Svenska Ungdomslaget till Americas Cup klart

Sveriges ungdomslag, Swedish Challenge powered by Artemis Technologies Youth Team, är nu redo för UniCredit Youth America’s Cup 2024, som äger rum i Barcelona den 17–26 september. Racinglaget som nu är uttaget består av fyra talangfulla seglare från Kungliga Svenska Segel Sällskapet (KSSS) och Göteborgs Kungliga Segelsällskap (GKSS). Laget leds av skeppare Oscar Engström och han seglar tillsammans med Ludvig Lindqvist som rorsman och Rasmus Alnebeck och Hugo Christensson som trimmers.

Laget har tränat hårt under hela året, först i Sverige och sedan vid Artemis Technologies bas i Belfast. Sedan juni har träningen intensifierats då hela teamet flyttade till Barcelona, där laget har fått chansen att finslipa sina färdigheter på plats där tävlingen kommer att äga rum.
Träningen har varit fokuserad på att maximera lagets tekniska och taktiska förmåga ombord på den högpresterande AC40-båten, under
ledning av huvudcoacherna Kyle Langford och Fredrik Bergström.

AC40 är framtagen i utvecklingen av de större 75-fots båtarna som seglar 37:e upplagan av America’s Cup. Den är också tävlingsredskapet för
Youth och Women’s America’s Cup. Båten som är 40 fot lång och foilar, då skrovet flyger ovanför vattenytan med hjälp av bärplan under
vattnet, är en extremt teknisk båt som toppar uppemot 40-45 knop (90km/h).

Oscar Engström, rorsman styrbord och skeppare. Oscar är uppvuxen i Lerum och hans hittills största prestation på kappseglingsbanan är ett Ungdoms VM-silver.

-Det är både spännande och en stor ära att representera Sverige i Youth America’s Cup, säger Oscar. Vi är ett starkt lag med fantastiskt stöd från alla i Swedish Challenge och Artemis Technologies, nu är vi redo att ge allt.

Ludvig Lindqvist, rorsman babord, flerfaldig svensk mästare i
ILCA, har snabbt anpassat sig till den snabba AC40-båten.

Rasmus Alnebeck, trimmer styrbord, med erfarenhet från många olika typer av segling så som M32, Matchracing, RC44 och ILCA har kombinerat sin roll som seglare med ansvaret som Junior Boat Captain, där han säkerställer att båten presterar optimalt.

Hugo Christensson, trimmer babord, som nyligen avslutade en olympisk kampanj i 470 mixedklassen, men också tar med sig erfarenheter från storbåtsegling är nu fokuserad på att vara i toppform inför tävlingen som för samtliga i teamet är deras största utmaning i karriären.

I ungdomsteamet ingår även Felicia Fernström, som också är del av Swedish Challenge Women’s Team, samt Hanno Seifert och Oscar Andersson. Tillsammans utgör de ett starkt och mångsidigt lag som representerar Sveriges seglingstradition i Youth America’s Cup.

Artemis Technologies, som utvecklar elektriska foilande båtar för den marina industrin, har med sin expertis inom högpresterande segling och teknik varit en avgörande partner i lagets förberedelser. "Vi är stolta över att stödja några av Sveriges mest lovande unga seglare och kombinera deras talang med världsledande teknologi," säger dubbla Olympiska mästaren Iain Percy, VD för Artemis Technologies.

Sverige tävlar i pool B med samtliga inbjudna team (i pool A seglar samtliga America’s Cup syndikats ungdomsteam).
Pool B har preliminärt race 18-21 september. Topp tre i varje pool går vidare till race den 22 september. Efter den tävlingsdagen går de två bästa teamen till avslutande final som är planerad att seglas 26 september.
Swedish Challenge stöttas av Sveriges två ledande seglingsklubbar, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, KSSS och Göteborgs Kungliga Segelsällskap, GKSS.

Om Artemis Technologies
Artemis Technologies är ett världsledande företag inom högpresterande maritim design och tillämpad teknik som arbetar för att minska koldioxidutsläppen inom sjöfartsindustrin. Med kompetens inom simulering, lättviktskonstruktion, elektronik, hydraulik, aerodynamik och hydrodynamik utvecklar Artemis Technologies höghastighetsfartyg med nollutsläpp och ren sjöfartsteknik för att bidra till en hållbar framtid för sjöfarten.

Om Youth America’s Cup
2024 seglas historiens tredje Youth America’s Cup under sponsornamnet UniCredit Youth America’s Cup. Sverige har tidigare deltagit i de tidigare två tävlingarna. 2013 i San Fransisco och 2017 på Bermuda. 2021 blev tävlingen inställd pga covid. För att delta behöver man vara under 25 år.

Foto: Swedish Challenge/America’s Cup.