Största havskappseglingen invigd

Med ett startskott invigdes på torsdagen årets upplaga av ÅF Offshore Race, havskappseglingen runt Gotland. Tävlingen är en av de största och mest klassiska i Europa. Totalt 250 båtar – därav 48 utländska – från 13 nationer deltar. Arrangören Kungliga Svenska Segelsällskapet (KSSS) räknar med att cirka 2 000 seglare finns ombord.

Emilia Bjuggren, arbetsmarknads- och idrottsborgarråd i Stockholm förrättade invigningen och betonade bland annat den gemenskap som seglingen skapar och att ÅF Offshore Race är ett tacksamt bidrag till Sverigebilden utomlands. Stockholms stad, KSSS och seglingen har vatten som gemensam nämnare.

Jonas Gustavsson, nytillträdd koncernchef för huvudsponsorn ÅF, ser evenemanget som ett utmärkt tillfälle att bjuda in kunder och partners.  – ÅF och seglingen har det gemensamt att båda satsar på teambuilding och målfokusering, säger han.

KSSS ordförande Staffan Salén hyllade tävlingens funktionärer och kansli och tackade partners och sponsorer och påpekade att de viktigaste i hela arrangemanget faktiskt är – seglarna.

Invigningen skedde på Skeppsholmen mitt i Stockholm på området där vanligen kungliga saluter skjuts från, men som nu blivit gästhamn under fyra dagar. Stockholms stad är en av KSSS´ partners och har bland annat ställt upp med fem pontonbryggor. Huvudstaden använder ÅF Offshore Race som en av sina viktigaste publika händelser i marknadsföringen utomlands.

Under normala vindförhållanden brukar de största och snabbast båtarna klara banan cirka 35 timmar medan de övriga kan ta 2-3 dygn på sig. Nu är väderutsikterna extremt osäkra men med stor sannolikhet kommer det att bli hårda vindar.

På lördag körs ett uppvärmningsrace – ÅF Inshore Race - på cirka tre timmar mellan Fjäderholmarna och Strömmen. Med början på söndag kl. 11 kommer att göras 13 starter så att hela fältet kan vara i väg vid 13:30-tiden. Den kommersiella trafiken är informerad och passagerarna kommer att få en fartfylld upplevelse.

Tävlingen firar 80-årsjubileum och bland båtarna finns en tyskägd, ketch som deltog i den första seglingen KSSS arrangerade runt Gotland 1937. Starten av havskappseglingen flyttades 2011 från Sandhamn till Stockholm och sedan dess har deltagarantalet bara ökat.