EM i Drake i San Remo – Henriksen (DEN) ny europamästare, Winberg bästa svensk

De sista dagarna bjöd på fortsatt utmanande vindar, men åtminstone började vårvärmen komma även till San Remo.

Under detta EM över 6 dagar fick vi sannerligen prova på allt från lätt, medel och hårdvind och från alla tänkbara håll. Från stiltje dag 2 till sista dagen då vi gick ut i ca 12 m/s och ökande till troligen runt 15 m/s.

Med en serie om 2,3,3,7 och avslutande med en 13:e plats, lyckades Lars Henriksen på den vackra ”Debutant” säkra segern i EM före Marcus Wieser (UAE 7) och därefter Y.Braslavets (UAE 8). Bäst bland svenskarna blev Stefan Winberg på en 30:e plats, följd av KG Löhr på en 38:e plats. Våra norsk-göteborska vänner på NOR 289 lyckades dock säkra upp en 14:e plats och därmed även en 2:a plats i ”corinthian-klassen”.

Vi tackar Yacht Club de San Remo för ett mycket bra arrangemang, både på vattnet och på land. Sportsligt professionellt och socialt generöst.

På ”Lumme” har vi haft en enormt lärorik tid i San Remo. Vi lämnar EM med många nya lärdomar blandat med påminnelser om tidigare erfarenheter i dessa större startfält.

Vi njuter av minnet av att faktiskt leda sista seglingen under en stund. En njutning som dock avslutades abrupt med att på andra kryssen nära nog sänka draken i en 25+ m/s vinby som kom över land och vattenfyllde båten helt på under en minut.  En ny erfarenhet!  (Not: På bilden pekar Olle Jo och Staffan på platsen för vårt missöde)

Vi ser nu fram emot en stimulerande säsong i Sverige där alla drakar laddar för att kvala in via tre rankningseglingar till EM 2015 som avhålls i Båstad.

Vid pennan,

Patrik Salén (ombord på ”Lumme” med Staffan Salén och Olle Jo Johansson)

 P.S. Taubes glade bagare i San Remo-Några korta fakta som vi nu lärt oss. Bageriet är nedlagt, men finns kvar med den gamla skylten på plats i gamla stan (”La Pigna”). Löjtnanten John Forsell som Taube tillsjunger var tydligen operasångare och det stämmer att man i Alingsås är duktiga på att baka. Det är tydligen fortsatt Sveriges kafé-huvudstad. Bara så ni vet!

Resultat