Mange Olsson Stipendiet till Rasmus

KSSS seglaren Rasmus Rosengren har utsetts till årets stipendiat ur Mange Olssons Minnesfond. Vid en ceremoni på torsdagen på Djurgårdsvarvet hyllades Rasmus och fick motta sin prischeck.

Samtidigt fick OS-mästaren Santiago Lange från Argentina ta emot Mange Olsson Priset. Och för Rasmus innebär det att han får Santiago Lange som mentor under ett år. Det bör passa Rasmus perfekt eftersom han står inför en OS-satsning i Nacra 17. Och det var just i Nacra 17 som Lange vann OS-guld i Rio 2016.


Rasmus Rosengren fick nyligen vara med om sitt 23-åriga livs hittills största kappseglingsäventyr när han var rorsman på den svenska Artemis-båten i Youth Americas Cup som nyligen avgjordes på Bermuda. Innan dess har Rasmus framgångsrikt seglat olika jolleklasser. Han är en utpräglad tävlingsmänniska som brinner för sin sport och som nu inleder en satsning mot OS i Tokyo tillsammans med gasten Cecilia Jonsson i den nya foilande Nacra 17.

- Jag blev givetvis jätteglad över stipendiet. Och överraskad. Jag vet faktiskt inte ens vem som nominerat mig. Men jag är glad att nån gjorde det, säger Rasmus och fortsätter:

- I sommar ska jag segla VM i M32 i Marstrand. Men i sommar får vi också vår nya foilande Nacra 17 så efter M32-VM inleder vi vår OS-satsning.

Som en del av stipendiet får Rasmus, som sagt, möjlighet att under ett år ha Santiago Lange som mentor och redan under gårdagen smiddes planer, bland annat för gemensam träning vid Gardasjön senare år.

-Att hjälpa stipendiaterna är en förmån för mig, som jag tror stämmer väl överens med Manges önskan om att stötta unga seglare, säger Santi Lange

– Santi är en fantastisk människa. Det känns som att jag har fått både en ny vän och en träningspartner idag, säger Rasmus.