Onsdag morgon

Det blev rafflande spurter på sina håll under kvällen och natten på flera håll och nu på onsdag morgon är det lite mer än 50 båtar kvar på banan.

Solen lyser, som så ofta under årets race. Vinden blåser lätt från nordväst nu på morgonen.

I samband med frontpassagen i går tisdag blev det riktigt knepiga vindar med bleken här och där. För vissa båtar blev det ett långsamt och segt upplopp mot målet vid Skanskobb, och på vissa håll skedde stora omkastningar i resultatlistan på slutet av detta race.

Den svaga nordvästvinden kommer under förmiddagen att fortsätta vara svag, och kan variera i riktning, men fram mot lunch ser vinden ut att stabiliseras från sydväst, och då först i norr på banan.

På onsdagsmorgonen är det som sagt drygt 50 tävlande kvar på banan. De sista, Maxi 909 Humlan och Hanse 350 Escape har en tät kamp i höjd med Salvorev, norr om Fårö. De väntas i mål först torsdag morgon.

Några klasser som avgjordes under kvällen/natten var ORCi A där IMX-båtarna och First 40:orna hade oflytet att gå i mål just när vinden var som lättast och de föll därmed en bit i resultatlistan.

Swan 42 Ladykiller vann ganska komfortabelt före Ker 39 Vencom och på tredjeplats dök tyska High Yield, Swan 45, upp. First 40 Karukera låg trea vid Alma, men tappade näöstan tre timmar mot High Yield på vägen in mot mål.

I ORCi B spurtade Finngulf 33 La Dolce Vita starkte men fick nöja sig med fjärdeplatsen. First 40.7 Aida, som slutade fyra förra året tog segern före First 36.7 Team Pro4u. Trea blev förra årets vinnare First 40.7 Absolute Blue.

I SRS A blev avstånden stora, mycket på grund av de svaga vindarna just vid målgången.B&R 39 Pac Man vann före Arcona 430 L’Arc III Bianci, sedan var det fem timmar ner till Dehler 44 Chazara som knep tredjeplatsen.

I SRS B segrade Xp 33 Tärna före Team Harken/Gransegel Corby 33. Finska Sisiuss Hanse 400 knep tredjeplatsen bara några minuter framför Arcona 340 Tiki Minos. Valkyra låg trea vid Alma men slutade bara sjua.

I SRS C är det inte helt avgjort men Diva 39 Silverfågel ser ut att ta hem segern. Compis 363 Daiquiri är dock ute på banan i skrivande stund, men ser ut att vara en bit efter.

Lika så i doublehanded är båtarna kvar på banan. Mithril och Arcona 400 Liv är i mål på tätplatserna, men ute på havet finns Dehler 29 Citrus som i nuläget har goda chanser att knipa segern.

Småbåtarna blev inte så fårt drabbade av vindkantringen som jag trodde, mycket beroende på att det inte blev riktig ”bonn-kryss”, utan de kunde sträcka norrut mot Alma.


OM TANGOSAILING.NU

Niklas Qvarnström skriver om det mesta i seglingsvärlden som ÅF Offshore Race, sörmländska jolleseglare, nya båtar och annat kul. Naturligtvis går nyheter om egna båten Tango först, om det finns några. Segling behöver synas och Niklas tycker det är kul att skriva.