Årets första gäst

I helgen gick isen i hotellviken i Saltsjöbaden och på tisdagen blev Sonny Johansson, med sin Bavaria 35:a "Bara VI", årets första gäst i KSSS gästhamn.

Varför är du ute så här tidigt på säsongen?

- I år är jag ovanligt sent ute. Det har varit is i viken där jag ligger med båten under vintern. Annars brukar jag och familjen ta en tur under både jul- och nyårshelgerna. Naturupplevelserna är mycket bra så här års. Det är inte så mycket löv på träden så man ser mycket mer. Jag passar även på att besöka populära naturhamnar där det är mycket folk på somrarna. 

Ligger båten i vattnet året runt?

- Ja, det har jag gjort i många år. Jag tar endast upp båten snabbt en gång om året och byter offeranoder och bättrar på bottenfärgen. 

Ser du några fördelar med att ha båten i vattnet året runt?

- Ja, man behöver inte masta av båten med risk för de skador som kan uppstå och man kan stå på isen och polera friborden vilket underlättar en hel del. Men den största fördelen är att man inte behöver passa några sjö- och torsättningstider. Är det en fin vinterdag är det bara att sticka ut. 

Ser du några risker med att vara ute så här års?

- En risk är att det kan vara halt på berg och klippor. Man får akta sig så man inte halkar. En gång var jag ute och det blev jättekallt på natten, så var jag tvungen att gå upp flera gånger på natten och köra runt med båten i viken för att inte frysa fast. En annan gång frös kylvattnet i avgasslangen efter motorn så det blev en ispropp och motorn gick inte igång. Det tog ett tag att hitta felet men det löste sig efter ett tag med lite värme på rätt ställe.

Är det inte kallt att var ute i båten så här års?

- Nej inte så länge värmaren funkar. Den stannade en gång, då blev det kallt. Man måste ha bra med kläder i flera lager och skidglasögon.  

Går det att segla när det är så här kallt?

- Visst, inga problem. Det gäller bara att ha nylonlinor som skot som inte fryser av vattnet. 

Har du sett några andra båtar ute nu i veckan?

- Idag såg jag en polisbåt, det är den enda båten än så länge. 

Hur är det med djurlivet så här års, har du sett många djur?

- Det är mycket fågel ute i skärgården, tyvärr inte så mycket ejder. Jag har inte sett några örnar eller sälar ännu.

Och nu mellanlandar du här i KSSS Marina, vart är du på väg sedan?

- Dit vinden bär. Till någon skyddad vik i skärgården där det är lä och isfritt.

Text: Bengt Gustafsson