Bloggarkiv 2013
2013-12-18
2013 revisited
Ännu ett hektiskt år har lagt till handlingarna. Här är några av höjdpunkterna:
- Johan Hedberg tillträdde som ny Klubbdirektör i Sällskapet. Under året har KSSS också förstärkt med en ny ekonomiansvarig respektive träningsansvarig, allt viktiga steg mot en full gången organisation.
- ÅF Offshore Race, Nordens största havskappsegling, och det nya ÅF Inshore Race nådde rekorddeltagande med sammanlagt 300 båtar på startlinjen, ett viktigt trendbrott som visar att arrangemanget uppskattas av seglarna. 160 000 åskådare besökte evenemanget och starten, en ökning med 60% mot förra året.
- Ett spektakulärt Americas Cup gick av stapeln i San Fransisco med Torbjörn Törnqvists Artemis som utmanare för KSSS räkning. En olycka två månader före start där besättningsmannen Andrew ”Bart” Simpson tragiskt omkom innebar svåra förutsättningar för teamet som utifrån detta gjorde en heroisk insats att trots allt delta. Artemis bidrog också med ett lag till Youth Americas Cup där man placerade sig på en 6:e plats av 10 båtar.
- Klubbens OS-satsande elitseglare visade framfötterna rejält under året. Förutom ett antal pallplatser i världscupen under året seglade Jesper Stålheim hem ett brons på Laser EM, en femteplats på VM (två poäng från brons). Dessa goda insatser innebar att Jesper också utsågs till årets seglare 2013 av Svenska seglarförbundet! Nya 470-konstellationen Anton Dahlberg och Fredrik Bergström kom trea på för-VM och Josefin Olsson kom på 6:e plats på VM i Laser Radial, hennes bästa placering hittills.
- Även i övrigt höll sig KSSS-seglare framme på kappseglingsbanorna. VM-guld blev det ibland annat i TP 52 (Niklas Zennström), X35 (Mikael Lindqvist), Kona (Björn Holm).
29:er youth (Ida Svensson/Rasmus Rosengren). Därtill har det vunnits EM, NM och SM medaljer och otaliga kappseglingar i övrigt. - I Seglarförbundets tävling Mästarnas Mästare, dit samtliga Svenska Mästare är inbjudna för att kora en enda vinnare, var 11 ekipage från KSSS, mer än dubbelt så många som näst största klubb. Vann gjorde, för tredje gången, Niklas Edler. En enastående prestation. När detta skrivs är Niklas med och slåss i toppen av Master VM i Laser i Oman.
- Björn Hansen tog Silver i Världscupen i Matchracing i november 2012. Därtill vann han under året Stena Match Cup i Marstrand för andra året i rad, en unik bedrift. Hampus Appelgren med besättning visade också att återväxten på matchracingsidan är god genom att vinna ungdoms-SM i matchracing.
- Under året meddelade Team SCA att de kommer att delta med en kvinnlig besättning i Volvo Ocean Race 2014/15. Teamet kommer att segla för KSSS och GKSS och vi ser med spänning fram emot starten i Alicante i oktober nästa år.
- KSSS lägerverksamhet gick för högtryck under sommaren. För att kunna möta efterfrågan kommer Sällskapet att till nästa år införa ett tredje konfirmationsläger.
- Förutom ÅF Offshore Race genomförde sällskapet ett antal stora och uppskattade seglingsevenemang under året: EM i ORCi, Olympiska Regattan med över 400 deltagande jollar, Datacom Cup, Sandhamn Open och Saltsjöbadsregattan.
- Kappseglingshamnen i Saltsjöbaden byggdes ut med 70 platser. Därtill renoverades Sjövillan så att den nu kan användas som samlingslokal vid olika typer av evenemang.
- Antalet besökande i våra hamnar ökade under året både i Sandhamn/Lökholmen och i Saltsjöbaden. Rensat för ORCi EM i Sandhamn, som innebar att hamnen var i stort sett stängd för gäster en vecka mitt i högsäsong, var ökningen ännu större.
- KSSS hemsida hade under året 3 158 019 träffar och 420 393 besökare, en indikation på att den i allra högsta grad är levande.
Med tillönskan om en god jul och ett gott nytt seglingsår 2014
Staffan
2013-11-29
Gott nytt år!
Den 31:a oktober avslutade vi vårt verksamhetsår 2012/13. Sammanfattningen av det återkommer jag till, i det här inlägget tänkte jag ge styrelsens funderingar kring hur innevarande året kan gestalta sig. Vad vill vi göra? Mycket! Här är några saker vi tänkt oss för 2014:
- Våra anläggningar. Här är behoven, som vanligt, betydligt större än vad vi har resurser att hantera på ett år. Våra fyra högst prioriterade projekt just nu är träningsanläggning i Ranängen, lösning för omklädningsrum i Saltis, servicehus i Sandhamn samt renovering eller utbyte av de äldsta pontonerna i Sandhamn. Vad vi finansiellt klarar av och hinner med får vi se under året.
- Telegrafholmsprojektet är work in progress. För närvarande arbetar vi med hur vi skall kunna ta projektet vidare utan att KSSS skall ta risk på själva byggandet, något som det finns andra som har högre kompetens kring.
- Vi vill fortsätta att utveckla ÅFOR och ÅFIR både sportsligt, kommersiellt och medialt. 2013 ökade såväl antalet deltagare och publiktillströmningen en indikation att vi är på rätt spår.
- Vi kommer att arrangera en bankappseglingsregatta i Sandhamn i början augusti, en slags arvtagare till Sandhamnsregattan och Sandhamn Race Week. Mer info kommer att komma under våren men sätt ett kryss i kalendern vecka 32 redan nu.
