KSSS vann Allsvenskan i Segling

Det dröjde till den sista seglingen i den 43 seglingar långa serien innan KSSS från Stockholm kunde bärga guldet i den allra första upplagan av Allsvenskan i Segling. KSSS vann den tredje och sista omgången av allsvenska 2015 och därmed även allsvenskan totalt – även om det var stenhårt in i det sista

De fyra som seglade hem guldet till Stockholm i den tredje och sista seglingen vid Grötö utanför Göteborg var Magnus Woxén flerfaldig Volvo Ocean Race seglare, Mathias Bredin, flerfaldig vinnare av Match Cup Sweden, samt Emil Järudd och Julius Hallström som båda går på seglargymnasiet i Motala och tillhör världseliten i 29:er. Det vill säga en perfekt blandning av tung erfarenhet och ungdomlig entusiasm.

– Söndagen bjöd på lätta vindar men det var ganska strömt och svårseglat. Men vi hade en väldigt bra dag. Till slut handlade det om oss och Ekolns Segelklubb. I sista seglingen behövde de vinna och vi som seglat klart stod på land och titta på. Det såg ut som om de fick ”gummiarm” i starten och tjuvstartade och därmed var slutsegern vår, berättar Magnus Woxén och fortsätter:

– Vi hamnade på samma poäng och lika många vunna seglingar. Det som till slut skilde oss åt var att vi har några fler andraplatser. Men de har gjort det bra och nu ska vi båda representera Sverige i Sailing Champions League, som avgörs på Sardinien i september. Det ska bli kul.

Slutresultat Allsvenskan i Segling

1. Kungliga Svenska Segelsällskapet, 49 poäng
2. Ekolns Segelklubb, 49 poäng
----
3. Värmdö Jolleseglare, 42 poäng
4. Halmstads Segelsällskap, HaSS, 41 p
5. Göteborgs Kungliga Segelsällskap, GKSS, 41 p
6. Stockholms 606 Klubb, S606K, 39 p
7. Hjuviks Båtklubb, HjBK, 33 p
8. Malmö Segelsällskap, MSS, 32 p
9. Örnsköldsviks Segelsällskap, ÖSS, 27 p
10. Oxelösunds Segelsällskap, OXSS, 26 p
11. Sotefjordens Segelsällskap, SFSS, 26 p
12. Kullaviks Kanot- och Kappseglingsklubb, KKKK, 22 p
13. Strängnäs Segelsällskap, SÄSS, 18 p
14. Långedrags Segelsällskap, LdSS, 18 p
15. Wikens Båtselskap, WBS, 17 p
----
16. Lerums Segelsällskap, LeSS, 13 p
17. Ekerö Båtklubb, EBK, 12 p
18. Trälhavets Båtklubb, TÄBK, 8 p

Fakta Allsvenskan Segling

På varje deltävling har alla klubbar mötts ett antal gånger, kappseglingsverktyget är båttypen J/70, en sportbåt med fyra personer ombord.

Vinnarna bland de 18 klubbar som seglar Allsvenskan koras inte bara till Sveriges bästa kappseglingsklubb, man får också en plats i Sailing Champions League, som avgörs på Sardinien i september. Under 2015 kommer det att finnas nationella ligor i minst 13 länder, bland annat i Tyskland (Bundesliga) och USA (Premiere Sailing League).