KSSS-seglare på plats på VM i Oman

På tisdagen inleddes VM i 49erFX, 49er och Nacra17 med tre svenska besättningar bland de 148 båtarna från 29 länder som finns på startlinjen. Två nya svenska konstellationer och en “gammal” finns på startlinjen i de lätta, varma vindarna i Oman, samtliga ekipage har KSSS-seglare ombord.

I Nacra17 seglar Emil Järudd med ny gast, Hanna Johnsson (GKSS) och VM blir teamets första tävling ihop. Efter två dagar ligger de på en 12:e plats, med bl.a. en fjärdeplats som bästa placering hittills. 

Några placeringar längre upp i listan hittar vi Ida Svensson som seglar med Marcus Dackhammar (GKSS). Ida och Mackan ligger på en 10:e plats i den totala sammanställningen och kände att dagen inte riktigt var till deras fördel. 

- Det var en tuff dag idag för oss. Det började med lätt-/ mellanvind som under dagen ökade och vred höger. Vi lyckades inte riktigt komma ut i fria spår på högerkanten, vilket var det vinnande konceptet. Men vi bryter ihop och laddar om. 

Mästerskapet består av sex tävlingsdagar, så det finns mycket kvar att segla om. 

 - Vi känner att vi har det i oss om vi bara göra några strategiska justeringar tidigt i racen, fortsätter Ida. 

Den starka värmen och ökenklimatet är en utmaning för alla seglare. 

 - Det är väldigt varmt här. Vi fokuserar på att dricka mycket, då man snabbt tappar fokus i det varma klimatet. Mellan racingen försöker vi slappna av så mycket som möjligt på resorten där vi bor. Det är väldigt enkelt när båten står 200 meter från hotellrummet och det är skönt att inte behöva tänka på att laga mat, säger Ida.  
 

I 49erFX seglar den nya konstellationen Klara Wester (GKSS) och Malin Tengström. Tjejerna har börjat segla ihop under hösten och även för dom är detta första regattan tillsammans. Hittills har de placerat sig i mitten av fältet, men fick avsluta dag två med en fin 3:e plats. De ligger på en 14:e plats efter sex seglade race. 

Vi ser fram emot att följa teamen under resten av mästerskapet, som avslutas på söndag, den 21 november.   

 

Fler resultat hittar du genom att klicka här

Följ racen live eller titta i efterhand på TracTrac, klicka här

 

Cecilia Jonsson, Elitansvarig