Tisdag morgon

Under natten har Classic-klassen avgjorts. Den modifierade skärgårdsnittiofemman Britt-Marie skar mållinjen vid Skanskobb utanför Sandhamn strax efter ett i natt som första båt, men bakom jagade de som skulle göra upp om segern.

Det blev inte helt oväntat Ballad med Christer Salén som tog hem årets seger. Tvåa blev Gerdny och trea Itaka. Ingen av de återstående ska kunna hota toppen.

I ORCi Big Boat har täten nått Sandhamn och det ser just ut för Harald Krecker med sin Swan 70 Bugia Bianca som tagit ledningen i klassen. 100-fotaren Hyundai var dock först i mål vid halvfyra på morgonen.

Hyundai var dock aldrig riktigt med i kampen om segern. Däremot ledde tyska Caro länge, men tappade sannolikt segern i bleket vid Fårö.

Thomas Blixt ser ut att bli tvåa med sin nydekorerade TP52. Några båtar är här kvar på banan men de har inget med segern att göra.

Övriga båtar ligger i ett pärlband från Gotska Sandön ner till Hoburgen ungefär.

Vindarna har avtagit under natten och det blåser just nu ungefär tre meter längs Gotland och lite mer vid Alma. Vindriktningen är sydväst runt Gotland och Sandön, men vid Alma är det mer västlig vind.

Vid Gotska Sandön finns förresten ett vägval nu mera. Det är fritt att välja sida om ön, och det ser just nu ut som de som gått på östra sidan gått bättre än de som valt västra sidan.

En front närmar sig från norr och i samband med den blir det förstås tillfälligt avtagande vind, kanske bleke. Sedan fyller det på med nordvind. Men troligen inga högre vindstyrkor. Högst fem meter.

Enligt min väderkarta så ska det i natt sedan kunna vrida tillbaks till väst, framför allt längre norrut mot Sandhamn.

Det här kommer naturligtvis att ställa till det för vissa. Prio för seglarna borde nu vara att nå så långt norrut som möjligt innan fronten kommer.

Det kan bli en fördel för de snabbare båtarna i vissa klasser. Swan 42 Ladykiller i ORCi A till exempel.

I ORCi B ligger Aida och Absolute Blue en bra bit före sina konkurrenter och kanske kan dra fördel av vindskiftet i eftermiddag.

Det är för övrigt ledarbåtarna i respektive klasser som också är först i spåret.

Fram mot kvällen väntas dessa båtar i mål.


OM TANGOSAILING.NU

Niklas Qvarnström skriver om det mesta i seglingsvärlden som ÅF Offshore Race, sörmländska jolleseglare, nya båtar och annat kul. Naturligtvis går nyheter om egna båten Tango först, om det finns några. Segling behöver synas och Niklas tycker det är kul att skriva.