- Vi kommer att satsa vidare för fullt på våra OS-aspirerande elitseglare, inför det viktiga och kvalificerande VM:et i Santander 2014. 2013 ingav goda förhoppningar om att vi är på rätt väg.
- Genom anställningen av Anders Bengtsson som ansvarig för träningsverksamheten räknar vi med att kunna lyfta denna ytterligare en nivå. Som beskrevs ovan vill vi också förbättra våra träningsanläggningar för att skapa förutsättningar för att få ytterligare barn i träning.
- Vi kommer att arrangera ytterligare ett konfirmationsläger på Långholmen för att kunna möte den stora efterfrågan. Det innebär att Lökholmen och Långholmen numer är i stort fullt utnyttjade på sommaren. Samtliga läger var i år så gott som fyllda och ett antal kraftigt övertäckande. Glöm inte att ligga i startgroparna när vi öppnar för anmälningar efter nyår.
- Vi slipar på ytterligare sociala arrangemang för att öka klubbkänslan. Är de något du själv skulle vilja se i den vägen så ta en kontakt med vår klubbmästare Gustaf Jonsson.
- Vi vill utveckla vår kommunikation inte minst i elektroniska medier. Vår hemsida är redan idag en av om inte den mest besökta seglingsrelaterade hemsidan i Sverige. Det visar att KSSS som klubb efter 183 års verksamhet fortfarande äger relevans.
Detta som ett axplock av planerna. Personligen kan jag känna att vi är väl positionerade i vår ambition att fortsätta att vara ett av världens ledande seglingssällskap.
Därmed inte sagt att vi inte kan göra saker bättre. Har du själv synpunkter eller idéer i den frågan så hör av dig till mig på [email protected].
Staffan
2013-10-13
Grattis Niklas, Jesper, Andrea, Ida, Rasmus!
Medan båtar lyfts upp ur vattnet runt kusterna har kappseglingssäsongen nått sin final i form av Mästarnas Mästare.
Detta är en drabbning där alla Svenska Mästare tävlar mot varandra för att avgöra vem som är bäst av de bästa. Ett väldigt kul format framtaget och arrangerat med bravur av Seglar Förbundet som också kopplar utdelningen av olika priser och utmärkelser till evenemanget.
Så hur gick det? Ur ett KSSS perspektiv mycket. Vann gjorde, en häpnadsväckande tredje gång, KSSS-seglaren Niklas Edler Svensk Mästare i Laser Master, tillsammans med sin besättning Mikael Björndahl och Mathias Hermansson.
Att vinna en gång i hårdast möjliga konkurrens är en bragd i sig, att göra det tre gånger är nästan svårbegripligt bra. Självklart är vi som klubb extremt stolta över Niklas och hans besättnings insats!
Därtill kom ytterligare SSF-utmärkelser KSSS-seglares väg:
Laser seglaren Jesper Stålheim utsågs till Årets Seglare, brädseglaren Andrea Holm till Årets Junior och 29:er VM-silvermedaljörerna Ida Svensson och Rasmus Rosengren prisades för Bästa placering bland juniorer.
Därtill blev Mange Olsson postumt invald i Hall Of Fame, vilket kändes både rätt och riktigt.
Enormt fina prestationer både på plats respektive under året ledde fram till detta. Vi alla i klubben har anledning att känna oss mäkta stolta över våra duktiga seglare!
Staffan
2013-09-25
Holy smoke!
Efter en helt makalöst rafflande finalserie i Americas Cup är det dags för showdown ikväll. En segling kvar, den som vinner den vinner allt! Efter att ha haft ett kraftigt grepp om cupen med en ledning på 8-1 i matcher har Nya Zeeland fått se USA och Team Oracle nöta sig tillbaka med sju (7!) raka segrar. Ställningen är 8-8 och först till 9 vinner. Se nu till att bänka er med familj och vänner framför datorn (Youtube sänder live) klockan 22.15 när starten går för en sista halvtimme av kappsegling i dess mest spektakulära form.
De som var skeptiska till det nya formatet har fått krypa till korset. Aldrig har segling varit mer spektakulär, publikfriande och TV-mässig. 72-fots katamaraner som maxar i uppemot 45 knop, en ohyggligt jämn finalserie och en TV-grafik (signerad legendaren Stan Honey) som gör att det faktiskt är begripligt vad som händer på skärmen, även för en lekman. Förhoppningsvis kommer även nästa AC att bjuda på ett liknande format men det kommer att bli upp till vinnaren att avgöra. Några slutsatser från kan man dock dra kring de här tävlingarna:
- Man kommer att behöva hitta ett upplägg som inte är fullt så kostsamt. För att få en riktigt bra tävling behövs det ytterligare några team. Därtill är det naturligtvis kul om seglingarna blir så jämna som möjligt.
- En fördel med att behålla ett liknande koncept på båtarna är också att det blir billigare. Blir det ett nytt koncept innebär det nya utvecklingskostnader.
- Allteftersom man lärt sig bemästra båtarna blir också själva det taktiska momentet viktigare och viktigare igen. Att ha Ben Ainslee och Tom Slingsby som afterguard verkar ju funka ganska hyggligt för Oracle, sannolikt världens mest seglingskunniga grindare när de står och vevar bakom Jimmy Spithill.
- Oracles inlärningskurva under finalserien har varit brantare eftersom det är första gången de kappseglar i skarpt läge. NZ var redan högt upp på utvecklingskurvan efter att ha kappseglat under juli och augusti. Detta kan vara en förklaring till att den amerikanska båten gått bättre och bättre under hela finalserien.
