Ryska Bronenosec tog VM-guld på Marstrand– svenska Artemis Racing sexa

Vädret satte stopp för den sista dagens seglingar i VM i RC44 på Marstrand, och därmed omvandlas lördagens ställning till slutresultat. Det ryska laget Bronenosec är 2014 års världsmästare i RC 44:

– Det hade varit spännande att få till åtminstone ett race idag, vi var redo för det. Men vi är självklart också glada för VM-guldet, säger skepparen Vladimir Liubomirov.

Vindstyrkan på Marstrandsfjorden tangerade under söndagsförmiddagen den övre gräns på 25 knop (ungefär 13 meter per sekund) som klassreglerna för RC44 stipulerar. Ändå var inte vinden den främsta orsaken till att tävlingsledaren Peter Reggio slutligen bestämde sig för att ge upp försöken att få fler VM-delseglingar till stånd. Våghöjden på knappt två meter, med enstaka vågor högre än så, fällde istället avgörandet:

– Ingen av besättningarna hade förmodligen haft några större svårigheter att hantera båtarna var för sig under de här omständigheterna. Men när ett dussin båtar samtidigt kommer in och slåss om positionerna på en startlinje eller vid ett rundningsmärke, då kan det bli stora problem i det här vädret, förklarar Reggio sitt beslut.

Med nio delseglingar genomförda i utmärkta förhållanden under de tre inledande dagarna, klarar evenemanget gränsen på åtta delseglingar som det Internationella Seglarförbundet ISAF satt upp för att tävlingen ska få godkännas som VM. På silverplatsen, efter det ryska guldlaget Bronenosec, kom Charisma från Monaco, med holländaren Nico Poons vid rodret och OS-guldmedaljören Tom Slingsby från Australien som taktiker. Bronset knep brittiska Team Aqua, som efter tävlingarna på Marstrand leder RC44 Championship Tour 2014, med Chris Bake som skeppare och nyzeeländaren Cameron Appleton som taktiker:

– Den ledningen känns inte så komfortabel, med tanke på hur konkurrensen ser ut i klassen, kommenterade Bake på prisutdelningen på Marstrand.

För svenskbåten Artemis Racing från KSSS blev avslutningsdagen i VM för RC44 något av ett antiklimax. In i det sista hoppades skepparen Torbjörn Törnqvist, som med brittiske taktikern Iain Percy vid sin sida prickade in två delsegrar under lördagen, på fortsatta tävlingar på Marstrandsfjorden. Samtidigt kunde Törnqvist sympatisera med tävlingsledaren Peter Reggios beslut att ställa in:

– Med alla möjligheter att klättra i resultatlistan hade vi förstås gärna seglat några race till. Å andra sidan var det ett riktigt beslut att ställa in, med tanke på hur riskabelt det blir med tighta situationer i höga vågor, tycker Torbjörn Törnqvist, som nu ser fram emot Artemis Racings lansering av sin America’s Cup-satsning i Stockholm på tisdag.

Artemis Racing Youth slutade på tionde plats bland de tolv deltagande lagen i VM i RC44 på Marstrand, efter sin första regatta för i år på RC44 Championship Tour. Skepparen Gustaf Lidvall från Stockholm tycker att ungdomslaget seglade mycket bättre än vad resultatet visar:

– Vi var snabba på banan, men hamnade i situationer och var ibland lite onödigt sena i manövrerna. I övrigt tycker jag att vi skötte oss fint. Vi tar med oss lärdomarna till nästa gång, om det skulle bli en fortsättning för oss, kommenterar Lidvall.

Slutresultat i VM i RC44 på Marstrand (lagnamn, rorsman/taktiker, poäng):

 1. Bronenosec Sailing Team (RUS), Vladimir Liubomirov (RUS)/Michele Ivaldi (ITA), 36
 2. Charisma (MON), Nico Poons (NED)/Tom Slingsby (AUS), 42
 3. Team Aqua (GBR), Chris Bake (GBR)/Cameron Appleton (NZL), 46
 4. Peninsula Petroleum Sailing Team (GBR), John Bassadone (GBR)/Vasco Vascotto (ITA), 47
 5. Team Nika (RUS), Vladimir Prosikhin (RUS)/Terry Hutchinson (USA), 47
 6. Artemis Racing (SWE), Torbjörn Törnqvist (SWE)/Iain Percy (GBR), 50
 7. Katusha (RUS), Vladimir Sokolov (RUS) & Robert Filimonov (RUS)/Andy Horton (USA), 62
 8. Gazprom Youth Sailing Challenge (RUS), Kirill Podolsky (RUS)/Igor Lisovenko (RUS), 68
 9. Bombarda Racing (ITA), Andrea Pozzi (ITA)/Francesco de Angelis (ITA), 68
 10. Artemis Racing Youth (SWE), Gustaf Lidvall (SWE)/Nathan Outteridge (AUS), 75
 11. Synergy Russian Sailing Team (RUS), Valentin Zavadnikov (RUS) & Leonid Lebedev (RUS)/Ed Baird (USA), 77
 12. MAG Racing (POL), Krzysztof Krempec (POL) & Artur Kasner (POL)/Karol Jablonski (POL), 86