KSSS Optimister tog brons i Monaco

Årets första lagtävling gick traditionsenligt av stapeln hos Yacht Club Monaco. KSSS skickade ett hungrigt lag och knep bronsplatsen bland 16 nationer.

Monaco Optimist Team Race öppnade optimistsäsongen 2019. 16 klubbar från fem kontinenter fick möjligheten att tävla och umgås tillsammans under den fyra dagar långa regattan. KSSS representerades i år av Erik Norlén, Ida Elfving, Claes Järudd och Elisa Lindskog. Coach var Ton Thörn uppbackad av Carin Järudd som Team Leader.

Första dagen inleddes med lätta vindar och instabila förhållanden. Tack vare nyinköpta GPS-styrda märken med motorer kunde arrangörerna för första gången anordna racen utanför hamnen. Efter lite ringrost mot Finland kunde KSSS räkna in fyra vinster och en förlust.

Efter seglingarna var det dags för invigning. I och med att detta var den 10:e upplagan satsades det lite extra och invigningen flyttades till takvåningen på Yacht Club Monaco. Våra seglare klädde upp sig i full mundering  inför ”galamiddagen” där vi hittade flera nya vänner. Särskilt bra vänner blev vi med det amerikanska laget från Fort Lauderdale.

Under dag 2 var vindarna lätta trots att det i Marseilles några mil västerut var full storm. Vinden må ha varit frånvarande men inte vågorna och coachen önskade helst att han varit på land. Seglarna var dock av annan kaliber och höll gott mod hela dagen med en vinst i bagaget.

Dag 3 bjöd på friska vindar runt 6 m/s. En oväntad förlust mot Belgien var inte bästa uppladdningen mot våra vänner i USA där vi fick se oss besegrade ännu en gång. 0-2 efter två matcher var ingen drömstart men laget återhämtade sig och plockade hem sex raka vinster. Facit efter tre dagar blev 11-3 vilket placerade oss på en fjärde plats och en semifinalplats inför dag 4 oavsett sista matchen i RR.

Den fjärde och sista dagen inleddes med lång väntan och stiltje. När vinden väl kom blev arrangörerna tvungna att ställa in semifinalerna och direkt efter Round Robin köra final-och bronsmatcher. Bronsmatcherna avgjordes bäst av tre och motståndare blev återigen USA.

Den första matchen säkrade vårt lag med en klar vinst och bronset låg inom räckhåll. Även match nummer två såg länge bra ut men efter en kollision mellan Ida och en amerikan (i kombination med en sämre sista kryss) förlorade vi den andra matchen. Det skulle dock visa sig att Idas segel fått sig en reva i kollisionen (där amerikanen tilldelades ett straff) så domarna beslutade att det skulle hållas en förhandling på vattnet efter seglingarna. Efter några misslyckade försök att laga seglet fick Ida byta både båt och segel.

Match nummer tre blev mycket tajt men amerikanarna var vassare och knep segern. Nu återstod enbart förhandlingen som skedde direkt efter målgång utan inblandning av coacher. Ida representerade sig själv bra på engelska och det beslutades att amerikanen skulle bli diskad i race nummer 2. Slutresultatet blev därför 2-1 i matcher till Sverige och ett välförtjänt brons.

Det var blandade känslor hos seglara när de kom in till hamnen. Glada över bronset men samtidigt ledsna för våra vänner från USA. Tillsammans togs därför beslutet att dela tredje-platsen. Med YCMs hjälp kallades båda lagen upp på podiet. Kvällen avslutades med pizzatillsammans med USA och Irland. Det kändes skönt att konstatera att dagens strapatser inte påverkat relationerna och båda lagen lovade att snart ses igen.

//Ton Thörn för KSSS-laget