Bloggarkiv 2016
2016-12-20
Vad gör vi för roligt nästa år?
Såhär mitt i vintern är det svårt att tänka sig nästa seglingssäsong men KSSS flitiga kansli och kommittéer arbetar oförtrutet vidare med planeringen för 2017. Här är några saker som ni kan förvänta er utöver all den reguljära verksamheten:
- Kungliga Klubbarnas Fest kommer att avhållas den 10 februari, denna gång i KSSS regi. Ett stort arbete har lagts ner och det kommer att bli en fest värd namnet!
- America's Cup kommer att gå av stapeln i Bermuda under maj och juni nästa år. Team Artemis med Torbjörn Törnqvist som huvudman kommer att försvara de Svenska färgerna tävlandes för KSSS. Det är otroligt hårt och jämnt när världens bästa seglare skall göra upp om idrottsvärldens äldsta pris men man kan nog med fog säga att Sverige nog aldrig haft bättre förutsättningar att ta hem cupen än den här gången.
- I samband med ÅF Offshore Race kommer vi att fira att det är 80 år sedan som den första Visbyseglingen/Gotland Runt seglades. Vi räknar med ett stort intresse både från Sverige och utlandet och förhoppningsvis kommer det att bli en bra blandning av historia och nutid.
- KSSS nye klubbdirektör Stefan Rahm kommer att tillträda.
- Även vår nya sportchef Alberte Lindberg kommer att påbörja sin anställning under första kvartalet. Med detta börjar också formeringen kring vår satsning på OS i Tokyo 2020 likaväl som arbetet med att bredda och fördjupa KSSS talangpool av unga seglare.
- Vi lanserar KSSS Elitsatsning med sikte på OS 2020. Väl medvetna om vikten av långsiktighet i satsningarna för att nå framgång vet vi vår insamling, liksom tidigare, kommer att ge bättre förutsättningar för olympiska topp-placeringar både i detta OS och kommande. Vill du vara med och bidra till Elitsatsningen och på det sättet också få mer och djupare information kring och av våra elitseglare så kontakta undertecknad på [email protected]
- Vi siktar på att ta de första kliven med ”KSSS Akademi” där ungdomar kommer att få möjlighet att prova på alla typer av segling för att bredda intresset även utanför jollesegling. Vi vet att vi tappar många seglare efter optimistjolleåren och här kan vi bli bättre på att erbjuda alternativa vägar framåt inom seglingen.
- Vi kommer att fortsätta att bygga vidare på Sandhamnsregattan, inte minst vad gäller den klassiska delen som drog 32 båtar redan det första året 2016.
- Vi kommer att införa ett nytt seglarläger för lite äldre ungdomar. Det har funnits en uttalad efterfrågan att få fortsätta att få förkovra sig inom seglingen även efter konfirmationslägren. Här har vi haft ett hål i vårt utbud och vi ser fram emot att nu kunna erbjuda detta.
- Vi kommer att färdigställa Servicehuset i Sandhamn. Detta kommer att innebära ett kraftigt uppsving vad gäller tillgången på toaletter, duschar och tvättstuga i hamnen.
- Även Lökholmen kommer att få ett nytt servicehus med duschar och toaletter.
Se där ett litet axplock av nästa års nyheter. Med detta vill jag tacka både ideella krafter och kansli för ett fantastiskt bra 2016 och ser med tillförsikt fram emot 2017.
God jul och gott nytt år önskar
Staffan
PS Glöm nu inte att hänga på låset till lägeranmälningarna på nyårsnatten. I år hade vi 450 anmälningar redan vid lunch på nyårsdagen! DS
2016-12-16
Var äro de som kunde allt…
Vi har precis undertecknat årsredovisningen för det gångna verksamhetsåret (avslutades 31/10) och där har vi också ett stycke som omfattar de medlemmar som gått bort under perioden, 22 stycken. Några av dem har jag själv haft kontakt med under åren och skulle gärna vilja teckna några KSSS relaterade ord nedan (utan någon ambition att vara heltäckande).
Karl Robert "Robban" Ameln. En våra äldsta medlemmar och en aktiv kappseglare redan på 1930-talet, då han bland annat seglade 6:a med min farfar Sven. Robban deltog i två OS, bägge gångerna i 6 M. Första gången 1948 med Tore Holm vid rodret blev det ett brons och andra gången 1952 med Sven Salén vid rodret blev det en fjärdeplats. Robban var inte heller själv en oäven rorsman och fick sällskapets rorsmedalj i silver 1959. Han var också aktiv långt upp i åren där han bland annat deltog i Havsörnarnas vänskapsseglingar mot andra nordiska seglare. Robban var en glad person som hade nära till skratt och spred god stämning omkring sig, en seglarkamrat av bästa märke helt enkelt.
Björn Wahlström, kanske mest känd som den Svenska Stålbranschens nestor, hade också ett starkt engagemang för KSSS och seglingen. För Björn var långseglingen prioritet ett snarare än kappseglingen och hans båt kunde ses utanför bostaden i den röda "seglarlängan" alldeles nära klubben. Han var vice ordförande i KSSS 1990 till 1993. En energisk person med humor och glimten i ögat. Och den där gången han brände av ett fyrverkeri i grannen Pelle Geddas bakficka får väl anses vara preskriberad.
