Imperiet totalsegrare i ÅF Offshore Race 2017

Imperiet II tog hem totalsegern i ÅF Offshore Race 2017. Tidigt på onsdagsmorgonen stod det klart att ingen av de jagande båtarna i fältet skulle hinna ikapp.

Brommabåten med skepparen Paul Nord och besättning kom till Sandhamn redan vid middagstid på tisdagskvällen, 52 timmar och 43 minuter efter starten på Stockholms ström. Väntan på slutresultatet blev lång. När Paul Nord får beskedet att de är totalsegrare på omräknad tid spricker skepparen upp i ett brett leende.

-Målsättningen var högt satt, vi skulle göra vår bästa prestation tillsammans som ett team. Vi fokuserar hela tiden på hur vi ska ta nästa våg, och nästa. De diskussioner och gemensamma beslut vi tagit har varit vägvinnande. Det är det viktiga, inte resultatet i sig, utan hur vi tar oss dit.

För besättningen ombord på vinnarbåten handlar segling om tre saker: Båtens fart, båtens hantering och litet matjord i fickorna. Med delvis nykomponerad besättning bestående bland annat av delar från gamla Imperietgänget och båten Boxer kom äntligen segern.

– Vi trodde nog att det skulle räcka, men i segling kan mycket hända. Det känns otroligt roligt att det gick hela vägen, berättar Paul och fortsätter:

- Målet är alltid att vi ska ha en bra resa tillsammans. Vi har gjort en bra prestation, bra segling och vi känner att vi har levererat det vi ska. Det var en otroligt fin segling med friska vindar och bra fart. Känslan att runda Hoburgen efter en kämpig kryss var fantastiskt.

Föregångaren till Imperiet II var en mintgrön X-99 som hette Ebba Grön som följdes av den första båten Imperiet, en Arcona 340. När det var dags för dagens Arcona 380:a att döpas blev namnet efter en del diskussion Imperiet II.

Tvåa totalt kom Furiosa, Cookson 50:an som seglade i Big boat-klassen. Bronspengen kneps av Absolute Blue, First 40,7:an, i SRS A.