Team SCA först till Gibraltar

Team SCA blev tidigt på måndagsmorgonen första båt att nå Gibraltarsundet.

Av de sju båtarna i Volvo Ocean Race valde svenska Team SCA en nordligare kurs in mot Gibraltar och under gryningen nådde de sundet, som sammanbinder Medelhavet med Atlanten, cirka 4 sjömil före de andra båtarna som låg väl samlade bakom.

– Vi är en mycket glad besättning just nu, rapporterade navigatören Libby Greenhalgh från båten på måndagsmorgonen.

Men det finns ingen tid att njuta. Vindarna är lätta (cirka 2 m/s) och lite trickiga i sundet. Det gäller att komma igenom så fort som möjligt och sedan göra ett strategiskt beslut om en sydlig eller västlig kurs ner mot Fernand de Noronha – ön utanför Brasiliens kust som alla de sju båtar ska runda. Vilket beslut man tar ombord på Team SCA grundar sig hur de tror passadvindarna kommer att blåsa.

Sedan starten från spanska Alicante kl 14 i lördags har båtarna haft relativt lätta vindar och varit väl samlade. Det var först under natten mot måndagen som Team SCA lämnade det övriga fältet, vilket visade sig var ett taktiskt riktigt drag.

På söndagskvällen rapporterade tjejerna från Båten: ”Vinden ökar och solen är på väg ner. Några delfiner kom förbi och simmade med båten ett tag. Ingen dålig dag på kontoret”.

Om cirka tre veckor beräknas båtarna vara framme i etappmålet i Kapstaden, Sydafrika.