Rolf "Roffe" Gustafson, entreprenör och mycket aktiv seglare. Kanske mest känd för Swan 65:an Travel som deltagit i otaliga Gotland Runt och andra kappseglingar. Men också aktiv i många andra klasser till exempel 6-metersklassen, inte sällan tillsammans med kompisen Börje Larsson. Roffe var alltid angelägen om sällskapets bästa och utöver att han satt i styrelsen mellan 1984-1987 har han också tillskyndat sällskapet finansiellt genom sitt företag Resevaruhuset, något som fortsatt även i modern tid nu med sonen Jonas som VD. Roffe kunde dyka upp på regattor runt om i världen även om han inte själv var med utan bara för att titta på kappsegling och umgås, han var helt enkelt genuint intresserad av segling. Han försökte också få till stånd bygget av Tore Holms J-båt Svea, något som inte lyckades den gången, men han ler säkert i sin himmel när båten nu har förverkligats till slut av Amerikanska intressen
Per Wermelin. Per levde sitt liv kring seglingen, bland annat drev han Djurövarvet men han var också initiativtagare till Nya Djurgårdsvarvet som skapat en genuin varvs- och utställningsmiljö för vackra träbåtar mitt inne i Stockholm. Per var en aktiv kappseglare både i 6-meterklassen där han tog silver vid VM 1977 i besättningen på May Be X. Han firade också framgångar i 8 Meters klassen där han tog VM-guld 1978, 1987 och 1992. Han var därtill med i den svenska Americas Cup satsningen 1977. Per var involverad i ett antal båtrenoveringsprojekt där det mest kända var motoryachten Alba och han var även en av de som försökte få J-båten Svea byggd i Sverige (se ovan). Som det stod i 8-meterförbundets nekrolog härförleden: "He probably owned more Metre boats than any other person in the history of yachting". Jag vet inte om det är sant, men det är sannolikt.
Rolf Gyhlenius. Roffe ägnade huvuddelen av sitt liv åt seglingen i olika former och var inblandad i tillkomsten av sådana klassiker som Accent, Omega 42 och 11:an. Han arbetade med outtröttlig energi med att utveckla och kommersialisera de olika koncepten och för de som började segla kölbåt på 80 och 90-talen var 11:an den hetaste båten i Sverige. Roffe var också på senare år ofta nere på hamnplanen i Saltis och kollade på seglingar, fortfarande full av idéer och kloka synpunkter.
Jan Pehrsson. Jan var en färgstark entreprenör i fastighetsbranschen och fick sitt seglingsintresse i ungdomen på Neglingevarvet hos släktingarna Plyhm. På 70- och 80-talen lät han bygga tre kappseglingsbåtar med namnet Midnight Sun som kom att dominera svensk havskappsegling, ofta med till exempel Pelle Pettersson vid rodret och även i övrigt med skicklig besättning. Båtarna representerade Sverige och KSSS över hela världen och vann naturligtvis även ett antal Gotland Runt. Jan gick därmed i bräschen för den grupp båtägare (till vilken även bland andra Victor Forss och Anders Lönnqvist senare sällade sig) som genom sina satsningar kom att utbilda en stor grupp skickliga svenska havskappseglare. Något vi fortfarande har glädje av.
Slutligen har två av sällskapets utländska hedersledamöter Paul Elvström (Danmark) och Peter Tallberg (Finland) gått ur tiden.
Paul Elvström har beskrivits utförligt tidigare här på hemsidan, jag nöjer mig med att konstatera att han är en av världens mest framgångsrika seglare genom tiderna med 4 OS guld, VM medaljer i 8 (åtta!) olika klasser varav 5 OS-klasser och deltagande i åtta OS. Han utsågs till 1900-talets idrottare i Danmark. Men utöver seglingsframgångarna var han också känd som en vänlig och ödmjuk person. Det är inte överraskande att han tillhörde den första grupp på 7 seglare som togs in i ISAFs Hall of Fame.
Peter Tallberg var också en skicklig seglare på egna meriter med bland annat en fjärdeplats i Starbåtsklassen 1964. Hans största gärning var dock som idrottsledare med bland annat 40 år i IOK och ordförandeskap i Internationella seglarförbundet under 8 år mellan 1986 och 1994. Han var därtill en viktig del i den långa seglingsgemenskap som alltid funnits mellan KSSS och den Finlandssvenska kontingenten i Finland. Peter hade många seglarkamrater i Sverige.
Vi skänker dessa och övriga bortgångna medlemmar en tacksamhetens tanke för de insatser de gjort för KSSS och den glädje de spridit kring sig.
Staffan
2016-11-29
En summering av 2016 års verksamhet
Med någon månad kvar på 2016 kan vi summera en framgångsrik löpande verksamhet under ett år som också kännetecknades av stora investeringar i våra anläggningar. Sällskapet har, vågar jag säga, aldrig stått bättre rustat.
