EM-guld till Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson

Efter en rafflande final utanför San Remo i Italien vann Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson sitt andra rak EM-guld i den nya OS-klassen 470 Mixed. – Den här segern betyder otroligt mycket för oss. Utan att segla briljant håller vi ihop det och knyter ihop säcken dag efter dag, säger Anton.

Svenskarna ledde inför lördagens final. Men det var jämnt bakom och sex nationer hade möjligheter att snuva dem på guldet. Allra närmast jagade Tyskland, endast tre poäng efter svenskarna. Därmed gällde det för Anton och Lovisa att inte släppa i väg dem för långt. Om tyskarna var före svenskarna i mål och hade en båt till emellan dem så skulle tyskarna ta guldet.

Men så blev det inte. Tyskarna var visserligen före i mål, men på en sjätte plats. Och eftersom Anton och Lovisa blev sjua så knep de guldet, med en poängs marginal.

– Självförtroende är inte något man bygger över en dag. Men segrar som den här bygger det.

Samtidigt ska vi vara ödmjuka. Det var väldigt tajt, säger Anton.

San Remo har bjudit på mycket tuffa förhållanden med vindar upp mot 13–14 m/s. Anton och Lovisa har fått kämpa hårt efter en inledning som var hyfsad – men långt ifrån perfekt. Det var först i slutet av regattan som de tog över ledningen från det tyska paret Simon Diesch/Anna Markfort som dominerade i början.

– Veckan har varit fysisk och mentalt tuff. Vi har behövt fightas för varje meter runt banan. Vi är glada att vi lyckades hålla en hög nivå i de varierande förhållanden. I början på veckan bjöds vi på lätta vindar, sedan mellanvind och avslutningsvis hårdvind, säger Lovisa och fortsätter:

– Det känns fantastiskt att få ett kvitto på att vinterns träning gett resultat och att vi kan hålla ihop det under en hel regatta under press.

Förbundskapten Magnus Grävare gläds givetvis oerhört, tillsammans med Anton och Lovisa.

– Fantastiskt med en svensk EM-seger i 470 igen. Den femte sedan 2017, tror jag. Det är härligt att Anton och Lovisa är tillbaka högst upp på pallen efter några regattor där de fått slåss lite längre ned i fältet. Det här betyder att de kan gå in med denna seger i ryggen inför sommarens OS-kval och För-OS i Marseille. Och det lyfter inte bara dem, utan hela det svenska landslaget, säger Magnus.

En EM-titel i 470 är egentligen värd lite mer än det låter eftersom det är ett öppet mästerskap där deltagare från stora seglarnationer som Australien, Nya Zeeland, Japan, Brasilien och flera andra också deltar för att inte missa bra sparring med bara lite drygt ett år kvar till OS i Paris.

 

Foto: Andrea Lelli