Krabb sjö i Kräftköret

Två spännande kappseglingar med kräftskiva – kan det bli en härligare augustihelg i skärgården? Kräftköret är över för i år.

Årets upplaga av Kräftköret avgjordes i utmanande augustiväder. Det blev en regatta med start i regnskurar – som avlöstes med sol och byiga sydliga vindar.

Kräftköret, som är ett samarrangemang mellan Stockholms Yacht-Klubb (SYK) och KSSS, inleddes med en seglats från Saltsjöbaden genom skärgården till Sandhamn. Och som erfarna seglare vet – sjön suger, vilket gjorde att lördagen kräftskiva var efterlängtad vid målgång.

– Vi startade i Saltis med risigt väder, strax före start slutade det regna. Utseglingen avgjordes i friska vindar med rätt krabb sjö på Nämdöfjärden. Väl på Sandhamn var kräftskivan ett strålande arrangemang. Det var riktig feststämning med rikligt med mat där båtlag för båtlag försökte överösta varandra med nubbevisor, säger tävlingsledare Micke Hollinder.

Under söndagen fortsatte regattan med Kräftgången med jaktstart vid Skanskobb i Sandhamn, en distansbana i vattnen kring Sandhamn och målgång vid Gastholmsgrundet på Kanholmsfjärden.

- Vi startade klockan 10 och sen fullföljde vi jaktstarten så sista båt gick i mål vid 11. Det verkar som alla är jättenöjda med arrangemanget, avslutar Micke Hollinder.

Lördagens segling togs hem av skeppare Kent Öholm med båten Gerda. Under söndagseftermiddagen var det ännu inte fastställt vem som tog hem totalsegern och söndagens jaktstart. Resultaten rapporteras på KSSS.se senast under måndag.