Oktoberfest på Baggen

Knappt har oktober börjat, men redan vet vi resultatet av Oktoberpokalen. 54 båtar i de tre klasserna Express, J70 och Starbåt har gjort upp om den saken i helgen.

Största klass, Starbåt, vanns av Växjösonen och storseglaren Anton Dahlberg, med Fritiof Kleen som gast. 17 nettopoäng totalt räckte till en komfortabel seger före holländarna Thomas Alert och Killian Weise. Utrikesseglare kom även på bronsplats, danskarna Bo Selko och Rasmus Knude trivdes i de svenska höstvattnen. Bland de 25 starbåtarna återfanns också seglare från såväl Norge som USA som redan på fredagen samlats för en clinic.

Bland Expressernas 16 ekipage starka startfält var TRASS-skepparen Joakim Rodebäck med team i X-ray riktigt snabba. Tre racesegrar av sex möjliga räckte till totalseger. Största hotet var Solskensgossarna från KSSS med Richard Gustring och crew, bara tre pinnar efter. Bara en pinne dem efter kom Olle Heimersson i Seaflex.    

J/70-klassen samlade 13 båtar till start. Bäst lyckades Patrik Forsgren, KSSS, som haft en fantastisk säsong med topplaceringar i parti och minut. Anders Rosenberg i Dynamant utmanade så pass bra att silvret bärgades. Och två pinnar bakom kom Magnus Woxén i Buckau.

Oktoberpokalen är ju en tvådagarsregatta som utgår från Sune Carlssons båtvarv i Neglinge och som inrymmer en Oktoberfest komplett med sauerkraut och korv på varvet. Oktoberpokalen har seglats sedan 1962 arrangerad av Rasta Fleet men är sedan förra året ett samarrangemang med KSSS. 

 

Foto: Gustav Morin