- Förhoppningsvis kommer vi att få se mer av den TV-grafik som nu introducerats. Det skulle kunna innebära ett stort genombrott för segling som TV-sport. Att racen är 30 minuter snarare än 1 till 2 timmar är ju också värt att fundera kring.
- Flerskrovsseglingen har fått ett stort uppsving genom detta ny AC-format, inte minst i Sverige. Vi har fått Nacra 17 som OS-klass och M32:orna har just genomfört en lyckad serie med deltävlingar på olika platser i Sverige och Norge. Lägg till det en av världens största F18-fleets i Saltsjöbaden så tycker jag att KSSS som klubb står väl rustade att bege oss in i den nya tidens segling. Skall vi få in nya unga seglare i vår sport är detta en utmärkt väg framåt.
Så börja ladda inför kvällen, segling av den här kalibern kommer det dröja länge innan ni ser igen!
Staffan
2013-08-15
Drak-SM i Båstad
Så har vi varit på utflykt i västerled och seglat SM i Drake i Båstad. Med vi menar jag Lummes trägna besättning, Olle Jo Johansson, Patrik Salén samt undertecknad.Målsättningen var att försöka försvara förra årets SM-guld, ödmjukt medvetna om att ingen vunnit SM två gånger de senaste tio åren och ännu mindre två gånger i rad.
40 båtar fanns på startlinjen och förutom den Svenska eliten hade också ett antal duktiga danskar sökt sig över sundet. Bland dessa återfanns Jörgen Schönherr flerfaldig världsmästare och europamästaren Jens Christensen så det fanns att bita i. En dansk besättning kan vinna regattan men dock inte SM-medaljerna vilka bara kan gå till svenskar.
Första dagen bjöd på nästan perfekta förhållanden, 5-7 sekundmeter från väst. Detta innebar att vinden kom över land in i Laholmsbukten vilket i sin tur innebar spännande skift och puffar. I stort sett alla som man talade med efter seglingarna tyckte att det var svårseglat. En som inte tyckte det var den ovan nämnde Jörgen Schönherr som oantastligt dunkade in tre spikar i vad vi förmodade var segerbygget. Bakom honom var det ganska jämnt med ömsom vin och ömsom vatten för de flesta. Vi lyckades med lite vilja och våld samt inte minst den gnutta tur som alltid behövs klå oss in på en sjätte plats totalt efter första dagen, något vi var ganska nöjda med.
Andra dagen bjöds det på lättare väder cirka 3-4 sekundmeter och sydliga vindar vilket innebar rak frånlandsvind och därmed en förväntan om stora skift. Vi i Lumme som (trots att vi ser så smala ut!) väger nästan maxvikt på 285 kilo, vill gärna ha lite mer bris så det var med viss bävan vi gav oss ut till start. Under utsegling var det vår uppfattning att det var bättre tryck på högerkanten och vi bestämde oss därför för att starta i andra led (det var svart flagg i samtliga seglingar så man fick vara lite konservativ) uppe vid båten och klippa direkt. Detta fungerade tursamt nog relativt väl under båda seglingarna och vi kammade hem en 2:a och en 3:e plats under dagen.
Under den andra seglingen kunde man se ett gigantiskt regnmoln komma över land och mycket riktigt kom det en väldig bris framför molnet. Lagom till att de sista båtarna gick i mål ökade vinden till som mest 19 sekundmeter vilket tryfferades med ett monsunliknande regn blandat med hagel och blixtar. Efter cirka 45 minuter av detta bedarrade ovädret och tävlingsledningen fick ägna resten av eftermiddagen åt att lokalisera båtar och försäkra sig om att alla kunde ta sig in till hamn.
Efter denna lyckosamma men fuktiga dag låg vi trea totalt inför avslutningen och var dessutom bästa svenska båt, dock med ett antal konkurrenter tätt i hälarna.
Sista dagen skulle bjuda på mer vind och det blev det också. I 12-13 meter och stor sjö fick besättningarna nu pröva både oljeställ och sjömansskap. Denna dag skiljdes också agnarna från vetet och man märkte att de båtar som haft flest timmar på havet genom åren också kom sig upp i resultatlistan. Till denna grupp hörde ett antal danska båtar samt också den duktige Martin Pålsson med besättning som seglade oklanderligt. Själva seglade vi hyggligt med en 14:e, en 4:e och en 7:e plats.
Totalt innebar den sista dagen att det blev tre danska i topp på SM. På fjärdeplats och därmed kammandes hem SM-guldet kom mycket välförtjänt Martin Pålsson (detta trots att Martin spolades överbord i sista seglingen och fick fiskas upp av sin besättning).
På femte plats och därmed SM-silvermedaljörer kom vi på Lumme medan bronsmedaljerna togs hem av Berman/Löhr/Söderberg i Team Linda.
Arrangemangen som sådana var sedvanligt utmärkta i Båstad med trevlig samvaro iland och en duktig tävlings- och seglingsledning som såg till att allt flöt klanderfritt.
Nu blickar vi framåt mot Riddarfjärden där nästa segling går av stapeln.
Staffan
2013-08-04
En dag i KSSS
En härlig söndag, sannolikt den sista semesterdagen för några. Solen sken och sjöbrisen tilltog. I Saltsjöbaden hade ett gäng av våra F18 seglare träning med en fransk coach som lär vara en av världens bästa,
På hamnplanen i övrigt pågick förberedelser för daglägret som börjar imorgon måndag, där några kanske sitter i en båt för första gången. Likaså drar det igång läger i Djursholm och Opti 3 på Lökholmen (det kan finnas platser kvar på något av daglägren för den som är intresserad).