KSSS är en av världens ledande seglingsklubbar. En av våra styrkor är att vi är en av få klubbar i världen som är en one-stop-shop för segling. Här finns möjligheter för alla åldrar, alla färdighetsnivåer och nästan all typ av segling. Det är något vi är stolta över och kommer att fortsätta att bygga på.
Låt mig i punktform försöka sammanfatta ett händelserikt 2016:
Kappsegling och Träning
KSSS har aldrig haft så många aktiva i träningsverksamheten som vi haft under 2016. De stora investeringarna i anläggningarna i Saltsjöbaden och Ranängen i Djursholm och en kader mycket duktiga tränare har inneburit att sällskapet idag har Sveriges kanske bästa träningsförutsättningar.
Vi lanserade konceptet ”Alla kan segla” vilket lägger fokus på att få ut fler på vattnet inte bara i kappsegling utan överhuvudtaget. Särskilt fokus har i år legat på att få ut fler tjejer på vattnet.
Sverige hade tre båtar i OS, Josefin Olsson i Laser Radial, Anton Dahlberg och Fredrik Bergström i 470 och Jesper Stålheim i Laser. Bäst lyckades Josefin respektive Anton/Fredrik som kom på 6:e plats, i bägge fallen en klar förbättring mot förra OS och i Anton och Fredriks fall bara en hårfin tjuvstart från silvret.
Artemis Racing, som är KSSS utmanare i Americas Cup, vann deltävlingarna i både Chicago och Toulon och har därmed en uppåtgående formkurva inför själva Americas Cup som avgörs på Bermuda i maj och juni nästa år.
Artemis har också, efter tuff gallring, tagit ut ett lag som skall tävla för Sverige och KSSS i ungdomarnas Americas Cup. Båten, en AC 45:a, kommer att styras av Rasmus Rosengren som tillsammans med ett mycket duktigt gäng skall försvara de svenska färgerna.
KSSS plockade hem 11 SM guld under året. Då skall man också konstatera att våra OS seglare inte deltog i sina SM eftersom de var i Rio och tränade inför OS.
I Mästarnas Mästare tog KSSS två av tre pallplatser med trefaldige vinnaren Nicklas Edler på andra plats och vår lovande junior Vilma Bobeck på tredje plats.
KSSS följde upp segern i förra årets allsvenska med en andraplats i år. Vi hade en strid med Cape Crow ända in på mållinjen men fick knappt ge oss i år.
KSSS var också ett av tre team som representerade Sverige i Champions League i segling. Laget, med Mikael Lindquist som rorsman, kom på 14 plats av 34 totalt och blev därmed bästa svenska lag. Värt att notera är att KSSS låg tvåa efter åtta av tio race men föll sedan tillbaka, så det finns potential för mer.
Internationellt har KSSS seglare också visat framfötterna och vi har haft deltagare i de flesta större regattor som varit under året inklusive olika superyachtregattor i Medelhavet. Bland internationella medaljer vill jag särskilt framhålla Patrik Forsgren och Pro4U som tog brons på havskappseglings VM och våra optimistjolleseglare som tog EM-brons lag EM. Det sistnämnda lovar gott inför framtiden.
Arrangemang och läger
ÅF Offshore Race genomfördes för 6:e gången med start mitt inne i Stockholm. Antalet deltagande båtar ökade till 221. Även antalet deltagande nationer ökade till rekordnivåer vilket visar att tävlingen börjat återvinna internationellt gehör. Cirka 180.000 personer besökte evenemangsområdet eller såg starten vid årets tävling.
Sandhamnsregattan hade i år premiär för en särskild kappsegling för äldre segelbåtar, så kallade classic yachts. Arrangemanget lockade hela 32 klassiska skönheter och vi hoppas att kunna öka antalet ytterligare de kommande åren. Därtill avhölls också SM i Drake.
Olympiska regattan lockade hela 510 jollar med tillhörande seglare, föräldrar och ribbåtar. Detta är idag Sveriges största jolleregatta och vi på KSSS känner stor stolthet över hur detta arrangemang, genom god samverkan mellan ideella krafter och kansli, vuxit ut till dagens format. Och ännu finns det lite plats kvar på Baggen så nästa år siktar vi på 600 båtar!
Återigen var det stor efterfrågan på våra läger. Slussarna öppnar vid midnatt på nyårsnatten och efter 90 minuter hade vi 240 anmälningar vilket var ett nytt rekord! Under första dygnet kom det in 450 anmälningar. Vill man vara säker på en plats bör man således hänga på låset/nätet vid tolvslaget.
Vi har under året haft över 1000 ungdomar i läger och träningsverkamhet. Det genomgående värdergrundsarbete och den ökade satsningen på utbildning av våra ledare har burit frukt under året. Vi fortsätter vår satsning att även fortsättningsvis kunna erbjuda Sveriges bästa seglarläger och träning.
Eskaderseglingarna hade gott deltagande. Kommittén inledde under året en hel del internationella samarbeten med syfte att skapa möjligheter också utanför Sveriges gränser.
Den nybildade internationella kommittén är redan i full sving och arbetar med bland annat ungdomsutbyten, reciproka avtal med utländska klubbar och ett antal gemensamma aktiviteter med dessa.
