Nord Stream Race är igång

Imorgon lördag 26 aug startar Nord Stream Race i tyska Kiel. Cirka 1000 nautiska mil ligger framför de fem Club Swan-båtarna som var och en representerar ett land runt Östersjön. På torsdag den 31 aug kommer racet till Saltsjöbaden och KSSS.

Nord Stream Race är en kappsegling från Kiel i Tyskland via Köpenhamn, Stockholm och Helsingfors till slutmålet i Sankt Petersburg. Syftet är att sammanföra länderna genom sport och att marknadsföra den nya ”pipelinen” som går genom Östersjön. Men också att lyfta fram de nya nationella kappseglingsligorna i de fem länderna.

De nationella serierna i segling startade 2013. Två år senare var det premiär i Sverige för Allsvenskan Segling och första årets mästare blev KSSS. Tanken med de nationella ligorna är att skapa enkla, landnära race mellan de bästa klubbarna i landet, samtidigt som kappsegling blir mer tillgängligt för åskådare och suportrar. Vinnarna i respektive liga gör sedan upp, i Champions Leuage, om vilket klubb som är bäst i Europa.

För Nord Stream Race har det inneburit att man ändrat sitt koncept. Numera är det de fem ländernas respektive klubbmästare som bemannar varsin ny 50 fots Club Swan som organisationen tillhandahåller. Den svenska båten i Nord Stream Race seglas iår av Cape Crow Yacht Club, från Göteborg, som vann Allsvenskan 2016.

Starten går i Kiel 26 augusti och avslutas i Sankt Petersburg 7 september. Etapp två seglas från Köpenhamn till Stockholm dit båtarna beräknas komma på torsdagskvällen 31 augusti. Målgången sker vid KSSS i Saltsjöbaden.

På lördag den 2 september seglas ett par korta inshor race med start kl 11.30 innan båtarna ger sig på etapp tre mot Helsingfors kl 14 samma dag.