Lyckad medlemsresa till Lanzarote

Drygt 20-talet KSSS-medlemmar hängde på möjligheten att åka med till Lanzarote mellan 17-24 mars 2014 för att bland annat träffa besättningen i den SCA-sponsrade tjejbåten som i höst ska segla Volvo Ocean Race runt jorden.

Reseledaren Mats Olsson hade lagt ett ambitiöst program med en lagom kombination av nytta och nöje. Störst uppmärksamhet fick mötet med SCA-båtens besättning och deras camp i hamnen i Puerto Calero. Vi fick en guidad visning av lägret och den imponerande logistiken kring racet. Vi fick träffa besättningen som därefter visade oss runt i både ”65-fotaren”, det vill säga tävlingsbåten och ”70-fotaren”, gamla ”Puma” som fungerar som matchracing- och träningsbåt. Det är imponerande tävlingsvidunder som representerar kraft och fart som är svårt att föreställa sig.

Tyvärr fick vi inte möjligheter att själva segla med de båtarna. I stället anordnades en intern regatta om tre race och med J-80-båtar dagen efter, ett mycket uppskattat inslag som också kunde genomföras i vackert väder och lagom vindar. För oss i följebåten var det imponerade att se hur snabbt de tillfälliga besättningarna lärde sig hantera den lätta och mycket snabba J-80-båten.

KSSS-gruppen blev snabbt ”som en enda stor familj” och som spontant umgicks nästan hela tiden. Alla hängde med, inklusive yngsta deltagaren Greta, nio månader. Det ska böjas i tid det som krokigt ska bli - se vad ett gemensamt intresse kan göra!

Louise Wistrand som till vardags jobbar på HP i Stockholm åkte med på grund av sitt intresse för tävlingssegling: ”Jag hade fått tips om resan och tyckte det lät spännande. Dessutom var det ett bra upplägg med ett varierande program. Det har varit över förväntan och också kul att lära känna nya människor. Besöket på tjejbåten och J-80-seglingarna dagen efter var mina höjdpunkter. Och jag kommer nog att hänga på om en liknande resa dyker upp nästa år.”

Charlotta och Fredrik Nobel kommer hela vägen från Karlstad för att delta i resan: ”Det här var en perfekt, hemlig 40-årspresent till min man”, berättar Charlotte och fortsätter: ”Vi är nya på den här typen av resor och det har varit över förväntan. Trevligt sällskap och vi har fått massa nya vänner. J-80-seglingen var en höjdare – det är en annan grej än att segla vår egen Dufour 38. Om det passar i tiden kommer vi nog att vara med nästa gång också, om det blir en resa nästa år.”

Reseledaren Mats Olsson är själv nöjd med både planering och utfall: ”Det här gick ju himla bra! Det underlättar naturligtvis med en så intresserad grupp och vi är några som redan har börjat fundera på om vi kan göra om detta nästa år. Vi återkommer.”

 Text: Göran Sachs