Mästare bland mästare

I helgen (14–15/10) avgörs Mästarnas Mästare i Marstrand. Av 38 team är inte mindre nio från KSSS – och alla kämpar om att bli svensk mästare bland svenska mästare…

Seglingarna avgörs i J/70:or i korta race som beräknas ta 10–15 minuter. Banan seglas i princip inne i Marstrands hamn. Och det kommer att gå undan eftersom prognosen talar om vindar mellan 8–10 m/s.

Mästarnas Mästare avgörs nu för tolfte året i rad. Niklas Edler från KSSS är den enda som vunnit titeln tre gånger. I fjol fick han nöja sig med silvret efter Patrik Sturesson från Cape Crow. För övrigt är det nionde gången av totalt 12 som Niklas deltar.

Förutom SM- och JSM-vinnare, som alla bjudits in, har även några wildcards delats ut, bland annat till KSSS´ Anton Dahlberg/Fredrik Bergström som kommer att dela båt med sina tuffaste konkurrenter i 470 på hemmaplan, Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar, GKSS, som vann EM i våras.

- Det ska bli kul. Vi är visserligen konkurrenter, men vi är också bra kompisar som har sporrat varandra under många år, säger Anton som vann Mästarnas Mästare 2009.

Här har alltså ungdomar som vunnit JSM chansen att sätta OS-seglare, eller rutinerade män i övre medelåldern, på plats – vilket gör regattan helt unik. I fjol kom exempelvis 18-åriga KSSS-seglaren Vilma Bobeck trea.

Reglerna säger att inbjudna rorsmän väljer sin besättning, men ska i mesta möjliga mån använda den besättning som han/hon vann mästerskapet med. Totalt är det 38 lag från 17 klubbar. KSSS har nio team på plats medan GKSS har sju lag.

Det enda som blir långt och utdraget under Mästarnas Mästare är web-sändningarna. Sändningen startar kl. 09.15 på lördag och första start går kl. 09.30. Avslut cirka kl. 16.00. På söndagen startar livesändningen kl. 09.15 och cirka kl. 13.00 startar finalen.

Här följer du tävlingarna:

Livesändningar: https://hamnenplay.solidtango.com/live/mastarnas-mastare-2017

SAP Sailing Analytics: https://swedishleague2017.sapsailing.com/gwt/Home.html#/event/:eventId=5274fd24-d5fc-4655-b4ae-e86a19718020

 

På bilden ses Niklas Edler - den meste mästaren bland mästare (Foto: Pekko Svensson)