Klubbkommittén har arrangerat ett antal aktiviteter för medlemmar och seglare inte minst i samband med ÅF Offshore Race men också medlemsmingel på klubbarnas klubb och mycket annat.
Anläggningar och ekonomi
Klubbhuset i Ranängen i Djursholm färdigställdes och invigdes av Prinsessan Christina i maj. Efter att bedrivit verksamhet i området i nästan 20 år har KSSS därmed fått en fast punkt norr om Stockholm. Bygget av klubbhuset har möjliggjorts av generösa donationer från medlemmar och av ett stort ideellt arbete nedlagt av intendentkommitté och föräldrar samt slutligen också en mycket tillmötesgående inställning hos Danderyds kommun.
Hamnplanen i Saltsjöbaden är nu helt om- och utbyggd och har, genom avsevärda investeringar, blivit både större och kvalitetsförbättrad bland annat med ett antal stora ramper för sjösättning och mera yta för båtar. Tillsammans med den ombyggda sjövillan är området väl rustat för både träning och stora och små arrangemang.
Sammantaget innebär satsningarna ovan att vi har Sveriges kanske bästa förutsättningar vad gäller seglingsträning. Detta har fått till följd att vi aldrig haft fler i träning än vad vi har nu.
Under de senaste 6 åren har vi investerat cirka 23 Mkr i våra anläggningar utan att ta en krona i lån.
Därtill har stora investeringar gjorts i en förnyad båtflotta där Motorbåtskommittén gjort ett fantastiskt jobb med att lägga upp långsiktiga planer kring hur detta skall kunna ske på ett strukturerat och ekonomiskt sätt.
Ekonomin är således i gott skick vilket vi inte minst kan tacka vår avgående klubbdirektör Johan Hedberg för som framgångsrikt arbetat för att trimma både intäkter och kostnader under de gångna åren. Men också vår ekonomifunktion på kansliet som tillsammans med finansutskottet har fått en mycket god ordning på själva ekonomistyrningen.
Ytterligare investeringar har gjorts i våra hamnar, liksom i lägerverksamheten på Lökholmen och på Långholmen.
Slutligen skulle jag vilja tacka alla ideella krafter och vårt duktiga kansli som hela tiden arbetar för att vi skall vara ett levande och relevant Segelsällskap.
Jag skulle särskilt vilja passa på att tacka Johan Hedberg för det storartade arbete som han lagt ner under sina fyra år som klubbdirektör. KSSS har aldrig varit i bättre skick än nu. Jag vill också tacka mina avgående styrelsekollegor Ralf Aspholm, Patrik Enblad, Gustaf Johnsson, Fredrik Olsson och Calle Söderberg. De har gjort stora ideella insatser långt utöver vad man kan begära och jag liksom övriga medlemmar känner stor tacksamhet inför detta.
Slutligen skulle jag vilja tacka alla er medlemmar, inte bara för att ni läst ända hit, men fastmer för att ni, alla 5 700, gör KSSS till det vi är idag, ett av världens ledande segelsällskap.
Staffan Salén
Ordförande
2016-11-02
Välkommen Stefan Rahm
Efter en mycket stimulerande effektiv process med en uppsjö av goda kandidater har KSSS beslutat att anställa Stefan Rahm som ny klubbdirektör.
Stefan är, efter att ha varit förbundsdirektör i Svenska Seglarförbundet de senaste elva åren, ett känt namn i seglarsverige och sällsynt väl lämpad för sin nya uppgift.
På SSF har han bland annat utvecklat koncept som Mästarnas Mästare och Allsvenskan i segling likaväl som att ha arbetat med seglingsutbildning i de många mindre klubbar som finns runtom i Sverige.
Han har också gedigna egna seglingsmeriter som ett VM-guld i E-jolle, OS-deltagande i Tornado 1992, seger i World Match Cup och två stycken satsningar i Americas Cup där han var taktiker ombord på Victory Challenge projekten.
Stefan kommer att vara en utmärkt ledare för KSSS med vår fortsatta vision att vara en av världens ledande seglingsklubbar. Jag tror också att Stefans bakgrund gör honom sällsynt väl lämpad att utveckla KSSS strategi att få ut fler seglare på sjön (under devisen alla kan segla).
Kort sagt: det här känns väldigt bra!
Slutligen vill jag återigen tacka Johan Hedberg för det förträffliga arbete han lagt ner som klubbdirektör de senaste fyra åren. Han lämnar med flaggan i topp och med ett KSSS i bättre skick än vad det någonsin varit tidigare.
Så tack Johan och välkommen Stefan!
Staffan
2016-10-04
Segling när den är som bäst!
