Fart och blåst första regattadagen

Sandhamnsregattans första dag öppnade med ett Classic race och två race för Drakarna. Bra vindförhållanden, i genomsnitt 6-7 m/s SSV.

Klassikernas 31 startande båtar hade samma startlinje som Drakarna, sen ut mot Korsö och ner mot Kanholmsfjärden, därefter fritt vägval och väster om Röko, samma väg tillbaka, väster om Grönskär och kryss in mot mål. Först i mål var 95-an Marga följd av Refanut och Beatrice Aurore.

Preliminära resultat från klassikernas race i dag torsdag är Magnus Swahn, Trumph, SK75 i ledningen före Janne Nystedt, Pani, SK30 och på tredje plats Thomas Larsson, Winnie, en kustkryssare.

Från målbåten, som följt stora delar av racet, rapporterar Thomas Sandberg att allt fungerat och att det varit full fart från början. Funktionärerna har använt tre klockor för att få exakt tid att rapportera tillbaka till tävlingsledningen.

Efter dagens två race för Drakarna leder Martin Pålsson, GKSS i 5 i 12 följd av Hugo Stenbeck/Sophie Racing och på tredje plats Hans Liljeblad/Sweet Alice. Sen är det tajt till fjärdeplatsens Jacob Wallenberg/MingA.

Ulf Aronsson, ordförande i SYS, seglar på havskryssaren Josefine, 34 fot, byggd 1966 på Orust och vinnare av Baltic Race 1966. Med andra ord: en riktig klassiker! Han låter entusiastisk när vi får kontakt för att få en uppfattning om dagens race:

- Vi är fyra man ombord och det har varit mycket fotarbete – varierande vindar har gjort att vi fått byta mycket segel. Rolig bana, första gången vi deltagit. Inga misstag men inför de två kommande dagarna måste vi planera bättre när det gäller start och målgång.