Team SCA ledde Volvo Ocean Race ut från Kapstaden

På onsdagskvällen smällde startskottet för etapp 2, för svenska Team SCA och de sex andra båtarna i Volvo Ocean Race. Efter ett par varv inne i Table Bay i mycket växlande vindar var det den kvinnliga besättningen på Team SCA som ledde flottan ut från Kapstaden ner mot Godahoppsudden.

Under etappen från Kapstaden till Abu Dhabi kommer SCA-båten att få kämpa med både tuffa iskalla vindar och frustrerande stekheta stiltjebälten. 

– Det kommer att starta snabbt och bli frustrerande långsamt mot slutet. Nu gäller det att använda allt vi lärt oss under första etappen och inte göra något tokigt, säger Sam Davies, skeppare på Team SCA. 

Själva starten gick i kraftiga vindar upp mot 35 knop (cirka 17 m/s) och besättningarna fick jobba stenhårt. Men ”Table Bay” utanför Kapstaden är en märklig plats när det gäller vindar och efter 25 minuter fastnade nästa alla i ett stiltjeområde, då vinden dog tillfälligt. Några minuter senare var de igång igen och flera team turades om att vara i ledningen. 

Men när båtarna seglade i väg söderut längst med kusten, ner mot Godahoppsudden, var det med svenska Team SCA i tydlig ledning. 

Det återstår väldigt mycket av etapp 2 som är närmare 6 125 nautiska mil (11 300 km). Uppskattningsvis kommer det att ta 24-28 dygn upp till Abu Dhabi. 

Från organisationens sida har man varnat för att båtarna eventuellt kan möta tropiska cykloner i höjd med Mauritius i södra Indiska Ocean. Men även längre norrut, strax innan Hormuzsundet, väntar troligen monsunvindar innan det lugnar ner sig in mot Abu Dhabi.

Däremot ser tävlingsorganisationen inte pirater som något större hot – som det var i förra upplagan av Volvo Ocean Race, för tre år sedan. Men man tar ändå det säkra före det osäkra och ser till att båtarna håller sig långt ut från Somalias kust.