Ordförande har ordet

Tack till er alla som gjorde säsongen 2019 särskilt minnesvärd, framgångsrik och givande. ”Alla” blir sannerligen många när man talar om vår verksamhet! Ett läger blir inget utan de fantastiska ledarna som månar om ungdomarna, hamnen blir inte inbjudande utan våra gästvänliga och professionella hamnvakter, kappseglingar, träningar och medlemsaktiviteter blir inget utan våra kompetenta funktionärer och Sällskapet har ingen framdrift utan ett engagerat kansli, en dedikerad styrelse tillsammans med våra olika kommittéer. Tack till er alla som driver vår verksamhet framåt med entusiasm och passion. I full säsong på alla funktioner är vi minst 500 personer som jobbar för KSSS: som ett medelstort svenskt företag i jämförelse!

Under sommarsäsongen 2019 var det full aktivitet på alla plan. Likt förra året hade vi återigen välfyllda läger både på Långholmen och Lökholmen. En särskild nyhet var att vi kunde bjuda våra Lökholmsdeltagare på 13 helt nya lägerbåtar, s.k. ”RS Quest”, som klubben lyckats få fullt finansierade genom generösa donatorer under våren. Upplevelsen av dessa nya lägerbåtar var över vår förväntan i både seglingsupplevelse och kvalitét. 

Vi lyckades också med framgång leverera Sällskapets största eskader ”i mannaminne”. Detta genom det drygt 40 talet segelbåtar och närmare 250 personer som deltog i den eskader vi genomförde i samarbete med North American Station och Cruising Club of America. Från en strålande invigningsmiddag på Vasamuseet via segling i skärgården under 14 dagar till en trevlig avslutning i Saltsjöbaden. Vädret kunde upplevas som något utmanande, men det rubbade inte deltagarnas lovord kring KSSS insats och upplevelsen av vår vackra skärgård.

Kappseglingar har vi sedvanlig levererat i stort och smått. Från vårens kappseglingar, via ÅF Offshore Race runt Gotland och klassikern Sandhamnsregattan, till Nordens största jolleregatta KSSS Olympic Class Regatta och ett avslutande KM. ÅF Offshore Race blev återigen ett ytterst lyckat evenemang, både på land likväl som till sjöss. Dock blev det ett prövande race med osedvanligt många båtar som tvingades bryta. Dock med begränsade personskador och med mängder av goda exempel på gott sjömanskap och samtidigt med flertalet värdiga vinnare i olika klasser.

Inom vår kappseglingsverksamhet har vi även börjat testa sprintformatet i J70; det format som används vid Allsvenskan Segling och Mästarnas Mästare genom många, korta race under en koncentrerad tävlingsdag. Generellt mycket uppskattat av deltagarna och något vi tänker vidareutveckla under nästa säsong. Som medlem bör man också glädjas över våra medlemmars framgångar på olika nationella och internationella regattor. Ett särskilt stort glädjeämne som klubb var att vi återigen, för 3:e året i rad, lyckades säkra segern i Allsvenskan Segling bland 18 nationella lag. Därtill har KSSS bland annat deltagit i Nord Stream Race, GSYS International Team Race likväl som i NYYC Invitation som klubb och med bättre resultat än något tidigare år.

På elitnivå har våra stjärnor varit ute i världen och testat sin nivå mot de bästa. Nu är det så att våra egna är några av de bästa och det är ju en stor stolthet för klubben och bådar gott inför OS i Tokyo nästa augusti. Därtill har några av dem hyllats särskilt av Svenska Seglarförbundet, där Anton Dahlberg & Fredrik Bergström blev utsedda till ”Årets seglare”, Jesper Stålheim till ”Årets manliga seglare” och Vilma Bobeck & Malin Tengström till ”Årets kvinnliga seglare”. Vi har också haft nöjet att samla vårt elitlag tillsammans med de uppskattade personer som finansiellt stöttar deras satsningar genom det s.k. ”KSSS Elitråd”. Denna gång hade vi nöjet att mötas på den japanska ambassadörens residens i Djursholm under ytterst generösa och trevliga former.

Er styrelse och i förlängningen Sällskapets olika kommittéer samt kansliet har inte heller legat på latsidan. Vi hade ett styrelsemöte innan sommarens aktiviteter påbörjades och sedan har vi följt upp med vårt årliga strategimöte. Detta år på KSSS mark på Kastellholmen, i Skridskopaviljongen, som var KSSS klubbhus 1882-1919. På strategidagen tar vi tillfälle i akt att gå igenom den liggande 5-års strategin med alla inblandade, vilket bara i sig är ett uppskattat tillfälle att få dela åsikter och skapa nya dialoger om hur vi tar Sällskapet vidare in i framtiden. Särskilda teman för mötet i år var hållbarhet samt hur vi kan ta än bättre hand om våra medlemmar. Mer om detta hoppas vi att ni märker via vår hemsida, i olika utskick till er samt i dialog med oss i styrelsen, i kommittéerna och på kansliet.

Jag vill också i detta forum passa på att hälsa inte mindre än tre nya medarbetare på kansliet varmt välkomna ombord! Först fick vi nöjet att anställa Richard Wästberg i rollen som kommunikationsansvarig, därefter kom Marie Bratt in som lägeransvarig och nu senast kom Jan Torstenson in i rollen som kommersiellt ansvarig. Alla tre har redan bidragit högst påtagligt till Sällskapet och det bådar gott inför framtiden.

Nu är det rå och ruggig höst utanför fönstret, men våra aktiviteter fortsätter oförtrutet. Närmast förestående är starten av ett relativt omfattande muddringsprojekt på Lökholmen. Vi ser fram emot att se frukterna av den investeringen kring vår lägerverksamhet 2020.

För er medlemmar har vi dels ett möte med och hos vår nyaste partner, Samsung, att bjuda på den 27/11. Därefter hoppas vi se många av er på vår medlemsglögg på Sturebadet 10/12. Inbjudningar till båda dessa evenemang har ni fått via våra digitala kanaler.

Sedan ser vi fram emot att fira 190-årsjubileum med er alla under 2020. Vi får återkomma med särskilda programpunkter, men vi hoppas kunna påminna er om vår historia i olika delar av vår verksamhet över säsongen.

 Som alltid är jag intresserad av att höra ifrån er och mig når ni bäst på [email protected] .

Seglarhälsningar,

 

Er tillgivne ordförande

Patrik

Visste du att: KSSS var klubben som tog initiativet till grundandet av Svenska Seglarförbundet (SSF) 1905. KSSS gjorde då ett upprop till olika segelsällskap i landet för att bilda ett nationellt förbund. Uppropet mottogs väl och den 16 april 1905 samlades 17 segelsällskap i Stockholm för att bilda SSF och konstituerande möte avhölls i maj samma år. På den första Seglardagen beskrevs förbundets uppgift som att ”befrämja den svenska segelidrottens gemensamma intressen och gentemot utlandet representera densamma”. Därtill skulle SSF införa gemensamma kappseglings- och mätningsregler, indela fartyg efter storlek och klasser, samt även fastställa kappseglingsdagar. Lite som idag helt enkelt! Först 1960 blev SSF medlem i Riksidrottsförbundet. I många år var det även så att KSSS ordförande var en självskriven ordförande för SSF. Så är det dock ej längre och bra är väl det!