Bra svensk inledning i 470-EM

EM i 470 har dragit i gång i Vilamoura. De regerande världsmästarna Anton Dahlberg/Fredrik Bergström jagar medalj och deras landslagskollegor, Olivia Bergström och Lovisa Karlsson, jagar en OS-plats. Båda de svenska besättningarna har börjat bra.

Knappt har Anton Dahlberg/Fredrik Bergström hunnit jubla klart över VM-guldet i 470 som de vann i Vilamoura, Portugal, för sju veckor sedan, innan det nu är dags för öppna Europamästerskapet – även det i Vilamoura. Veckans mästerskap är det sista stora testet för 470-klassen innan det är dags för OS i Tokyo i slutet av juli.

Anton och Fredrik ligger fyra, men det är jämnt i toppen och svenskarna är bara en poäng från bronsplatsen och fem från ledningen. Efter fem race har de serien 5-5-2-9-16.

- Vi började starkt och stabilt. Idag var det lätt, men två för defensiva starter gjorde det svårt. Tajt runt märkena och några viktiga beslut gick inte vår väg. Nu laddar vi batterierna för en regatta som kommer bli tajt, säger Anton.

I damklassen gjorde Olivia Bergström och Lovisa Karlsson två mycket stabila race på måndagen, där de blev femma och fyra. Söndagen, som var första dagen på EM, var inte lika bra med serien 13-10-9 i de tre racen. Det placerade dem på 13:e plats efter första dagen. Men nu ligger de på en fin åttondeplats – med stora möjligheter att fortsätta klättra i resultatlistan och därmed övertyga Sveriges Olympiska Kommitté om att de är värda en OS-biljett.

- Idag hade vi en ganska svaga vindar på 2–4 m/s. Det var rolig och tight racing med oscillerande vind och tryckskillnader. Vi hade bra båtfart både på kryss och läns och lyckades fullfölja vår strategiska plan. Tillsammans med bra taktiska beslut gjorde att vi var med och fajtades i toppen, berättar Lovisa och fortsätter:

- Tills imorgon tar vi med oss den fina båtfarten och ett bra självförtroende där vi vågar tro på våra beslut runt banan.

EM-seglingarna avgörs i totalt 11 race från söndag 2 maj till torsdag 6 maj för att avslutas med ett medaljrace på fredag 7 maj, där de tio bästa i varje klass (dam, herr och mix) gör upp om medaljerna.

Förutom en dam- och en herrklass så finns alltså mixedklassen med i ett 470-EM för allra första gången. Och det är ju den framtida OS-klassen. I Paris 2024 kommer 470 enbart att vara en mixad klass då både dam- och herrklassen försvinner från det olympiska programmet.

Fotograf: Joao Costa Ferreira