hade man inte kunnat tro, eller hur!

Och avslutningsvis, grattis till succén med e-seglingen där man ändå får säga att du är en av förgrundsfigurerna (undertecknad har ju varit med och lekt några gånger). Det måste kännas kul att varit med och bidragit till något som tagit fart som det gjort?

- Det känns alltid superkul att få vara med och göra saker som andra uppskattar och tycker är kul! Speciellt tack till dig själv, våra vänner Patrik och Gustaf som drar jättelass för att vi ska få det så bra som möjligt och till Isa i spetsen för SSF som vill satsa på det här! Kan kanske avslöja att jag själv nog har missat två nätters sömn för att vi i skrivande stund kör NSR e-sailing series där jag tampas mot finska skepparen Anton Eklund om vem som kommer först till St Petersburg. Det blir kanske en till story om det!

Stort tack Christian för en trevlig pratstund. Du ser ut att ha en spännande säsong framför dig. Vi kommer att hålla koll på Christian under resans gång och få några ytterligare kommentarer i samband med kappseglingarna! Lycka till Christian!

- Supertack själv! Och om någon vill ha lite tips, trix eller få lite hjälp på traven så tveka inte att hitta mig på sociala medier så hjälper jag gärna till! Tack!

Text: Iohn Ryott

Foto: Beatrice Aurore, Lasse Eklöf – yachtphoto.se. Porträtt Daniel Stenholm