Säsongsstart på Sandhamn

Tuffa seglingar och bra stämning präglade årets första regatta ute på Sandhamn då Sandhamn Open avgjordes i helgen.

Så är ännu en upplaga av Sandhamn Open till ända. Det är en väldigt speciell stämning ute på ön när årets första Sandhamnsbaserade regatta går av stapeln. Såväl funktionärer som seglare är taggade och peppade. Sandhamn Open är ju inte vilken banrace-regatta som helst eftersom det även pågår en långsegling på öppet hav för en del båtar. Under helgen följde man också även ivrigt Artemis framfart i  Americas Cup. Allt kan hända med snabba båtar och oturen var framme då skepparen föll överbord under lördagens race. Självklart följde man detta från Sverige och inte minst Sandhamn.

I Sandhamn Open ORCi-klassen deltog 16 båtar, men en av dem var outstandning. Skeppare Patrik Forsgren och Team PRO4U från KSSS vann fem av sex race och så även totalsegern för klassen. Övriga båtar slogs om resterande placeringar, men det var en bra bit från andraplacerade till segraren. God vind i seglen och bra strategier kan ha legat bakom framgången, möjligen bidrog även lördagens trivsamma aftersail till god stämning ombord, en faktor nog så viktig. 

För SRS- båtarna handlade det alltså om en långsegling samt bankappsegling och det sammanlagda resultatet av dessa två moment gav oss ett totalrsultat. 13 deltagande båtar och samtliga fullföljde alla moment. Dessutom var det tajt i toppstriden, med få poäng som skiljde båtarna åt. Det var dock båten Spirit med skeppare Lars Bergkvist från SSSv i spetsen som kunde utropas segrare efter helgens tävlingar. Med riktigt jämna och fina insatser under öppet hav-seglingens olika ben, samt en snygg bankappsegling så stod det klart. Men det var en strid in i det sista och endast 0,5 poäng skiljde ettan från tvåan. 

I Grundig Sailing Cup var det upp till kamp för J/70-båtarna. Roligt att ha hela 15 deltagande båtar på plats! Dessa båtar är härliga bankappseglare med god fart och snabba slag blir det alltid spännnade race att följa. Skeppare Tom Löfstedt ledde KSSS-ekipaget Valkyria till vinst, men det var kniven mot strupen och en kamp in i det sista. 

F-18 är båtarna som med få sekundmeter ändå kan uppnå höga hastigheter, vilket gör racen spännande och resultaten kan snabbt skifta. Under helgen har nio besättningar kämpat om äran som en totalseger skulle innebära och det var en båt som höll fanan högt, ända in över mållinjen. Skeppare Leffe Dahl ombord på Gardio, BooSS, stod som vinnare med 17 mot andraplacerades 20 poäng. 

Bland Fareast 28R var det jämt i toppen och med klassmästerskapet på spel hade man inget att förlora och allt att satsa. Martin Strandberg och hans crew på Griffin Sailing Team från MSS kämpade och belönades med den ack så åtråvärda förstaplatsen. Det var få poäng som skiljde i toppen och som alltid i den här sporten kan små skillnader i strategi och banval avgöra allt. 

Årets Sandhamn Open har bjudit på sol, vind och vatten (såväl under skroven som från himlen) och vi riktar ett stort tack till alla funktionärer och hamnpersonal för väl genomförda tävlingar. 

Text: Helene Lidman