Ny OS-klass lockar toppnamn

På OS 2024 kommer den nya OS-klassen Mixed Two Person Keelboat Offshore att ha debut. En uthållighetstävling i segling som inte bara är unik för segling som idrott, men också för hela OS-programmet då den pågår under flera dygnet i sträck. Nu till helgen körs det första testet av den nya OS-klassen under KSSS Olympic Class Regatta och till tävlingen kommer svensk seglings toppnamn i disciplinen.

Ocean Race seglaren Magnus Woxén är med på startlinjen. Tillsammans med en av Sveriges bästa jolleseglare Julia Carlsson. Julia vann ISAF Youth Worlds i Laser radial 2012. Jimmy Hellberg som vann totalsegern på Gotland Runt 2016 i just Doublehanded är ett annat toppnamn. Andra rutinerade seglare som Emely Hagen, Pär Lindforss, Nadine Kugel, Sandra Sandqvist utmanas av yngre hungriga besättningar.

-        Aldrig någonsin förr har havskappsegling funnits på OS-programmet. Tävlingsformen kommer att bli unik då ingen annan idrott har en tävling som pågår under flera dygn, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS. Vi ser detta test av formatet under KSSS Olympic Class Regatta som en början på ett nytt kapitel i OS-seglingen. Därför är det så kul att vi ser ett stort intresse att vara med. Doublehanded är ju också en seglingsform som växer inte bara på elitnivå utan också inom breddseglingen.

 

Deltagande besättningar

Sandra Sandqvist & Tomas Westergren          KSSS

Liv Gyllfors Gustav Theander                           KSSS/GKSS

Jenny Hammersland & Erik Lindén                  KSSS

Mikael Gelin & Charlotte Bornudd-Gelin           Uppsala SS

Emely Hagen & Carl-Henrik Ahlin                     KSSS

Nadine Kugel & Pär Lindforss                            Runmarö YC

Jimmy Hellberg & Filippa Löhr                           KSSS

Julia Carlsson & Magnus Woxén                       GKSS/KSSS

 

Foto: Jimmy Hellberg är en av Sveriges mest rutinerade shorthandedseglare.