KSSS Blogg: Bästa ÅF Offshore Race hittills!

Som ordförande för KSSS så är det naturligtvis mitt jobb att vara ständigt tillskyndade för den verksamhet vi bedriver. Om jag hävdar att det här var det bästa ÅF Offshore Race hittills vågar jag dock påstå att jag har torrt på fötterna:

- Etableringen inne i stan var den bästa hittills. Efter det första årets revolution är det nu mer fråga om evolution. Årets etablering var en betydlig förbättring med flyttat hospitalityområde, stort barnområde (tack Sharp!), bättre matutbud och en förflyttning av stora scenen som gjorde den mer tillgänglig. Många bäckar små...

- Fler aktiviteter för seglarna, inte minst den av huvudsponsorerna sponsrade seglarfesten kvällen före start som hade inte mindre än 620 anmälda. I strålande sol och med ett otroligt bra coverband var det en perfekt uppvärmning inför kommande segling.

- Stor ökning av antalet utländska båtar. Finland är på allvar tillbaka i matchen igen och även Tyskland hade en god representation. Totalt fanns 8 nationer representerade på startlinjen.

- ÅF Inshore Race hade perfekta omständigheter där båtar av alla storlekar tävlade mot varandra. En perfekt uppladdning för många ÅF Offshore Race båtar att testa utrustning och besättningsarbete men också många som bara deltog i ÅF Inshore Race ville känna på pulsen och stämningen inne i stan. Ett bra prisbord där vinnaren Team Pro4You bland annat fick en 60-tums Sharp TV och en Sjöö Sandström klocka med sig hem. 

- Vädret! Ja kors i taket vilket väder vi fick. För det första sken ju solen oavbrutet med härlig värme. Viktigare ändå var att det blåste bra. Utseglingen genom skärgården har aldrig gått så snabbt och det bjöds på rafflande segling hela vägen ut till Korsö.

- Publiken! De slutliga siffrorna är inte klara ännu men indikationen är att vi hade någonstans mellan 190.000-200.000 besökare på Skeppsholmen under de fyra etableringsdagarna att jämföra med 160.000 året innan! Därtill hade vi publik hela vägen ut genom skärgården, äntligen har segling blivit en arenasport! Vädret spelade såklart in även här men en bred kommunikation kring eventet både genom reklam och mycket press bidrog också till att dra folk. 

- Ute på havet var det också hyggligt med vind. Classic-klassen och de stora båtarna hade i stort sett perfekta förhållanden ända till målgång sedan avtog det något. Det innebar att årets race resultatmässigt blev lite mer av ett big boat race till skillnad från förra året då de lätta vindarna gynnade mindre båtar resultatmässigt.

- Bra drag i Sandhamn där det vid målgång fanns gulash/öl till seglarna (tack ÅF och Matkomfort) och dusch och spa möjligheter (utöver alla andra nöjen som Sandhamn kan bjuda på!). På regattamiddagen lyckades vi klämma in 340 personer (mot 270 förra året) med 170 personer på väntelista (tyvärr). Anmäl er i god tid nästa år!!

- Rejält prisbord även här där vinnaren bland annat vann en 60 tums Sharp-TV och en Sjöö Sandströmklocka. Iom att vinnaren var en Swan 70:a kanske de har utrymme att montera TVn i båten till nästa år :-) Grattis till Bugia Bianca som vann ORC, Pac Man som vann SRS, Ballad som vann Classic och Britt Marie som kammade hem Line Honours.

Med detta vill jag tacka för i år. Tack till alla seglare som lagt tid och resurser på att delta jag tror och hoppas att ni är nöjda. Till partners med ÅF, Stockholms Stad, Handelsbanken, Sharp, Helly Hansen, Menigo, Sjöö Sandström för att nämna några som möjliggör arrangemanget , samt tack till allmänheten som kom ner och njöt av evenemanget, vädret och de vackra båtarna.

Det finns saker vi kan göra bättre trots årets succé och har ni inspel i den frågan får ni gärna höra av er till oss. Vi kommer också att gå ut med en enkät för att samla ihop tankar och intryck från deltagarna.

Slutligen vill jag rikta det största tacket till alla våra ideella krafter och vårt kansli som gjort arrangemanget möjligt. Det är många som förundras över att en idéell förening klarar att genomföra den här typen av evenemang så proffsigt. Det kan vi tack vare er.

Så stort tack för ÅF Offshore Race 2015, det bästa hittills!

Staffan

PS Och jo jag hade förmånen att segla på Ballad även i år. 6 Salénare och 4 goda vänner ombord. Ny stor men framför allt bra vägval bidrog till vinst för andra året i rad. Kul fö med 17 båtar varav 5 utländska i årets Classic startfält. DS

Läs mer från Staffan på Ordförande har ordet