I skärgården hjälps vi åt – tillsammans gör vi Sandhamn till en förebild för skärgårdspant

Sandhamn är en av Stockholms skärgårds mest välbesökta öar, känd för sin vackra natur, båtlivet och sina många evenemang. Under sommaren ökar både antalet gäster och mängden avfall – inte minst burkar och flaskor som behöver tas om hand. Pant och sopor som hamnar fel bidrar till nedskräpning och överbelastning av skärgårdens renhållningssystem. Trots att de flesta vill göra rätt, hamnar fortfarande pant i naturen eller i fel kärl – vilket ökar behovet av smarta lösningar. 

Så gör vi det enkelt att panta

Med initiativet “I skärgården hjälps vi åt” samarbetar vi på KSSS med Håll Sverige Rent, Coca-Cola i Sverige och Pantamera för att göra det självklart och enkelt att ta hand om sin pant på Sandhamn. Vi vet att de allra flesta vill göra rätt för miljön, men ibland är det svårt att veta hur eller var man ska lämna sin pant.  

Därför har vi: 

  • Delat ut särskilda pantpåsar till många av Sandhamns båtgäster  
  • Satt upp fler insamlingskärl runtom på ön  
  • Infört pantrör på papperskorgarna längs hamnpromenaden  
  • Förbättrat informationen om var, och hur, du pantar – både på ön men även i kontakten med hamnvärdarna  

En viktig del av satsningen är samarbetet kring logistiken. Genom att jobba tillsammans med grossister och lokala näringslivet ser vi nu till att panten fraktas tillbaka med redan befintliga transportflöden för att sedan återvinnas. På så sätt undviker vi extra sjötransporter till fastlandet. Tack vare samarbetet kan vi samla in och ta hand om fler burkar och flaskor även när mängden pant ökar under sommaren. 

Varför är pant viktigt? 

Panten är inte skräp - den är en värdefull resurs. Till skillnad från när en burk eller flaska hamnar i soptunnan, kan pantade förpackningar bli till nya burkar och flaskor som då är livsmedelsgodkända förpackningar. Varje burk och flaska som återvinns sparar energi och minskar behovet av ny plast och metall.  

I skärgården är det extra viktigt att panta – eller ännu hellre ta med panten tillbaka till fastlandet, eftersom infrastrukturen är begränsad och trycket stort under sommaren. När vi alla hjälps åt att panta minskar vi belastningen på miljön och avlastar avfallshanteringen på ön.