I helgen genomfördes Sveriges största jolleregatta av KSSS i Saltis. 535 anmälda jollar i 12 klasser innebär cirka 600 seglare med tillhörande föräldrar, tenderbåtar, bilar mm vilket onekligen är ett stresstest på vad vår nyanlagda hamnplan vid klubbhuset klarar av. Föga förvånande förflöt allt dock utmärkt och under Fredrik Olssons trygga huvudmannaskap arbetade över 100 funktionärer samfällt för att se till att alla seglare och anhöriga skulle få en så bra upplevelse som möjligt. Lördagen bjöd på förträffligt seglingsväder med strålande sol och bra med vind. Söndagen inleddes med stiltje men vinden anlände och det bjöds på bra seglingar även då. En innovation i år var foodtrucks på land som breddade utbudet av matintag och de nya betongramperna innebar en bättre logistik än tidigare.
För mig representerar den här regattan mycket av det som är det bästa med segling: ungdomar, kamratskap och bra arrangemang både till sjöss och på land. Allt möjliggörs som sagt av de ideellt arbetande funktionärer och vårt kansli som tillsammans sett till att allt gått som på räls. Stort tack till er alla!
Till i år hade vi hoppats att vi skulle ha 500 båtar på plats vilket uppfylldes med råge (jämfört med drygt 420 förra året). Kanske skall vi sikta på 600 nästa år? Gå in och titta på den fantastiska drönarfilmen från helgen på www.ksss.se så ser man att det finns lite plats kvar på Baggen trots allt. Här kan ni även se bilder på de myrstacksliknande förhållanden som rådde på land.
Slutligen är det roligt att den här regattan får rättmätig uppmärksamhet också utanför våra egna kanaler se tex Search Magazine.
En sådan här helg kan man onekligen känna att det känns förhoppningsfullt inför framtiden för svensk segling. Och att jag som vanligt är otroligt stolt över att vara ordförande i KSSS.
Staffan
2016-09-08
Tack Johan Hedberg. Och strategidagen.
Efter snart 4 år som klubbdirektör har Johan Hedberg valt att gå vidare till nya utmaningar. Och det har inte varit vilka 4 år som helst utan fyra av de mest framgångsrika åren i KSSS historia, något som inte minst berott på Johans många förtjänster och insatser. Värt att nämna är till exempel den uppstyrda ekonomin som bland annat möjliggjort att vi kunnat investera ordentligt i samtliga våra anläggningar. I Saltsjöbaden och på Ranängen har vi idag två av Sveriges finaste träningscentra för segling, hamnarna har byggts ut och Telegrafholmsprojektet har genomförts. Johan har också lagt ett stort arbete på att utveckla ÅF Offshore Race som inte bara bibehållit sin position som en av Europas ledande havskappseglingar men också utvecklats till ett ledande svenskt idrottsarrangemang ur ett publikt och kommersiellt perspektiv. Något som kanske är mindre känt är Johans stora engagemang i att höja kvaliteten på vår lägerverksamhet. Under hans tid har vi bl.a. utarbetat en värdegrund för lägren (och KSSS som helhet) samt infört omfattande ledarutbildningar. Detta har inneburit en ytterligare kvalitetshöjning för den verksamhet som ligger många närmast om hjärtat i sällskapet.
Detta bland mycket annat. Jag vill därför å hela KSSS vägnar passa på att tacka Johan för de här fyra åren och för ett utomordentligt jobb och önskar honom lycka till med sina nya utmaningar.
The show must go on dock och en naturlig konsekvens av det är den årliga strategidagen med styrelse och kansli. Frågor som kom upp i år var bland annat vårt nya mantra "Alla kan segla", en ambition att få ut fler för segel på vattnet i alla upptänkliga former, dels en uppföljning av vår strategi 2013-2017 som alltså skall levereras nästa år.
Förutom bra diskussioner och slutsatser under dagen är det fantastiskt att se vilket otroligt engagemang det är i gruppen. Varje avbrott och rast blir det som en myrstack där man planerar, utbyter idéer och uppslag och följer upp. "Hade vi varit ett företag hade vi varit Google sett till energi, kreativitet och initiativförmåga" var det någon som sa. Det ligger något i det och det visar att KSSS och vår verksamhet har en förmåga att engagera på ett sätt som kanske inte är så vanligt i samhällskroppen idag. Sedan har vi också förmånen att ha en styrelse och kansli med ett långt förflutet och stort hjärta för klubben.
Och häri ligger vår styrka, ett mänskligt strukturkapital som gjort att KSSS idag är en 186-åring i bättre form än någonsin. Det lovar gott inför de kommande 186 åren.
Staffan
2016-07-08
79 years and counting...
Så kan vi lägga den bästa upplagan av ÅF Offshore Race till handlingarna. Den uppmärksamme kan konstatera att jag skriver det varje år och det fina är att det stämmer!
Låt oss ta det från början:
- Antalet deltagande båtar dvs våra kunder ökade i år till cirka 230 (brukar falla ifrån någon före start). Även antalet utländska båtar ökade där vi hade cirka 45 stycken från 12 olika länder bland annat Irland, England, Tyskland och Holland. Antalet båtar från den svenska västkusten ökade vilket är en målsättning vi haft. Jättekul och ett fint kvitto på att tävlingen har ett gott rykte och väcker intresse.
- Etableringen inne i Stockholm var den bästa hittills. Bra utställare, bra catering, prova på verksamhet, högklassig underhållning mm mm. Det är också uppenbart att segling drar mer publik än triathlon..