Framåt eftermiddagen bar det av ut till Sandhamn och invigningen av Avantime ORC-EM som KSSS arrangerar. 62 båtar från 8 länder är med och slåss om medaljerna. Våra duktiga hamnvakter kunde med rätta vara nöjda över att de ännu en gång lyckats få in en stor mängd båtar som dessutom nu skall röra sig in och ut på daglig basis. EM:et går att ordna genom stora insatser från många ideella krafter med Eva Holmsten och Håkan Andersson i spetsen, tack alla ni för att ni gör detta möjligt!
Och så tävlar KSSS-seglare i när och fjärran. Den ständigt pålitlige Niclas Edler seglade hem ett EM-silver i Laser Master. Tompa Löfstedt med Anders Ekström som gast tog hem ett EM Brons i Stare. I startfältet återfanns också KSSS ikonerna Sune Carlsson och Börje Larsson i varsin båt, kul! Familjen Holm (Andrea respektive Björn) tog hem silver respektive brons på SM i Kona (som bästa svenskar eftersom en dansk vann).
Och imorgon börjar VM i 470 med Anton och Fredrik på startlinjen. Och på fredag blir det SM i Drake i Båstad så blir det lite segling för egen del.
Staffan
2013-07-19
Hur kul som helst!
Så har 29:er-seglarna Ida Svensson och Rasmus Rosengren tagit KSSS första medalj någonsin i ISAF Youth Worlds dvs ungdoms-VM som just genomförts på Cypern.
Upplägget med endast en representant per klass per land påminner en del om OS. I 29:er är det både killar och tjejer i samma klass med en stor tonvikt (90-10) på killar vilket gör silvret för vår besättning extra kul.
Inför sista seglingen gällde det för Ida och Rasmus, som då låg trea, att komma före NZ som låg tvåa. Man behövde också komma minst åtta för att inte släppa förbi någon längre bak i fältet. En femteplats med NZ på 15:e ledde också hela vägen till silver efter den överlägsna Franska båten på första plats.
Detta är ett fint betyg för vår ungdomsverksamhet och lovar gott inför framtiden. Grattis Ida och Rasmus!
Staffan
2013-07-15
America's Cup igång
Hade förmånen att vara på plats i San Francisco igår för att se första seglingen med två AC 72:or på startlinjen i Louis Vuitton Cup eller för all del någonsin. Nya Zeeland mötte Italienska båten Prada och det var egentligen aldrig någon match. NZ tog starten, hade bättre speed, genomförde sina manövrer snabbare och var långt före i mål. Trots det var det en hisnande upplevelse att titta på racet. Båtarna går så otroligt snabbt (kring 40 knop)vilket gör att det blir en unik publikupplevelse. Att köra mitt inne i San Francisco är naturligtvis inte heller dumt ur ett publikperspektiv, lite analogt med vårt eget ÅF Offshore Race.
Så vad händer med Artemis undrar ni? De håller på för fullt med den nya båten och kommer att börja tävla när de känner sig redo för det. Kraschen med den första båten i maj ledde inte bara till den tragiska bortgången av besättningsmannen "Bart" Simpson men också till att ett redan mycket pressat tidsschema försköts ytterligare. Därtill har introduktionen av ett antal nya säkerhetsföreskrifter skapat ytterligare faktorer att ta hänsyn till. Resultatet i nuvarande Round Robin avgör vem som går direkt till LV final medan de övriga två kommer att göra upp om den andra finalplatsen i en semifinal, oaktat hur mycket man seglat innan.
Vi kommer löpande att publicera de nyheter som kommer från Artemis på hemsidan så håll ögonen öppna.
Staffan
2013-07-08
Grattis Björn Hansen och eWork Sailing Team!
Måste bara passa på att gratulera för KSSS matchracinghjältar Björn Hansen, Gustaf Tempelman, Mathias Bredin, Philip Kai Guhle och Sebastian Wedel som i helgen försvarade titeln i Stena Match Cup i Marstrand. Det var första gången som någon lyckats försvara sin titel i Marstrand som allmänt anses vara höjdpunkten på Matchracing Touren.
Som vanligt var klipporna fulla av åskådare under finalen och den som tittar noggrant på filmenfrån densamma kan till och med se en entusiastisk åskådare som tagit sig ut simmandes i vattnet för att heja! Detta, precis som ÅF Offshore Race, är ett gott exempel på hur man lyckas popularisera seglingen och göra den tillgänglig för en bredare allmänhet. Hatten av till GKSS och Brandspot som ligger bakom arrangemanget.
Björn och hans besättning ligger efter den här insatsen på fjärde plats på Touren efter fyra av sju deltävlingar och nu är det bara att hålla tummarna inför nästa omgång som går av stapeln i Chicago.
Därtill kan vi konstatera att återväxten inom KSSS på MR-fronten är god. I helgen vann nämligen också Hampus Appelgren med besättningen Patrik Sturesson och Tomas Westerbrand Junior SM i Matchracing. Jättekul och det står väl inte länge på innan de är med och tampas i Marstrand….
Slutligen skall vi gratulera Niklas Edler som ännu en gång seglade hem Master SM i Laser. Det innebär att Niklas är kvalificerad för Mästarnas Mästare i höst, tävlingen mellan alla Svenska Mästare i segling under året. Han är för övrigt den enda som vunnit MM två gånger så håll ögonen öppna när det drar ihop sig till final….
Staffan
2013-07-04
Det är vägen som är mödan värd!
Och så var vi klara med ÅF Offshore Race för den här gången. Alla har kommit i mål, priser har utdelats och regattamiddagen avhållits.
