KSSS Blogg: En liten sammanfattning av KSSS 2014

Med målsättningen förstärka vår position som ett internationellt ledande seglingssällskap stöpt i en 184-årig tradition kan vi se tillbaka på det gångna verksamhetsåret med tillfredsställelse. Här är några av höjdpunkterna:

 1. Josefin Olssons VM-silver i Laser Radial var sällskapets största sportsliga framgång sedan Fredrik Lööf och Max Salminen tog OS-guld i Stare 2012. Vid VM i Santander visade även andra av våra OS aspiranter framfötterna och i såväl Laser och 470-bidrog sällskapets besättningar till att säkra nationsplatser för Sveriges del. Till detta kan läggas att unga lovande seglare i 49:er FX, bräda och katamaran gör att framtiden ser ljus ut inte bara inför 2016 utan också därefter. 
 2. ÅF Offshore Race avhölls för 4:e gången och innebar en fortsatt positiv utveckling. Maximala 300 båtar låg vid bryggorna inne vid Skeppsholmen där också evenemangsområdet var det bästa hittills. Arrangemanget fick höga betyg av alla intressenter. Tävlingen präglades av lätta vindare och som slutsegrare stod till slut fältets minsta båt, Team Räknäs.
 3. Det offentliggjordes att Torbjörn Törnqvists Team Artemis och med Iain Percy som teamchef återigen kommer att utmana om Americas Cup på Bermuda 2017 med KSSS som utmanande klubb. I samband med detta presenterades också KSSS OS-guldduo från 2012, Fredrik Lööf och Max Salminen, som nya medlemmar i Artemisteamet. Satsningen kommer också att omfatta ett ungdomsprojekt där unga lovande seglare får chansen att lära av proffsen i Artemis.
 4. Team SCA seglar i Volvo Ocean Race under KSSS och GKSS flagg. SCA och tjejbesättningen ombord gör en stor insats för att lyfta seglingsintresset bland seglingsintresserade flickor och kvinnor världen över.
 5. Björn Hansen med besättning vann Stena Match Cup för tredje året i rad. En svårslagen bedrift och ett kvitto på att Hansen Sailing Team vidmakthåller sin position som en av världens ledande matchracingbesättningar.
 6. Många andra seglare har visat framfötterna både nationellt och internationellt till exempel genom EM-guld i 29:er, silver och bronsmedalj på havskappseglings-VM i Kiel, silver och brons på Farr VM,  JEM brons i Nacra 17, NM-guld i Express (med nästan 100 båtar på linjen!), VM-guld i 2,4, EM-guld i Kona för att nämna en del av årets medaljskörd.
 7. Sandhamnsregattan återuppstod i form av Mästerskapsveckan, denna gång med Nautiska som tillskyndare. En kappsegling som är tänkt att avhållas vecka 32 varje år på ett världens bästa kappseglingsvatten utanför Sandhamn. I år samlades fyra klasser för att göra upp om SM-tecken under nära nog perfekta omständigheter: 5-6 m/s, stabila vindriktningar, soligt och varmt. 
 8. Även ett stort antal andra kölbåtsregattor avhölls både till havs och på bana under året: Vårrullen, Sandhamn Open, Datacom, Höstcup, Klubbmästerskap för att nämna några. Tack alla ni som deltagit som funktionärer både till lands och till sjöss under de här evenemangen, ni har gjort ett eminent jobb. Tack också till alla seglare som lägger tid och resurser på att kämpa mot varandra på banan.
 9. KSSS Olympiska regatta arrangerades i början av oktober. 427 startande jollar med totalt över 500 seglare innebar att detta är den största jolleregattan i Sverige, JSM inräknat!
 10. Barts Bash, en världsomspännande kappsegling under en dag till minne av den omkomne engelske olympiamästaren och Artemis-seglaren Andrew ”Bart” Simpson gick av stapeln i september. Ett härligt format ledde till avspänd segling och samvaro med alla typer av båtar och seglare, från 4 till 75 års ålder.
 11. Lägerverksamheten har varit sedvanligt utsåld. Det eminenta vädret under andra delen av sommaren bidrog till många positiva upplevelser. Varje år utbildar KSSS cirka 1 000 barn och ungdomar i sin läger- och träningsverksamhet. Ett antal investeringar har också gjorts på våra läger-öar för att öka trevnaden och funktionaliteten.
 12. Under 2014 avhölls en ny kurs för alla som aspirerar på att bli ledare på våra läger där man dels fick en fördjupad seglarutbildning men också diskussioner kring ledarskap, värderingar mm. Allt för att framdeles kunna erbjuda ännu bättre läger för våra lägerdeltagare.
 13. 13. KSSS kommunikation har varit ett viktigt utvecklingsområde de senaste åren. Förutom det nya formatet på årsboken har också hemsidan utvecklats till en ledande sådan i Sverige. Under 2014 har vi per november haft 325 nyhetsinlägg, 3 miljoner sidvisningar och cirka 150.000 besökare.
 14. Våra anläggningar har utvecklats under intendentkommitténs trygga ledning. Notabla projekt för året har varit ombyggnaden av Sjövillan i Saltis, underhåll av hamnarna, ansiktslyftningen av varvet på Lökholmen samt ett inledande arbete med kajen i Saltsjöbaden. Även vår båtflotta, med över 100 olika individer, underhålls föredömligt av Motorbåtskommittén.
 15. Vi har fortsatt att investera i våra hamnar i Saltsjöbaden och Sandhamn och efter en lugn start på sommaren ökade beläggningen i takt med det vackra vädret.
 16. Eskaderverksamheten har vuxit och frodats i Långseglingskommitténs regi. Årets seglingar till bland annat Åland och Öland har varit en utmärkt plattform för medlemmar att umgås och att introducera nya generationer till segling.
 17. Social gemenskap och klubbkänsla är ett viktigt mål för sittande styrelse. Således gläds vi åt den stora mängd sociala aktiviteter som avhölls under året. Modeshow, medlemsmingel, Barts Bash, årsmöte med över 200 deltagare, medlemsträffar, regattamiddag vid ÅFOR med mera.

Slutligen vill jag avsluta med att å KSSS vägnar framföra ett stort tack till alla ideella krafter och kansli som under året bidragit till att verksamheten kunnat frodas och växa. Det är tack vare er som vi är och har goda förutsättningar att förbli ett av världens ledande segelsällskap!

Staffan Salén
Ordförande

Läs mer från Staffan på Ordförande har ordet