Palma de Mallorca OS–Nationskval ”last stage”.

Efter en fantastisk träningsperiod här på Mallorca blev det äntligen start för många på årets viktigaste tävling. Den sista chansen att kvala in nationen till OS i Rio. I potten har vi som tidigare nämnts fyra möjligheter, Nacra, 49er, RSX herr och dam för Sverige och KSSS:s del. Dagen bjöd på frisk vind rakt utifrån bukten. Ibland över 20 knops vind och relativ oregelbundna vågor. Alla race blev lätt genomförda. Svenskarna i Nacran och 49ern är bra med i sammanhanget, visserligen bara efter en dag, men det är alltid bra att öppna stabilt, säger Ida Svensson som seglade just stabilt i alla tre racen och tog ett litet grepp om sina konkurrenter om nationsplatsen.


Vi fick bara stryk av POR det första racet sen var vi stabilt före alla andra i övriga racen, (POR, RUS, GER, BEL, NOR)säger Rasse lite nöjt. Idag seglade vi som vi normalt kan prestera . Vi tog inga risker och hade bra fart mot fältet. Vi har dock fantastisk långt kvar i veckan, 13 seglingar, men det känns skönt att börja bra.

I 49 er klassen ser det likadant ut inför morgondagen. Två svenska båtar har etablerat sig bra före deras konkurrenter om Nationsplatsen. Carl P Sylvan/ Marcus Anjemark hade tre jämna race i sin grupp, men kapsejsade i den tredje seglingen. Lite vassare var Victor Bergström/ Niclas Düring som började med en spik. Vi behöver se till att komma med i guldfleeten, topp 25. Då möts alla bästa och det är då det avgörs, säger Marcus. Just nu är det NED och GRE som är de konkurrenter som är närmast och som inte har någon OS plats. En dag till med kvalseglingar om tre seglingar. Spännande, spännande.
I brädklasserna RSX herr och dam är det också helt öppet efter första dagen.
Anton och Fredrik visade upp en bra dag i 470 klassen med en 3,2 och får kämpa vidare mot AUS som visar sin suveränitet i 470 klassen.
Max Salminen som är OS klar ligger fyra totalt i finnjolle.
Jossan hade inte sin bästa dag och drog in två tior i sin grupp, men vi har mycket kvar även här.
Stay tuned.

KSSS Barometern efter dag ett: (Nationsplatsställning inom parentes)
3. Fredrik Bergström/ Anton Dahlberg, 470 herr (OS klar)
12. (1)Marcus Anjemark/Carl P Sylvan, 49er
14. (1)Rasmus Rosengren/Ida Svensson, Nacra 17
16. Josefin Olsson, Laser Radial (OS klar)
41.(2) Fanny Baumann, RSX dam
48. (6 )två platser) Adam Holm, RSX herr
63. Johannes Pettersson, Finn

/ Björn Johansson