Tack alla deltagare, funktionärer och sponsorer för alla insatser! Utan er skulle vi inte ha någon tävling...
Det jag särskilt kommer att komma ihåg är:
- Lördagen inne i stan, strålande sol, 6 m/s, 7000 personer i timmen som tog sig över bron till Skeppsholmen och seglare som trivdes i båtar och på serveringar. Mötte en person (och Sandhamnsbo) som varit skeptisk till flytten in till stan tidigare men som nu meddelade: "Jag är omvänd!".
- Möjligheten att få segla M32 med Fredrik Lööf, Sveriges kanske främste seglare genom tiderna, utanför Skeppsholmen.
- Starten! Att få smyga utmed kajkanter med publik på 5 meters håll är häftigt!
- Vår bog mellan Skanskobb och Alma med Ballad medan man såg dagen gry. Upp med code zero och full rulle i 8-9 knop genom fältet.
- Stiltje mellan Sandön och Gotland. Finns det något mer prövande? Vi kom dock hyfsat lindrigt undan med bara 3 timmars totalt stiltje.
- Undanvinden hem från Visby till Alma. Här gick vi som ett 32 tons lok med alla segel (inklusive mesanstagsegel!) uppe i 9-11 knop.
- Rodervajern som gick av 2 distans före mål. Vi fick vingla in på nödrodret. Att pricka den lilla mållinjen vid Skanskobb var inte helt givet....
- Vår besättning på Ballad (i år med 5 Salénare med kapten Christer i spetsen). Särskilt tack till legendaren Lasse Linger som med sina 28 GR (det första vid 6 års ålder!) och stora erfarenhet alltid bidrar med ovärderlig kunskap och beslutskraft. Alla ombord var dock viktiga kuggar i vårt 2:a-platsmaskineri!
- Prisutdelning i strålande sol med många glada anleten. Och Ralf med sin duktiga besättning vann totalt igen!
- Regattamiddagen och samarbetet med Seglarhotellet som bara blir bättre och bättre! Inte en stel sittning utan uppsluppet och trevligt. Synd att vi bara får in 450 sittande (mer än 150 stod på reservplats), bra då att så många seglare kom på eftersläpp. Kul också med kompisar man inte sett på länge Pepe, Nisse från Finland, Ludde och många andra.
Vad kan vi göra bättre? Säkert mycket, här är några saker.
En uppenbar sak är hur vi skall hantera första etappen så att den blir så kul och utmanande som möjligt, och hur den skall hänga ihop med andra etappen.
Vi vill utveckla ÅFIR, efter årets lovande premiär. Nästa år siktar vi på 100 båtar!
Vilket fordrar fler bryggplatser. I år var vi 300 båtar på 300 platser inne i Stockholm dvs fullt.
Vi skall också fortsätta att utveckla våra elektroniska kanaler. Siten låg nere en del i år bla beroende på att fiberkabeln till Sandhamn grävdes av under måndagen.
Vi vill utveckla eventområdena både på Sandhamn och i stan ytterligare.
Med mera med mera. Har du själv idéer och synpunkter så hör av dig på [email protected]
Tack igen till alla er som på något sätt deltog i årets tävling, vi ser fram emot att se er igen nästa år!
Vill gärna avsluta med en dikt som lysande sammanfattar en Havskappsegling som ÅFOR:
I rörelse (av Karin Boye)
Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst.
Nog finns det mål och mening i vår färd - men det är vägen, som är mödan värd.
Det bästa målet är en nattlång rast, där elden tänds och brödet bryts i hast.
På ställen, där man sover blott en gång, blir sömnen trygg och drömmen full av sång.
Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr. Oändligt är vårt stora äventyr.
Seglarhälsningar
Staffan
2013-06-30
Äntligen iväg!
Så har starten gått i ÅF Offshore Race och vi är äntligen på väg. Efter en ganska vindfattig morgon ökade vinden successivt och riktningen innebar en intressant krysstart för Classic-klassen. Det var också kul att se åskådare på Stockholms alla kajer likaväl som genom skärgården på vägen ut.
Jämfört med vår fina start förra året kom Ballad iväg uppe i lovart den här gången vilket inte var helt vägvinnande. Därefter växlade placeringarna friskt fram till Oxdjupet. Vi har haft Refanut, Gerdny, Regina och Clipper runt omkring oss.
Vindprognoserna är milt sagt osäkra och vi får se hur mycket det kommer att blåsa under natten och när vi därmed kan klocka ut vid Sandhamn.
Staffan
2013-06-28
Ladda ner Appen! Och solig invigning…
Måste ju bara dra en lans för KSSS-appen som går att ladda ner både på Iphone och Android. Den är ett snabbare sätt att få till sig nyheterna i telefonen. Personligen har jag använt den sedan förra året och har därmed också smidigt kunnat följa våra reguljära KSSS-nyheter. Så det är bara att ladda ner!
För övrigt var det invigning igår. Solen sken Jonas Wiström på ÅF, Sten Nordin från Stockholms Stad samt undertecknad pratade och tackade deltagare, funktionärer, sponsorer och varandra. Solen sken och det kunde inte varit så mycket bättre. Anslående körsång iscensattes också av Lilla Kören för att rama in det hela.
Jag gick runt på området timmen före invigningen och man kan konstatera att vi lärt oss en hel del från förra året och den återkoppling vi fick. Mängden ändringar kanske inte är mer än 10 % men effekten är minst 50% i upplevd kvalitet. Eget mingel- och barområde för seglarna, fler toaletter och duschar, en något annorlunda vinklad scen, Operakällarens bistro samt alla tält samlade på Skeppsholmssidan är några av de saker som gjorts sedan förra året.
