Nytt lag redan i toppen

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström är för närvarande några av Sveriges mest framgångsrika seglare.

I april tog de silver i 470-klassen på världscupseglingarna på Mallorca, en av svensk seglings största framgångar sedan succén vid OS 2012. Några veckor senare tog de sig till final igen i den avslutande världscupseglingen.

Anton Dahlberg är trots sina 29 år en veteran i 470-klassen. Fredrik Bergström är en av Sveriges mest lovande juniorer och vann junior VM i 470 2011. Anton har länge tillhört världseliten och har deltagit i två tidigare OS tillsammans med Sebastian Östling. I London 2012 kom de till final och slutade tia, och vid OS i Peking 2008 kom de på femtonde plats. Efter 2012 valde många i landslaget att sluta, men Anton fortsätter att satsa med OS i Rio de Janeiro 2016 som långsiktigt mål, och sedan ett år tillbaka seglar han tillsammans med Fredrik Bergström.
- Jag och Sebastian hade gjort två OS-satsningar tillsammans vid London-OS och det kändes naturligt att gå skilda vägar. Men jag kände samtidigt att jag hade mer att ge. Fredrik och Max guld i Starbåt var otroligt inspirerande och gav massor av energi.

Anton tog en paus under några månader efter OS och fortsatte med sina studier. Samtidigt hade han börjat prata med Fredrik Bergström om att göra en gemensam satsning. Fredrik hade tidigare seglat 470 med Nicklas Dackhammar och sparrat mycket mot Anton och Sebastian.
- Fredrik och jag fann varandra fort. Först på ett administrativt plan kan man säga. Vi upptäckte att vi hade likadana tankar när det gäller upplägg. När vi upptäckte att det fungerade lika bra ombord var beslutet att fortsätta mot Rio mycket lättare att ta.

Läs hela artikeln på Svenska Seglarförbundets hemsida, här