Andrea Holm en av favoriterna vid Kona-VM i Florida

På lördags inleds året Kona-VM i Islamorada, Florida. En av favoriterna är 18-åriga supertalangen Andrea Holm från KSSS.

Andrea har haft en lång säsong som inleddes med vinterträning i Florida tillsammans med det kanadensiska RS:X-landslaget innan tävlingssäsongen drog ingång.

Där följde hon upp fjolårets fina internationella resultat genom att etablera sig som en internationell toppseglare för sin ålder. Höjdpunkterna var en nionde plats i ISAF Youth Worlds i Tavira, Portugal i den olympiska RS:X-klassen och ett EM-silver i Kona One i Båstad i somras.

Nu sluts alltså cirkeln för 2014 då hon avslutar i samma vatten som hon började säsongen.

- Det känns faktiskt väldigt nervöst. Jag vet att det är många riktigt duktiga seglare med och konkurrensen blir stenhård. Bland annat kommer flera RS:X-seglare att vara med, berättar Andrea.

- Men, jag siktar högt. Jag är väldigt revanschlusten efter förra årets VM i Kanada då jag missade guldet på grund av en försmädlig tjuvstart. Jag har förbättrat mig på alla plan under säsongen, inte minst hårdvindsseglingen, fortsätter Andrea.

Totalt deltar 115 seglare från fem kontinenter i årets VM vilket gör det till det största Kona-mästerskapet någonsin. Ett stort antal tidigare världsmästare från olika vindsurfingklasser kommer att stå på startlinjen.

Förutom Andrea ställer Sverige upp med ett mycket starkt lag. Bland dessa finns Andreas pappa Björn som vann förra årets VM i Kanada och Kajsa Larsson från Motala Segelsällskap som kom på åttonde plats vid EM i somras.

Kona One är en av världens snabbast växande entypsklasser. Damer och herrar seglar tillsammans och alla har identiska brädor. Segelstorleken avgörs av seglarens vikt för att ge så rättvisa förhållanden vid start som möjligt. Det som också gör klassen speciell är att pumpning inte är tillåten.

VM-sajten