Båtarna börjar nu strömma in på allvar i hamnen. Om ni går runt i området, glöm inte att ta er till de bortersta pontonerna bortanför af Chapman. Där ligger de största båtarna som tex 100-fotare, Swanbåtar och Imoca 60:an Hugo Boss.
Have fun!
Staffan
2013-06-27
Nu kör vi och Kieler Woche
Så har ÅF Offshore Race området öppnat och båtar har börjat strömma till. Ikväll är det invigning och det kommer att vara musik, en intresserad allmänhet och seglarumgänge i dagarna fyra. Ta er gärna ner och titta på några av många häftiga båtar på området:
- Esimit Europa – 100-fotaren som förut hette Alfa Romeo men som nu är ett Europeiskt projekt med storseglaren Jochen Schumann vid rodret.
- Hugo Boss – Ensamseglaren Alex Thompsons Imoca 60. Den här gången har han dock med sig en besättning på 5 man så det torde bli rena semester jämför med ensamseglingen Vendée Globe där han deltagit.
- Team Lööfs M32 – En häftig katamaran styrd av vår OS-guldmedaljör Fredrik Lööf. Kör ÅFIR.
- Classic flottan – Med båtar som Refanut, Ithaka, Ballad, Kerma mfl. Mycket trä och mässing!
- De bästa svenska havskappseglarna – Blixt Sailing Team, Arken Zoo, Teknova, Datacom, you name it, alla är här.
- Team Räknäs – Flottans minsta båt på lite knappt 7 meter.
Och mycket annat. Ta er ner och titta!
Sedan har det seglats Kieler Woche en av Norra Europas största kappseglingsfester. Och det gick bra Josefin Olsson kom trea i Laser Radial, Jesper Stålheim kom trea i Laser, Anton Dahlberg och Fredrik Bergström kom 4:a i 470 och Tim Shuwalow och Hanna Klinga kom 4:a i Nacra 17. Det var dock små marginaler och både Jesper och 470-killarna låg i topp före sista dagens seglingar. Upplägget i Kiehler Woche var dock att man inte tar med sig någonting till sista dagen utan allt avgörs i två medaljseglingar om man tillhör den lilla exklusiva grupp som lyckas ta sig dit. Lite konstigt kan jag personligen tycka men förutsättningarna är ju givna.
Hur som helst en fantastisk insats av våra elitseglare i tuff konkurrens och det lovar gott inför den kommande mästerskaptsäsongen.
Nu bär det av till invigningen av ÅFOR kl 18.30 på evenemangsområdet!
Staffan
2013-06-19
Medaljer, 25.000 kronor och Mange!
Då är vi mitt uppe i högsäsongen för oss seglingsintresserade. Ett exempel på detta var JSM där KSSS plockade hem två guld och ett silver. Gulden togs av Andrea Holm i Kona och Emil Järudd i Optimist. Silver togs av Lukas Bergman i Laser Radial. Stort grattis till er! Även många andra av våra juniorer var upp och högg på ett sätt som lovar gott inför resten av säsongen.
I övrigt har våra OS-satsande elitseglare visat framfötterna: Tim och Hanna i OS katamaranen Nacra har varit och nosat i toppen på samtliga världscuper, våra laserseglare Josefin och Jesper har visat fina resultat och 470-killarna Anton och Fredrik kom tillbaka starkt på EM i förra veckan trots att rodret gick sönder i första seglingen vilket också innebar en DNS i andra seglingen. Sedan gick det dock stadigt uppåt och i en av medaljseglingarna spikade de.
Det har även tävlats på hög nivå i klubbens egen regi först i Saltsjöbadsregattan och sedan Sandhamn Open. Bägge kunde genomföras under mycket fina omständigheter och Saltsjöbadsregattan med 10-12 m/s blev också ett elddop för den nya Bankappseglinskommittén, något som de klarade med den äran. Tack också alla frivilliga funktionärer i båda regattorna som såg till att arrangemangen blev så lyckade, utan er blir det inget seglande!
I övrigt kan vi konstatera att Fredrik Wallenberg och Gustaf Dyrssen ombord på Refanut kammade hem Watski 2Star, Sveriges sannolikt största doublehanded-tävling, grattis! I Raid Revenge, den utmanande långdistansseglingen för F18 katamaraner vann Thomas Ekefalk och Niklas Nordblom, grattis även till er!
Med stor glädje ser vi också hur ÅF Offshore och Inshore Race fyller upp. Vi har nu över 250 anmälda på ÅFOR och över 40 båtar på ÅFIR. Inte minst i det sistnämnda racet kommer det in anmälningar i strid ström fortfarande och det skall bli spännande att se vem som lyckas segla hem priset på 25.000 kronor! Passa på att anmäla er så att ni kan berätta för barnbarnen att ni var med premiären av denna sprinttävling från Stockholm till Sandhamn (med efterföljande fest på kvällen!).
Vad gäller ÅFOR är det redan 15% fler båtar än förra året (and counting) och det är också riktigt kul att se att vi i år kommer att få en väl tilltagen doublehanded klass. Glöm nu inte att komma ner och besöka tävlingsområdet torsdag till söndag nästa vecka. Det kommer att finnas många spännande båtar att titta på och många aktiviteter att delta i eller beskåda.
Ökningen av antalet startande båtar i ÅF Offshore Race lär glädja seglingslegenden Mange Olsson (som ju tragiskt avled av en stroke i våras) i sin himmel. Han som var en av projektets första och största supporters som förra året kunde ses sedvanligt skrattande och glad bland vänner runt om på området.
