SOK tar in fyra seglare i Topp och Talang

Fyra seglare finns bland de 16 sommaridrottare som tar plats i Sveriges Olympiska Kommittés stödprogram Topp och Talang från den 1 januari. Det är Sveriges två främsta Nacra-besättningar, det vill säga Emil Järudd/Hanna Jonsson och Ida Svensson/Marcus Dackhammar.

– Väldigt roligt att vi kan fylla på med som många spännande aktiva från flera olika idrotter, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Därmed finns det inte mindre än nio seglare i SOK:s Topp och Talang. Sedan tidigare ingår Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson (470 mixed), Vilma Bobeck/Rebecca Netzler (49erFX) och Josefin Olsson (ILCA 6) i programmet.

– Varje aktiv som ingår i stödprogrammet får ett skräddarsytt och behovsprövat stöd. Syftet är att stötta i det sista steget i en satsning mot världstoppen. Vi har några aktiva som kan prestera redan i Paris 2024, men de flesta ska vara som bäst i Los Angeles 2028 eller Brisbane 2032, säger Peter Reinebo.

De två besättningarna från mixedklassen Nacra 17, som nu kommer med i Topp och Talang, är alltså Emil Järudd/Hanna Jonsson och Ida Svensson/Marcus Dackhammar. Emil och Hanna var sjua på VM 2022 och Ida och Marcus var sexa på EM 2021. Emil Järudd var också med i Tokyo-OS där han seglade tillsammans med Cecilia Jonsson och de slutade på 14:e plats.

- För oss innebär detta ökade förutsättningar för att ta medaljer i framtiden. Vårt mål för 2023 är att fortsätta utvecklas och klättra i resultatlistan, och att stå på prispallen under säsongen, samt ta en nationsplats till OS under VM i augusti, säger de fyra seglarna i ett gemensamt uttalande.

Båda besättningarna är en mix av Sveriges två största klubbar, där Emil och Ida tillhör KSSS medan Hanna och Marcus är medlemmar i GKSS.

– Nacraseglarna har jobbat hårt de senaste 14 månaderna och visat att de i sina bästa stunder kan slåss med de främsta i världen. Vi vet också att vi har mycket arbete kvar att göra, så det kommer att bli ännu bättre framöver, säger förbundskapten Magnus Grävare och fortsätter:

– Vi är bättre på allt idag jämfört med samma tid förra året och med SOK:s hjälp så ska vi kunna säga samma sak vid den här tiden 2023. Det goda samarbetet mellan de två besättningarna och stödet från deras skicklige coach, Jez Fanstone, gör att vi kan hoppas att de kan vara på pallen vid några tillfällen redan nästa år.

De övriga tolv idrottare som är nya i SOK:s stödprogram från 1 januari är: Julia Borgström, cykel, Axelina Johansson, friidrott, Andreas Almgren, friidrott, Grete Ahlberg, friidrott, Maja Åskag, friidrott, Isak Öhrström, kanotslalom, Marlena Jawaid, modern femkamp, Jens Fredricson, ridsport, Rickard Levin Andersson, skytte, Andreas Carlsson, triathlon, Tilda Månsson, triathlon och Jacob Hölting Nilsson, beachvolleyboll.

 

Bilder från vänster: Ida Svensson, Marcus Dackhammar, Emil Järudd och Hanna Jonsson

 

Text: Mats Olsson
Fotograf: Daniel Stenholm