Pigg 99-åring på Baggensfjärden - Saltsjöbadsregattans första dag

Saltsjöbadsregattan har seglats sedan 1915. Årets upplaga bjöd de bästa förhållanden som tänkas kan. De 52 båtarna i de sex klasserna fick tillsammans 20 starter på sig att trimma in formen inför morgondagens avgörande.

- Vi har haft fina förhållanden, vinden vred lätt, men inga incidenter. De seglare jag pratat med är väldigt nöjda med dagens segling, säger Magnus "Bagi" Woxén. 

Tittar vi klass för klass finns det en del intressant att fundera över: 

Drake - Salénarna Staffan och Patrik tillsammans med rorsman Olle Jo Johansson verkar vara i storslag. Två spikar och en andraplats blev resultatet, borträknat den åttondeplats de seglade in på i race 3 av 4. De har gott sällskap i toppen av tabellen. Peter Bergman i Linda seglade fint och skuggar ledande LUMME, bara två poäng efter. På tredje plats efter första dagen hittar vi KSSS klubbdirektör Johan Hedberg som med John Magnusson under Hans Liljeblads befäl ligger trea. 

Express - Jämn och tät toppstrid. Ronny Gustavsson i sin Skumpan ligger på samma poäng som Björn Östberg som seglar Duvnäsvikens Marina. 4 poäng var. Det blir spännande att se vem som laddar om bäst till morgondagen. 

Folkbåt - Donald Bratt i Sjöjungfrun hade en riktigt bra dag. Han ligger tre poäng före Hans Torlén. Kan Hans komma tillbaks under söndagen? Donald hotas också av Tummelisa med Bengt Lindholm som seglat bra. 

Neptunkryssare - Segelförvirring. Det visar sig att packlistan inte överallt prickats av innan avfärd i morse. Det gjorde att Maria II fick låna Rabalders reservsegel (eller om det var tvärtom) och att de alltså seglade med samma nummer. Skönt att veta detta då många av oss trodde att vi såg dubbelt. Bäst seglade dock Passepartout, Rickard Holmlund var så säker på sin sak att han till och med kostade på sig att segla åt fel håll i två starter av fyra och fick bra mycket längre väg. Tätt efter ligger Blå af Avund. 

Smaragd - Båten med det för säsongen passande namnet Maskros gjorde bra ifrån sig dag 1. Först i tre av fyra race, och tvåa i det som räknas bort. Tre poäng, bra gjort. 

X-35 - Heta på gröten, hemlängtan eller franska nerver? I X-35:ornas avslutande race fyra fick vi se inte mindre än fem svartflagg av sju startande båtar. Nautiska med Douglas Eklund är dock i ledning trots fadäsen, tätt inpå ligger Dynamant med Per Tengå. 

Söndagens seglingar kommer igång klockan 10.00, och allt talar för att årets Saltsjöbadsregatta kommer att bli en av de bästa på 99 år.    

 Resultat efterdagens fyra seglingar...