Det var för övrigt minnesstund för Mange på Djurgårdsvarvet i helgen. Solen sken, en frisk vind blåste och många namnkunniga talare lyckades skapa en god balans av glädje och tårar på ett sätt som Mange med säkerhet hade uppskattat! Vi kommer att sakna honom men ett sätt att se till att hans minne lever vidare är att bidra till den minnesfond som instiftats i hans namn och som skall dela ut stipendier till unga lovande svenska havskappseglare. Insättningar av valfritt belopp sker genom att följa instruktionerna på www.mangeolssonsminnesfond.se.
Med tillönskan om en skön midsommar!
Staffan
2013-05-30
En bra start på säsongen!
Isen har gått på Baggensfjärden (efter att ha fått lite hjälp från några av våra plåtbåtar…) och träningsverksamheten kan äntligen ta sin början.
Som en sista manifestation på att säsongen har börjat har också den nya årsboken förhoppningsvis slagit ner i era brevlådor. Många saker är nya: formatet, omfånget, layouten samt en bättre finansiell kalkyl. Ändå kommer den sinnrikt nog att passa in i bokhyllan eftersom den är lika hög som de gamla. Den bästa av alla världar således!
På kappseglingsbanorna har det varit en väldigt bra start på säsongen. Niklas Zennström seglade hem världsmästerskapen för TP 52:or, Tim och Hanna har varit 6:a och 1:a på världscuperna i Mallorca respektive Hyeres. Jesper Stålheim har varit 1:a, 10 och 13 och Josefin Olsson tog hem en finfin 5:e plats vid sin säsongspremiär i Laser i Hyeres. Därtill har Anton/Fredrik visat framfötterna i 470 i sin första stora gemensamma regatta på Mallorca. Slutligen har vi ett antal ekipage i 49:er, 49:er FX, 470 och bräda som varit runt och seglat och som uppvisar en god utvecklingskurva. Det kommer verkligen att bli spännande att följa gruppen under säsongen och vi sänder en tacksamhetens tanke till de donatorer som bidragit till vår Elitinsamling vilken gör det möjligt för de här seglarna att genomföra ambitiösa satsningar mot OS i Rio 2016.
Planeringen mot ÅF Offshore Race pågår också för fullt. Anmälningsläget ser väldigt bra ut och det finns goda förutsättningar för att i god tid före tävlingen kunna fylla upp alla 300 platser i ÅFOR/ÅFIR. Således kan det vara klokt att inte släpa för länge på anmälan i år!
I styrelsen har vi för andra gången tillsatt ett antal strategigrupper som skall arbeta med ett några utvalda kommittéövergripande frågor. Ser fram emot att få återkoppla här på bloggen om detta längre fram.
Och har ni synpunkter eller åsikter? Maila gärna mig på [email protected]
Med tillönskan om en skön Valborg!
Staffan
2013-04-21
Vila i frid Mange Olsson
Har precis nåtts av nyheten om Magnus "Mange" Olssons bortgång. Det känns för att vara uppriktig helt overkligt eftersom Mange var en av de mest levande personer man kunde träffa.
Han var också mitt uppe i livet när han, för vilken gång i ordningen, höll på att coacha en ny generation havskappseglare, den här gången på Team SCA:s VO-båt på Lanzarote. Få personer var så lämpade för uppgiften som Mange. Med sitt exceptionellt inspirerande sätt och glada humör kunde han förmedla sina rika kunskaper till omgivningen utan att det uppfattades som pekpinnar.
Mange var alltid en stor tillskyndare av utveckling inom seglingen. Kanske var det därför som han så entusiastiskt omfamnade idén av flytten av Gotland Runt starten in till Stockholm. Han ville att segling skulle vara tillgängligt och spännande, eller som han själv skulle ha uttryckt det "ball"!
Manges egna framgångar på kappseglingsbanorna kommer att beskrivas på annan plats men låt mig här konstatera att han var en av Sveriges och världens mest erfarna jorden-runt seglare, men att han också hade stora framgångar inom bankappsegling tex 505 och sexa.
Mange lämnar ett tomrum efter sig som blir omöjligt att fylla och jag och Sällskapet känner en stor förlust av en vän och förebild. Våra tankar går till hans familj.
Staffan
2013-03-05
Årsmöte, Båtmässa och Modevisning
Så var årsmötet genomfört. Uppslutningen var rekordartad med totalt 175 personer på plats under middagen. Årsmötesformalian genomgicks, nya ledamöter i styrelse och kommittéer hälsades välkomna och gamla ledamöter avtackades. Jag vill här gärna återupprepa tacket till alla de som på olika sätt var med och bidrog till KSSS verksamhet under 2012 både genom råd och dåd likaväl som finansiellt. Vi ser fram emot ett dynamiskt 2013, även om 2012 är en tuff måttstock att jämföra sig emot.
Årets höjdpunkt var att få höra Fredrik Lööf berätta om sitt och Max Salminens OS-guld. Det är en härlig karamell att få suga på i vintermörkret och i ljuset av att det var 34 år sedan sist för KSSS del så är det något väl värt att uppmärksamma. Eftersom Fredrik redan fått allt som klubben kan dela ut i form av utmärkelser hade ett specialpris tagits fram som överräcktes under kvällen som erkänsla för de OS-satsningar han genomfört i sällskapets hägn. Det går inte att överskatta vilken betydelse Fredrik haft för KSSS under åren och det är vår förhoppning att han skall kunna tjäna som föredöme också för kommande generationer av elitseglare i sällskapet.
