Het avslutning på Copa del Rey för KSSS-besättningen

Lördag var sista dagen på Copa del Rey och den blev ännu hetare än fredagen. Två seglingar genomfördes i 42 graders värme på Palma bukten. Med erfarenheten från den varma fredagen började KSSS-besättningen dagen med att drick nästan 2 liter sportdryck var, innan losskastning, för att bunkra vätska och energi.

Förutom värmen bjöd lördagen på lätta vindar och en arrangör som ville avsluta regattan varför dagens seglingar var de kortaste på hela veckan.

Första racet bjöd på upp och nedgångar för svenskarna vars placering pendlade mellan sjunde och elfte plats under racet, där slutplaceringen blev elfte båt i mål. Här gjorde arrangören sin enda stora blunder under veckan när man startade J/80 fältet strax före att X-35 båtarna skulle komma till lägaten vilket fick till följd att båda klasserna passerade gaten samtidigt. Annars var man mycket duktiga och ändrade alltid kryss/länsmärken när vinden vred för att skapa rättvisa förhållanden.

Veckans sista race bjöd på högerfördel på kryssen tvärtom mot vad som gällt hela veckan. Svenska båten försökte göra en pin-end start men blev bortpetade av veckans vinnare "Red Electrica" och var tvungna att starta om bakom hela fältet. Efter en bra uppsegling låg man sida vid sida med ryska "Symphony" och seglade om nionde platsen in mot mål men förlorade med en båtlängd och kom tia i mål.

Överlägsen vinnare blev hemmabåten "Red Electrica" ägd av ordföranden i RCNP Javier Sanz med bland annat en America's Cup seglare och en OS medaljör ombord. Faktum var att samtliga topp 5 båtarna hade tillåtna två ISAF kategori 3 seglare i besättningarna med samma kaliber.

Slutresultat Copa del Rey 2015 klass X-35

1. Red Electrica Spanien, 20 poäng
2. Lelagain Italien, 37 poäng
3. Grupo Ceres Spanien, 40 poäng.

11. Desafino Sverige, 125 poäng

- Oavsett placering och resultat var detta den bästa regattan jag seglat, alla kategorier, säger Johan Rockström. Jag kan verkligen rekommendera alla som funderar på att åka till Palma och segla Copa att göra det. Det är en seglingsupplevelse jag kommer att bära med mig resten av livet och jag hoppas kunna komma tillbaka ett annat år.