Måstematcher väntar för Artemis Racing

Nya Zeeland vann dagens sista race med endast en sekund och leder med 4-2 i utmanarfinalen av America's Cup på Bermuda. Nu måste Artemis vinna tre raka matcher imorgon för att gå vidare till America’s Cup-finalen.

– Vi har vänt underlägen tidigare och alla i laget är fulla av självförtroende, säger Artemis Racings skeppare Nathan Outteridge.

Inför den andra dagen av utmanarfinalen av America’s Cup var ställningen 2-1 i matcher till Nya Zeeland.

I första matchen hade Nya Zeeland ett litet övertag över startlinjen. Men Artemis Racing fick mer fart och tog ledningen vid det första märket. På den sista kryssen gjorde Artemis en dålig vändning och dök ner med fören i vattnet, men trots att de tappade fart och Nya Zeeland fick kontakt lyckades Sverige hålla undan fram till mål.

Artemis vann även nästa start men efter några dåliga vändningar bjöds motståndarna in matchen. Nyzeeländarna tog över taktpinnen i mitten av den första kryssen och utökade sedan sin ledning fram till mål vilket gav dem en ledning med 3-2 i matcher.

Sista matchen för dagen blev en rysare. Artemis Racing tvingade bort Nya Zeeland ordentligt efter startskottet och skaffade sig ett övertag på ett par båtlängder. På den följande kryssen höll de sig framför den jagande motståndarbåten. Men sedan fick Emirates Team New Zealand ett ryck och passerade på väg ner för banan. De såg ut att gå mot en trygg seger, men på väg mot mål tappade deras båt all kraft och fart i en vändning. Artemis kom i full fart bakifrån medan Nya Zeeland kämpade för att accelerera. Det blev en dramatisk spurt till mållinjen där svenskbåten förlorade med endast en sekund.

– Det blev en väldigt spännande spurt, säger Nathan Outteridge och fortsätter:

– De hade ett övertag på kryssarna i varje race idag, medan vi seglade snabbare på undanvindarna. Vi hade svårt att hålla dem borta i vissa situationer men vi har fortfarande chansen och kommer ge allt vi kan imorgon.

– De hade sina stora daggerboards idag vilket gav dem en fördel på kryssarna medan vi var snabbare på undanvindarna med våra små daggerboards.

– Jag tror definitivt att vi kan vinna tre av tre imorgon. Vi måste ta bort misstagen i vår segling och segla lika bra som vi gjort i alla starter. Då sätter vi pressen på dem istället.

– Det var en tuff dag för laget, säger Kalle Torlén som seglar som grinder ombord på Artemis Racing. I det andra racet hade vi lite problem med båten som inte fungerade som den skulle och det var kostsamt. Vi hamnade inte rätt i vindskiften på kryssarna och gör man misstag så hamnar man efter.

– Det är såklart ett svårt läge inför matcherna imorgon men vi har fortfarande möjligheten att gå vidare. Vi har varit “comeback kings” tidigare och det är nu det måste hända. Det är bara att ösa på som gäller och vi måste segla offensivt.

Utmanarfinalen i America’s Cup avgörs i en serie matcher där första laget till fem poäng vinner. Vinnaren får möta regerande mästarna Oracle Team USA i finalen av America’s Cup som inleds på lördag.

Officiella resultat söndag 2017-06-11

Louis Vuitton America’s Cup Challenger Playoffs – Final 

Match 4
Artemis Racing (SWE) – Emirates Team New Zealand (NZL)  1-0

Match 5
Artemis Racing (SWE) – Emirates Team New Zealand (NZL)  0-1

Match 6
Artemis Racing (SWE) – Emirates Team New Zealand (NZL)  0-1

Scoreboard:

Artemis Racing (SWE) – 2p
Emirates Team New Zealand (NZL) - 4p