En annan stor händelse var att på ett extra allmänt sammanträde precis före årsmötet besluta om att tilldela Björn Hansen KSSS Rorsmedalj i guld. Denna har bara utdelats 11 gånger sedan 1938 och senast var 1998 då Fredrik Lööf och Stefan Winberg fick den. Björn har en diger meritlista inom matchracingen som kröns av segrar i Swedish Match Cup i Marstrand och år 2012 en andraplats i världscupen i matchracing. Dessutom är han ett föredömligt sympatisk person och ett gott föredöme. Hans duktiga besättning harangerades också vederbörligt under kvällen.
När detta skrivs går Båtmässan i Älvsjö in på andra veckan där man kan låta sig inspireras inför den kommande seglingssommaren. Glöm inte att besöka KSSS monter ASA:09!
Det seglas förvisso också på riktigt lite här och var i klubben även såhär i mars, bland annat är KSSS/Artemis Youth Team och tränar på Gardasjön under ledning av bland andra Fredrik Lööf och Martin Strandberg. Därtill är det naturligtvis full fart på Artemis i San Fransisco. Nästa stora Regatta för vårt Elitteam blir Trofeo Princesa Sofia på Mallorca i månadsskiftet mars/april. Spännande!
Slutligen vill jag gärna dra en lans för KSSS modevisning som i år kommer att gå av stapeln på Astoria den 21:a mars. Evenemanget håller nu på att fylla upp så passa på att boka platser eller bord (se mer info på hemsidan).
Och har du synpunkter eller åsikter är du alltid välkommen att maila mig på [email protected]
Staffan
2013-02-14
Tack Fredrik Lööf!
Fredrik Lööf har efter 6 genomförda OS beslutat sig för nu ta sig an nya utmaningar av annan än olympisk karaktär. Ett fullt förståeligt beslut när han nu som småbarnsförälder både skall byta OS-klass och därtill faktiskt redan har ett OS-guld i bagaget.
För egen del vill jag både å KSSS och svensk seglings vägnar tacka Fredrik för de här 24 åren av hans seglingskarriär som OS-kapitlet utgör. Det skulle kunna gå att förfäkta att han faktiskt är den framgångsrikaste svenske seglaren någonsin sett till mästerskapsmedaljer (och då har han ändå 40 bra år kvar!). Det finns dock ingen anledning att rangordna, låt mig bara säga att det inte går att överskatta Fredriks betydelse för svensk segling och detta av två anledningar: Dels har hans sportsliga framgångar satt det mediala strålkastarljuset på vår sport vilken annars inte får synas så mycket. Dels är Fredrik ett föredöme också som person. En okuvlig vilja kombinerat med en ödmjuk och högst sympatisk personlighet har gjort honom omtyckt och uppskattad i alla läger. Vi ser fram emot att få följa Fredrik på kappseglingsbanorna även i framtiden!
Sedan kan vi konstatera att Americas Cup Youth Challenge nu är i full gång. Charlie Ekberg och Niklas Düring har varit över i San Fransisco och tränat tillsammans med Artemis Teamet och det här ser ut att kunna bli en riktigt fantastisk utmaning för dem och de övriga i KSSS Artemis Youth Challenge. Följ deras öden och äventyr här på vår hemsida.
Slutligen är det årsmöte i nästa vecka, den 19:e februari. Missa inte det, då kommer ni att få höra en livs levande Fredrik Lööf berätta om sina äventyr i somras och vad han skall göra i framtiden!
Staffan
2013-01-29
Full fart och RIP Peter Klock
Så kan vi konstatera att säsongen rivstartat trots att isen ligger på Nybroviken utanför mitt fönster. På Världscupen i Miami har vi ett antal ekipage på plats. Bland annat har en av våra nya (eller kanske snarare nygamla) 49:er besättningar nämligen Sebastian Östling och Kalle Torlén visat framfötterna. Efter ett brons på Nordamerikanska mästerskapet har de också tagit ledningen i Miami efter tre seglingar (av 15 får man tillägga), kul! Jesper Stålheim ligger på tredje plats i Laserklassen och Adam Holm ligger på 9:e plats i RSX-brädan som tagit tillbaka sin plats i OS efter att Kite såg ut att komma in istället. Följ den spännande fortsättningen på vår hemsida.
På Gardasjön tränar Swedish Youth Team som är Artemis ungdomsutmaning i Americas Cup. Skeppare är KSSS Charlie Ekberg och ett antal andra av våra seglare ingår också i gruppen som leds av Björn Johansson. Teamet skall försvara de svenska färgerna i samband med de ungdomsseglingar som hålls i AC 45:or samband med Americas Cup i sommar.
Vid årsskiftet öppnade vi för anmälningar till sommarens seglarläger där många redan börjar bli utsålda. Snabba att anmäla er således om ni inte redan gjort det.
I fredags var jag på Peter Klocks begravning i Örgryte Nya Kyrka i Göteborg. Peter, som avled i cancer strax före jul 52 år gammal, var fram till i augusti Klubbdirektör i GKSS. Det är svårt att tänka sig en bättre representant för seglingssporten. Han hade också många andra strängar på sin lyra, som duktig längdskidåkare (5.02 i senaste Vasaloppet) och SM-vinnare i Skateboardslalom.
Jag hade förmånen att träffa honom inte bara när våra klubbar möttes utan också i Drakklassen där han seglade under många år. Peter var en person som alltid gav energi när man träffade honom: positiv, utåtriktad och handlingskraftig. GKSS fina utveckling under de senaste åren och den goda kontakt som finns mellan våra klubbar har Peter varit en starkt bidragande orsak till. Jag och många med mig bland hans vänner på båda kusterna kommer att sakna honom mycket. Framför allt gläds vi dock över att han levat.
Staffan