- KSSS-maskinen är nu ytterst välsmord, allt ifrån race-office, säkerhetskontroll och information fick mycket beröm från seglarna som också givit oss en hel del input på potentiella förbättringar inför racet. Exempel på förbättringar är en smidigare säkerhetsprocess och SMS-rapportering av position (istället för VHF).
- Bra med vind! Alla båtar föredrar ju olika förhållanden men bleke i skärgården vill ingen ha. Fina sydliga vindar fick dock ut flottan i rekordfart till Alma. Även därefter gick det snabbt i och med det blev så lite kryss. Faktum är att Hyundai hade slagit banrekordet (trots att det är från tiden före ÅFOR utan skärgårdsseglingen) om man inte haft en smärre malör. Nu missade man det med några minuter.
- Ett Sandhamn som visade sig från sin bästa sida. Eftersom många båtar kom in tidigt fick de gott om tid att upptäcka detta Seglingsmecka lite bättre. Slutligen blev det dags för sociala evenemang av alla de slag: Classicmiddag, Regattamiddag, barbecue osv där glada seglare kunde byta mer eller mindre häpnadsväckande historier med varandra.
Och hur gick själva tävlingen? Regina 2.0 med min företrädare Jacob Wallenberg vid rodret vann ORCi medan Jimmie Hellberg i Pac Man vann SRS trots att de bara var två ombord. Stort grattis efter mycket starka prestationer.
I Classic-klassen som seglar ner till Visby och vänder vann Ballad med undertecknad ombord för tredje året i rad. En kombination av en bra besättning, bra vägval och för båten gynnsamma vindar (ingen bonnkryss, inget stiltje) har spelat oss i händerna. Fast vi hade hjärtat i halsgropen på väg in från Alma när vinden i princip dog helt. Tack vare några vänliga puffar lyckades dock vi, Refanut och Gerdny knega oss i mål till slut.
Slutligen återstår att tacka vilket är en glädje:
Först ett tack till alla funktionärer med tävlingsledare Håkan Andersson i spetsen och vårt kansli som möjliggjort genomförandet av ÅFOR. Ni är det fundament på vilken klubbens 186-åriga verksamhet vilar. Ett gott betyg den här gången var att många av de utländska deltagarna meddelade att det här är den bästa regatta de varit på någon gång, någonstans.
Ett tack också till våra partners. Det nya avtalet med ÅF och Stockholms stad säkrar tävlingen i minst tre år till och är ett fint kvitto på vad vi byggt tillsammans. Även alla övriga partners stora och små vill jag passa på att tacka, ingen nämnd och ingen glömd (men de finns på hemsidan om ni är nyfikna!!).
Slutligen ett tack till alla seglare som lägger tid, engagemang och resurser på att delta i vad vi uppfattar är den ledande havskappseglingen i norra Europa. Vi hoppas och tror att ni är nöjda. Finns det något ni tycker vi kan göra bättre till nästa år så hör av er.
Och apropå nästa år: år 2017 är det 80-års jubileum av de första seglingarna runt Gotland i KSSS regi (1937 hette de Visbypokalen och vanns för övrigt av min farfar Sven Salén i båten Havsörnen). Vi utlovar att 2017 års upplaga kommer att bli något alldeles extra och ser fram emot att se er där!
Och har du inspel eller synpunkter är du alltid välkommen att höra av dig på [email protected]
Med det vill jag önska er en härlig sommar med sol, värme och segling.
Staffan
2016-07-03
Nu kör vi!
Efter vad som får betraktas som den mest lyckade etableringen för ÅF Offshore Race i Stockholm hittills, med avtalsförlängning på plats med både ÅF och Stockholms Stad samt ökat antal seglare, var vi då äntligen iväg!
Det är fyra av de bästa dagarna på året för en ordförande när man får träffa medlemmar, ideella krafter, seglarvänner och partners. När alla verkar mer än nöjda med evenemanget och dess bas i Stockholm är det ju så klart också kul.
I strålande sol och tilltagande vind är vi nu på väg genom skärgården omgivna av tävlande båtar, massor av åskådarbåtar och en stor publik på land, precis som vi hoppades när vi en gång valde att flytta in starten till Stockholm!
Prognosen lovar vind även över natten och det lär bli spännande racing även för oss i Classic-klassen där vi i år har hela 17 båtar från bland annat Sverige, Finland och Tyskland.
I'll keep you posted!
Staffan
2016-06-13
Super Sunday i Windy City
Så var det super Sunday för Americas Cup i Chicago där tre race skulle seglas och dubbla poäng för dessa delas ut.
Lite svalare men "Windy City" levde upp till sitt namn med fina jämna vindar från norr gav perfekta förutsättningar vid handen.
I race ett ledde engelsmännen från start till mål. KSSS och Sveriges representant Artemis fick en halvdan start men seglade upp sig genom fältet och kom till slut in på en fin andra plats. Detta innebar att man ledde totalen strax före England och Japan.
I Race två var det Artemis tur att defilera: man tog starten, var först till första märket och ledde sedan hela vägen in i mål. Då England och Japan kom långt ner i listan räckte det för Artemis att komma fyra i sista racet för att vinna totalt.
