KSSS Malin Tengström seglar JVM i Auckland

På torsdag inleds junior-VM på Nya Zeeland och för 18-årige Malin Tengström från KSSS och Ranängen blir det sista stora tävlingen i Laser Radial. Sedan väntar en OS-satsning i 49erFX.

- Malin är en stenhårt arbetande träningsprodukt. Hon har alltid velat satsa och nu börjar det betala sig. Jag är grymt imponerad över det hon gjort, säger KSSS träningsansvarige Anders Bengtsson.

Malin är en av KSSS största talanger som är tränad och skolad i Ranängen, Djursholm. Hon började lite senare än många andra och var inte någon stor talang. Malin har istället visat att hårt arbete lönar sig.

- Jag började segla när jag var 11–12 år och jag var inte särskilt bra i början. Först seglade jag Optimist men kände mig stor ganska så omgående i Optimisten och bytte tidigt till zoom-8, berättar Malin som inte satt upp något exakt mål med JVM

- Jag vill inte tänka resultatmässigt utan jag jobbar med att tänka på prestation. Jag har ju aldrig mött de här jag ska segla mot förr. Men det är givetvis viktigt att få internationella erfarenhet, säger Malin som var tvåa på JSM i Laser Radial.

Men efter JVM-äventyret på Nya Zeeland lämnar hon Lasern för att göra en seriös OS-satsning mot Japan 2020 i 49erFX tillsamman med Vilma Bobeck. Just nu går de på seglargymnasiet i Motala men från och med sommaren 2018 planerar de att segla på heltid.

- Vi köpte vår båt i maj och har tränat mycket 49er sedan dess. Redan från början planerade vi för en OS-satsningen och när vi sedan blev nia på JVM i 49erFX, efter bara några månader tillsammans, så blev vi givetvis extra taggade att satsa allt, berättar Malin.

Förutom Malin Tengström så är ytterligare fem svenska besättningar på plats i Auckland. Det är Axel Rahm från GKSS i Laser Radial, Ronja Lundberg och Alice Borslöv från GKSS i 29er samt Hugo Westberg och Oscar Engström från Less (Lerum) i 29er. Samtliga coachas av Robert Strange och Cissi Jonsson från KSSS.

Junior-VM avgörs alltså i Auckland på Nya Zeeland 16–20 december. Läs mer HÄR