29er EM i Saltsjöbaden 2023

Den 12-19 augusti 2023 kommer EM i 29er gå av stapeln på Baggensfjärden i Saltsjöbaden och KSSS hamnplan kommer förvandlas till ett mästerskapsområde för att skapa ett evenemang i världsklass. Klubben är extremt stolta över att få visa framfötterna och jämföra sig på internationell nivå som mästerskapsarrangör.

29er-klassen är en av de största juniorklasserna i världen och mycket viktig instegsklass för seglare till OS och tävlingar som America’s Cup och The Ocean Race. Klassen har växt mycket senaste åren och tagit över från 420-klassen som basklass för flermansseglare och många länder har valt att satsa på 29er. Av just den anledningen är det en stor ära att KSSS är värd för EM i 29er 2023.
 
Det här är det första riktigt stora mästerskapet på Baggensfjärden. Många klubbar har ansökt om att få arrangera europamästerskapet men nu har KSSS fått den ärofyllda möjligheten. Att KSSS får denna chans visar på att det är en klubb som kan mäta sig internationellt och har en hög standard. Således är det också viktigt att klubben visar var dem står för att kunna bygga samarbeten och så småningom bli en mästerskapsarrangör på internationell nivå. Detta ska bli ett evenemang i världsklass tävlingsmässigt men det är också ett socialt och hållbart evenemang.
 
Under åtta dagar i augusti beräknas 160 till 200 båtar kommer till KSSS Saltsjöbaden. De tre första dagarna är det kvalifikation och resterande tre dagar är finaldagar. Det kommer finnas tre banor på Baggen och hela hamnplan kommer rensas för att kunna skapa ett mästerskapsområde. EM i 29er är ett öppet mästerskap och vi kommer förmodligen inte bara se europeiska seglare utan även asiatiska och nordamerikanska lag. Detta eftersom 29er VM går tio dagar innan i England.
 
Just nu befinner sig projektet i sin linda och det pågår för tillfället arbete med att skapa en organisation kring evenemanget. KSSS har redan en del erfarenhet av att arrangera större evenemang och regattor såsom Gotland Runt och Olympic Class Regatta och tar med sig alla dessa lärdomar in i detta stora projekt. Den stora utmaningen är dock antalet dagar det rör sig om som är fler än tidigare arrangemang. Klubben samarbetar tätt med internationella 29er förbundet i arbetet med projektet.
 
För att detta ska kunna genomföras krävs det en stor tillsättning av villiga funktionärer som kan medverka och det krävs funktionärer både på land och vatten. Alla kanske inte kan delta under alla sex dagar men all hjälp behövs.
 
I skrivande stund är det åtta månader kvar till startskottet går för EM i 29er men tiden går fort så därför är det plattan i mattan som gäller från och med nu.
 

Filippa Söderbaum/ IKK