I tredje och sista seglingen kom Artemis iväg halvdant men fick en möjlighet att bryta sig loss efter första bojen då de tre första båtarna (USA, NZ och England) dånade rakt ut över bangränsen med straff som påföljd. Just när Artemis skulle jippa och ta ledningen kommer dock fransmännen för babord och den svenska båten måste avbryta jippen för att inte krocka. Även om Fransmännen fick ett straff blev förlusten för Artemis betydligt kostsammare och istället kunde Japan jippa, komma loss och sedan komfortabelt ta hem seglingen. Artemis låg fyra, seglade upp sig till tvåa vilket man höll 2/3 in på sista kryssen då man tappade lite tryck och tappade NZ och England sista biten in mot mål. En fjärdeplats räckte dock för att vinna hela regattan i Chicago!
Den viktigaste skillnaden den här gången var att man lyckades med det man uttalade före regattan, att höja sin lägstanivå. Tidigare har Artemis vanligtvis kommit först eller sist, nu vill man komma sämst trea i samtliga seglingar vilket är lättare sagt än gjort men lyckades på en placering när i den här regattan.
Ett stort steg för det Svenska teamet som nu börjar kännas riktigt stabilt och kompakt i hur man seglar. Kommande regattor är Portsmouth i juli, Toulon i september och Tokyo i november.
Staffan
2016-06-11
En åktur i Chicago
Och så har Americas Cup Cirkusen nått Chicago. Strålande väder med 28 grader varmt och tilltagande vind gav fina förhållanden denna första seglingsdag. Totalt blev det fyra seglingar: två tune-up, en match racing omgång och slutligen en så kallad reservsegling som kommer att räknas om man inte får ihop tillräckligt med seglingar under helgen.
Idag hade undertecknad fått förmånen att vara passagerare ombord på Torbjörn Törnqvists Artemis seglar för KSSS. Ombord var Nathan Outteridge (rorsman), Iain Percy, Kalle Thorlén, Christian Kamp och Luke Parkinson.
Passagerare innebär att man sitter längst bak på båten på en cirka 40 cm bred plattform och håller i sig när båten dundrar iväg i 45+ knop. Varje intresserad kappseglares våta dröm kort sagt. Våt också i så motto att det sprutar vatten över en i rikt mått, den här gången dock sötvattnet från Lake Michigan.
Första seglingen gick fint med en andraplats, andra lite stökigare när vinden avtar och vi hamnar på fel kant. I matchracingen mot Softbank Japan (som vann dagens samtliga seglingar!) tar Artemis starten övertygande men döms vara över linjen (ett felaktigt domslut som man senare kan se på TV-repriserna), får vänta som straff och sedan går det inte att ta igen.
I sista seglingen blir det en halvdan start men sedan seglar man felfritt, går upp i ledning, bladar av Ben Ainslee och ökar på ledningen. Sedan blir vi nästan påseglade av Oracle (som har väjningsskyldighet) vilket resulterar i att de kapsejsar och att vi får falla av rejält för att undvika kollision. I röran efter smiter Softbank ut på en kant och tar sig förbi men seglingen visar vilken kapacitet vårt team har.
Så vilka reflektioner kan man göra när man ligger på parksoffan längst bak på båten?
Att även världens bästa seglare funderar på samma saker som vi vanliga dödliga kappseglare: Vilken vindriktning är att förvänta? Var står det mest vind? Var är layline? Var är konkurrenterna? Vilket märke skall vi välja? Hur är det med höjd och fart? Och så vidare.
Skillnaden är bara att analysen och åtgärden går så mycket snabbare.
En annan sak är hur extremt fysiskt det är, det är oavbrutna manövrar, tunga laster, snabba förflyttningar ombord (om man inte sitter på soffan längst bak) och goda möjligheter att göra kostsamma misstag.
Så idag börjar den riktiga kappseglingen, (bästa sättet att följa är på Americas appen), nu håller vi tummarna!
Staffan
2016-04-21
Mot en ny vår!
Så har våren kommit och det märks i KSSS. Verksamheten går bra och jag kan med fog säga att vi förstärker vår position som en av världens ledande seglingsklubbar.
Våra träningsanläggningar i Djursholm och Saltsjöbaden är nu i princip helt färdigställda. Det innebär bland annat att vi lagt ny asfalt och renoverat omklädningsrummen i Saltsjöbaden och att vi byggt ett helt nytt klubbhus i Ranängen i Djursholm där vi också gjort en helt ny asfaltsplan. Lägg till detta inköp av en stor mängd nya optimister och renovering av många gamla jollar så kan man konstatera att vi aldrig haft bättre förutsättningar för vår barn- och ungdomsverksamhet. Nu hoppas vi att ni passar på att låta er barn prova på träningsverksamheten under ledning av våra kunniga tränare.
Att dessa håller hög kvalitet går inte heller att ta miste på i ljuset av att vårt optimistjollegäng också går mot en ny vår. De lyckades med bedriften att komma 2, 3 och 4 i Liros Cup i Stenungssund i helgen, en tävling som samlade över 120 optimistjollar från hela Norden och Baltikum. Det känns som om vi har något stort på gång här.
