Felaktigt straff enligt domarchefen

Artemis Racing mötte på måndagen Nya Zeeland i det jämnaste racet hittills i America’s Cup på Bermuda. Efter ett omtvistat straff kostade svenskbåten segern.

Richard Slater, domarchef hos tävlingsledningen för America’s Cup, sa under måndagskvällen i en intervju på tävlingens hemsida att det avgörande domslutet inte var korrekt. På www.americascup.com säger Richard Slater:

“När båtarna kom ner mot den sista rundningen, sa den informationen som vi hade då att Artemis Racing seglade för styrbord och skulle ge plats för väg. Emirates Team New Zealand seglade för styrbord och vårt jobb är att vara säkra på att Artemis Racing höll avstånd, och då var vi inte säkra på att de höll avstånd”.

“Vi har haft en diskussion, tittat på andra bevis, annan information och data, och jag tror att om vi skulle gå tillbaks i tiden och fatta det beslutet så skulle vi ge grönt ljus och inte straffa Artemis.”

På frågan om resultatet kan ändras svarade Slater “Nej, det är beslut som fattas på banan och domarens beslut står kvar”. 

Artemis Racing och det Nyzeeländska laget möts igen på tisdagen 30 maj.