Lägerverksamheten kommer att dra igång till sommaren och de flesta läger är utsålda sedan länge. Några platser finns kvar på något läger, bland annat vissa av daglägren i början och slutet av sommaren. Passa på att anmäla er medan det finns platser kvar. Ett tips är också att se till att till nästa år se till att barnen är medlemmar vilket renderar förtur när lägren skall fyllas. Och ju längre man stått i kö desto bättre är det så den förtänksamma köper ett 0-19 års medlemskap till sitt barn redan i späd ålder!
På kappseglingsfronten blir det premiär i helgen med Vårrullen på Baggen med J70, F18 och Far East 28:or på startlinjen. Det blir förhoppningsvis många tighta race och trevligt umgänge på den nya fina hamnplanen.
Våra Elitseglare har gjort väldig fint ifrån sig under våren. Höjdpunkten var naturligtvis Jesper Stålheims EM-guld som också säkrade honom en OS-plats. Inte långt därefter kom Josefin Olssons EM silver i Laser Radial. 470 killarna Anton och Fredrik ledde VM en bra bit in i regattan men lite stolpe ut gjorde att de hamnade på en 9 plats till slut. Även 49:er FX med Julia Gross och Cissi Jonsson har visat framfötterna med en 12:e plats på VM och 8:e plats på EM. Här har vi helt klart ett ekipage inför 2020! Och även den nybildade konstellationen Carl P Sylvan och Markus Anjemark har kommit tillrätta snabbt och varvar fortfarande resultaten en del men två spikar i de två sista racen på EM (med hela världseliten på plats) visar på potentialen. Slutligen har våra ungdomar i Nacra och bräda tagit steg i sin utveckling under säsongen. Det känns som om vi står väl rustade för framtiden.
Vi börjar också se havskappseglingssäsongen an. KSSS höjdpunkt därvidlag är naturligtvis ÅF Offshore Race som i år hålls för 6:e gången. Vi hoppas på lika fina väderförutsättningar som förra året och det är glädjande att vi redan nu har många utländska båtar som anmält intresse från så spridda håll som Irland, England, Holland, Norge, Tyskland och så naturligtvis också en uppsättning Finska deltagare. Vi hoppas också på uppslutning från övriga Sverige och det finns planer på att ordna ett race från Göteborg till Stockholm för de som skall delta i ÅFOR. Mer om detta finns att läsa på seglingssiten Blur.se.
För den som är intresserad av kappsegling på högsta nivå är det Americas Cup deltävlingar i New York och Chicago i maj respektive juni. I höst är det också en deltävling i Toulon till vilken KSSS kommer att ordna en medlemsresa.
På den sociala fronten har vi haft både årsmötet med cirka 250 deltagare och kappseglingsforum med cirka 150 deltagare. På det förstnämnda fick vi tillfälle att belöna sådana som gjort insatser för klubben vilket är något av det roligaste man kan göra som ordförande. Det är många som gjort sig förtjänta av KSSS erkänsla och i år kan man tex lyfta fram Magnus Odin som fick vår högsta utmärkelse, förtjänstmedaljen i Guld för en storartade insats för Sällskapet i allmänhet (tex 15 år i styrelsen) men i synnerhet för det omfattande arbete som lett fram till realiserandet av Telegrafholmsprojektet (tillsammans med många andra goda samverkande krafter). Tack för dina insatser Magnus (som inte är över ännu!).
Anläggningarna i Saltis och Ranängen har vi ju berört, därtill kommer vi till sommaren att ha cirka 80 nya hamnplatser på Telegrafholmen samt ett servicehus bla bastu, dusch och möjlighet till övernattning för medlemmar. Vi håller också på att projektera ett servicehus på Sandhamn och förhoppningen är att arbetet med detta skall kunna påbörjas redan i år.
Slutligen vill jag dra en lans för det som kommer att bli temat för de kommande åren nämligen att locka fler människor till seglingen. Vi har de senaste åren investerat och utvecklat våra anläggningar för nästan 20 mkr utan att ta en krona i lån. Detta har kunnat ske genom generösa donationer från KSSS närstående personer men också tack vare en välskött ekonomi.
Utvecklingen har skapat utmärkta förutsättningar för att bedriva vår verksamhet på bred front. Vi vill få ut seglare i alla åldrar, av alla sorter och på alla sätt vare sig det är kappsegling, familjesegling, träning eller vad man nu önskar.. Nyckeln till detta blir att tillgängliggöra seglingen så bra som möjligt. Detta kan tex ske genom att klubben har redskap i form av båtar som kan vara tillgängliga för utlåning eller hyra för en rimlig penning. En annan nyckel blir att se till att det finns utrymme för social samvaro och trevnad vilket ju är något segling lämpar sig bättre för än de flesta andra sporter.
Styrelsen kommer att ha detta som tema på sin strategidag slutet av augusti och har ni idéer eller inspel i frågan (eller för all del vilket KSSS-fråga som helst) får ni gärna höra av er till mig på [email protected]
Vårhälsningar!
Staffan